„Dacian Cioloș ne-a transmis un reportăjel pe facebook cu drumul său cu mașina prin UE. Printre alte constatări: două treimi din mașinile de pe drumurile până în Germania aveau numere românești. Și atât, nu se mai întreabă politicianul nostru ce căutau ăia acolo”, a scris Costi Rogozanu.

Iată, mai jos, replica europarlamentarului la articolul în care este nominalizat ca fiind responsabil de exodul mâinii de lucru:

„Stimate domnule Rogozanu, aș vrea să răspund editorialului publicat de dumneavoastră în Libertatea, cel în care mă nominalizați și mă întrebați de ce nu văd „secretul murdar româno-european”.

Înainte de a intra în detalii, cred că putem avea un dialog civilizat care să ducă la o dezbatere de idei necesară societății românești. Poate că un filolog și un agronom vor fi în stare să construiască un dialog între un ziarist și un om politic, din care să rămână ceva folositor pentru cei care au răbdare să ne citească sau să ne asculte.

Vă înțeleg preocuparea axiomatică pentru oamenii care muncesc, astfel că, deși nu împărtășim prea multe convingeri ideologice comune, pot să vă spun că aveți dreptate în multe dintre punctele pe care le expuneți. Românii și-au făcut un nume în Europa prin munca grea pe care acceptă să o facă, pentru că mulți alți europeni nu sunt dispuși să facă astfel de eforturi.

Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, acuzat că este un agent al Moscovei,  a comparat în predică perchezițiile din Ucraina cu cele din Coreea de Nord. Ce vor face credincioșii români?
Recomandări
Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, acuzat că este un agent al Moscovei, a comparat în predică perchezițiile din Ucraina cu cele din Coreea de Nord. Ce vor face credincioșii români?

Pur și simplu așa stau lucrurile și, oricât de mult ne-ar plăcea sau nu, compatrioții noștri au cules mere în Anglia, căpșuni în Spania și sparanghel în Germania.

Zeci de mii de români sunt împrăștiați pe toate șantierele Europei, Italia e plină de românce care îngrijesc bătrâni și fac curat în locuințe, din Roma până în sate obscure. E plin continentul de compatrioți care lucrează ca instalatori, grădinari, șoferi, asistente, ospătari și orice altă profesie pe care o puteți imagina.

Într-o scrisoare pentru Libertatea pe tema muncii ieftine a Diasporei, Dacian Cioloş atacă PSD și PNL: ”De ce am ajuns aici? Întrebați-i pe cei din Kiseleff sau din Modrogan”
Muncitori sezonieri, la o fermă de sparanghel din Germania | Foto: HEPTA

Sunt și zeci de mii de români supracalificați, dar să ne oprim astăzi la cei care au trebuit să fugă din România din cauza sărăciei. Am avut ocazia în ultimii 20 de ani să vorbesc cu foarte mulți astfel de oameni, ba chiar să experimentez direct pentru câteva luni această condiție și știu exact situația în care se găsesc, ce îi doare, ce îi nemulțumește și cât de mult și-ar dori să muncească acasă, în România.

Premieră: s-a măsurat audiența televiziunii Euronews România. După 6 luni, postul finanțat de Politehnică are telespectatori care încap într-un bloc din Titan
Recomandări
Premieră: s-a măsurat audiența televiziunii Euronews România. După 6 luni, postul finanțat de Politehnică are telespectatori care încap într-un bloc din Titan

Dar adevărul crud este că situația în care ne găsim va mai dura ani buni. Și, mai mult de atât, nu există o soluție simplă și rapidă pentru a rezolva problemele cu care ne confruntăm. Puteți să fiți cât de nemulțumit doriți. Să invocați numele meu, al președintelui Iohannis sau al ambasadorului Hurezeanu.

Nu se va schimba nimic de la o zi la alta, pentru că România a fost construită în ultimii 30 de ani în așa fel încât a ajuns să își trimită cetățenii la muncă în alte țări, iar bugetul național să depindă de banii pe care acești oameni îi trimit în țară.

Dacian Cioloş:

Și asta ne face o țară vulnerabilă, cu oameni dezrădăcinați, cu copii lăsați în grija bunicilor, cu un grad de depopulare ridicat, cu nevoia de a importa forță de muncă și multe alte probleme care așteaptă să explodeze. Pentru că celor de mai sus li se alătură și problemele din țară.

