Precizare Petre Barbu: M-am grăbit în scrierea textului, m-a luat valul, cum se spune, și am scris din nefericire: „Bașca, Cristache îl tutuia pe Ciolacu.” Recunosc, această formulare este inexactă.
Corect ar fi fost să scriu: „La un moment dat, Cristache l-a tutuit pe Ciolacu, apelând la expresia ”voi pesediștii”. În rest, realizatorul s-a adresat liderului PSD cu ”domnule Ciolacu”.
Am văzut emisiunea LIVE și când am scris textul nu m-am mai dus la înregistrare, de aceea am rămas în această eroare de a generaliza. Greșeala mea, mi-o asum.
În rest, opinia mea rămâne aceeași: o emisiune care ar fi putut avea loc foarte bine pe o băncuță, în mahala.
Buletinul de știri de la Radio România Actualități începe, ca de obicei, cu bilanțul în țară al pandemiei. Nu mai sunt în stare să rețin cifrele, dar înțeleg că a fost înregistrat un record de infectări, un record de internați la terapie intensivă, un alt record de decese.
Până aici nimic deosebit, m-am obișnuit cu aceste “recorduri”, mintea mea nu le mai procesează, dar printre decese, precizează crainicul radioului, se numără “și un copil de patru luni, cu mai multe probleme medicale”. Crainicul trece la altă știre, bilanțul pandemiei la nivel global.
“Mai multe probleme medicale”
Eu rămân agățat de noutatea zilei: decesul unui copil de patru luni, “cu mai multe probleme medicale”. Noutatea asta mi s-a înfipt în minte, mă cutremură, moartea unui copil de patru luni, dar rămân cu o frustrare, chiar nemulțumire, cu o problemă legată de “mai multe probleme medicale”.
Nu fac analiză pe text, nu am de gând să sun la radio ca să cer lămuriri, oricum crainicul nu știe alte lucruri, a citit ce i s-a pus în față, dacă bietul copil a avut “mai multe probleme medicale”, asta este, așa i-a fost servită știrea, a citit-o, mi-a servit-o ca să mă impresioneze, iar eu am înghițit-o ca pelicanul, ce pot să fac?, să trăiesc mai departe cu ideea că de coronavirus mor și copiii cu “multe probleme medicale”.
Știrile care vor să mă sperie
Trebuie să am o mare doză de nesimțire ca să parcurg știrile unei zile care urmăresc să-mi agațe mintea, să se înșurubeze și să-mi rămână memorabile.
Știu că sunt victima unui bombardament permanent, iar buletinele informative ale radioul public sunt “copii cuminți”, comparativ cu știrile de pe internet sau de la televiziuni, dar ajung să mă întreb: la ce-mi folosesc știrile? Răspund: ca să știu pe ce lume trăiesc. Asta în teorie. În realitate, vagoanele de știri care-mi intră în minte parcă urmăresc să mă sperie, să-mi creeze angoase, să mă facă o cârpă, să nu mai pot să reacționez, să nu mai pot să gândesc, să judec, să discern.
Trăiesc în mașina de spălat creiere. Asta a devenit presa: o mașină de spălat creiere? Îmi bag creierul la știri și mașina mi-l face curat, neted, bezmetic. Cât mai pot să rezist, după ce toată tinerețea am fost supus la “știri” despre “realizările mărețe”, “vizita de lucru a tovarășului”, “planul cincinal”. Cât îmi mai poate rezista cârpa asta de creier într-o viață?
Patru vecine la poarta TVR
Dar mintea se mai poate relaxa. Miercuri seara (28 octombrie) i-am văzut la “România9” (TVR 1) pe Ionuț Cristache, Mircea Dinescu, Ion Cristoiu și Marcel Ciolacu.