Un sistem de sănătate șubred, un sistem de educație inadecvat vremurilor moderne, un aparat funcționăresc funcțional doar parțial, o clasă politică măcinată de corupție și incompetentă.

Așa că vă înțeleg nemulțumirea, chiar o împărtășesc, dar consider că faceți o greșeală de interpretare flagrantă când vă opriți la numele pe care probabil nu le agreați ideologic.

Dacian Cioloş:
Ce făcea Vladimir Putin la 23 de ani, ca ofițer KGB
Recomandări
Ce făcea Vladimir Putin la 23 de ani, ca ofițer KGB

În mod straniu, după ce am citit, am rămas cu senzația că fac parte dintre cei care orchestrează trimiterea românilor în sclavagie. Or, nu cred că este o descriere corectă. Mă tem că ceea ce vă doare pe dumneavoastră, la fel ca pe mulți dintre noi, este rezultatul guvernelor care și-au spus de stânga, corupte până în măduva oaselor, pe care România a trebuit să le suporte 30 de ani.

„Pseudo-stânga românească a vulnerabilizat ţara”

Nu vă speriați că neoconservatorii sau neoliberalii stau să exploateze România. Au făcut-o deja tâlharii mascați în social-democrați.

Și mă uit cu uimire la dezbaterea încinsă la noi între stânga și dreapta. România are o relație specială cu SUA, Germania și Franța, una la care au visat câteva generații înaintea noastră. Și acum, când suntem în poziția de a construi, dezbaterea în România oscilează între acuze de „neoconservatorism“ și „sexomarxism“.

La modul cel mai serios, cred că este rușinos că nu putem să ne concentrăm pe o discuție consistentă în societate, dar în schimb citesc povești despre cum românii îi culeg „sparanghelul lui Merkel”.

Dacian Cioloş:

Cu ce se deosebesc acest ton și această interpretare față de cele ale lui Nigel Farage, care vedea în esticii Europei o amenințare pentru Marea Britanie? Coborârea discursului public este injustă și nedemnă pentru noi toți. Ne autoumilim gratuit, probabil din reflex mioritic, dar nu știm să construim o retorică menită să aibă o finalitate aplicabilă.

Jurnaliștii trebuie să critice politicienii și politicienii trebuie să răspundă permanent întrebărilor, oricât de critice ar fi ele. Dar nu am fost întrebat de câțiva ani dacă avem program politic, dacă la Bruxelles se muncește pentru România, dacă știm ce vrem și putem face ceva.

Într-o scrisoare pentru Libertatea pe tema muncii ieftine a Diasporei, Dacian Cioloş atacă PSD și PNL: ”De ce am ajuns aici? Întrebați-i pe cei din Kiseleff sau din Modrogan”
În Andaluzia, în aprilie 2019, Dacian Cioloş s-a întâlnit cu muncitori români din construcţii

Avem cea mai puternică delegație de europarlamentari pe care a avut-o România vreodată, dar ce citesc este cât de bine ne ghiftuim noi, cei de la USR PLUS, la Bruxelles. Nu văd niciun comentariu despre lipsa de activitate a colegilor din celelalte grupuri europarlamentare, nici acum și nici în mandatele trecute.

Vă întreb dacă dubla măsură e permisă în discursul public. Pentru că reușim să construim poziții serioase în relațiile europene cu o întârziere de câteva decenii. Și asta, tot pentru că suntem vulnerabili în România, tot pentru că pseudo-stânga românească a vulnerabilizat această țară care a intrat cu concesii în Uniunea Europeană, cu un MCV deasupra capului și pe care după ani de muncă pentru a scăpa de el l-am reconfirmat, prin comportamentul PSD, cu vârf și îndesat.

Așa că, dacă vi se pare că Occidentul nu ne respectă, să știți că destinatarul nemulțumirii dumneavoastră se află bine mersi în sediul din Kiseleff, nu pe băncile USR PLUS.

Aș vrea să închei prin a reveni la cei care muncesc cu spatele și cu brațele prin diverse colțuri ale Europei. Statul român nu este destul de puternic și eficient economic pentru a-i aduce înapoi, acasă, asta în cazul fericit în care cei care reprezintă statul român la un moment dat chiar ar avea această preocupare și această voință.

„Ar trebui să le facem o statuie acestor oameni…”

Statul român eșuează deseori și în a-i apăra atunci când sunt în situații dificile. Vă reamintesc cum au fost tratați cetățenii români când doreau să voteze. Și sper că încă sunteți revoltat de numărul de rude și prieteni pe care și le-au numit PSD și ALDE în ambasade sau consulate.

Nu aș dori nimănui să aibă nevoie de ajutor și să se întâlnească cu acești funcționari. În același timp, poate putem evita discursuri în care sugerăm că statul român trimite muncitori pe moșia cancelarului german.

Nu este nimeni angajat într-o conspirație pentru a transforma România în mâna de lucru a Europei. Am avut o evoluție economică dezastruoasă și culegem ceea ce am semănat.

Dacian Cioloş:

Pot să înțeleg că ne-am dori mai mult de la noi, dar cei plecați au făcut-o pentru un viitor mai bun și pentru a-și ajuta familiile, nu din lipsă de stimă de sine sau din dorința de a se umili.

Statul român se zbate să reziste sub presiunea clasei politice corupte și incompetente și până când nu va evada din această captivitate nu va oferi cetățenilor români condiții de viață decente nici în România și nici în Europa.

Problemele celor care azi culeg sparanghel german sau căpșuni spaniole nu vor fi rezolvate ideologic. De ce am ajuns aici? Întrebați-i pe cei din Kiseleff sau din Modrogan.

Cum putem face să depășim asta putem discuta oricând, dacă vreți să trecem dincolo de retorica simplă.

Așa că, atunci când vom ieși din această stare dezonorantă pentru noi, în care ne-am pus singuri, am face bine să le construim o statuie acestor oameni care s-au dezrădăcinat în timpuri de pace pentru că statul român nu le-a permis un trai decent și, prin munca lor printre străini, și-au ajutat familiile și bugetul național. Și ar trebui să o facem ca să nu uităm în ce situație ne-am pus singuri.

Cu cele mai bune gânduri, Dacian Cioloș”


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Șocant ce-i spunea Gigi Becali Anamariei Prodan, despre Reghecampf. Impresara nu s-a mai abținut și a spus tot: "Nu voiam să cred așa ceva"
GSP.RO
Șocant ce-i spunea Gigi Becali Anamariei Prodan, despre Reghecampf. Impresara nu s-a mai abținut și a spus tot: "Nu voiam să cred așa ceva"
Moment ruşinos! Ce a păţit Putin după ce A CĂZUT pe scări. Aşa l-au găsit angajaţii
Playtech.ro
Moment ruşinos! Ce a păţit Putin după ce A CĂZUT pe scări. Aşa l-au găsit angajaţii
Adevărul despre finala Chefi la Cuțite a ieșit la iveală! O concurentă din sezonul 10 rupe tăcerea: 'La montaj s-au...'
Viva.ro
Adevărul despre finala Chefi la Cuțite a ieșit la iveală! O concurentă din sezonul 10 rupe tăcerea: 'La montaj s-au...'
Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC încep să regrete. Experţii anunţă rate mai mari şi cu 1.000 de lei de la anul
Observatornews.ro
Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC încep să regrete. Experţii anunţă rate mai mari şi cu 1.000 de lei de la anul
Piranha descoperit în apa Crişului Repede. Ar putea „extermina” întreaga faună a unui pârâu din Bihor
Știrileprotv.ro
Piranha descoperit în apa Crişului Repede. Ar putea „extermina” întreaga faună a unui pârâu din Bihor
O familie de români s-a simțit umilită în Austria. Ce au pățit oamenii când au vrut să viziteze Târgul de Crăciun
FANATIK.RO
O familie de români s-a simțit umilită în Austria. Ce au pățit oamenii când au vrut să viziteze Târgul de Crăciun
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Orangesport.ro
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Horoscop 3 decembrie 2022. Fecioarele au nevoie de un refugiu potrivit pentru a se ține departe de agitația zilei de astăzi
HOROSCOP
Horoscop 3 decembrie 2022. Fecioarele au nevoie de un refugiu potrivit pentru a se ține departe de agitația zilei de astăzi
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer
PUBLICITATE
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer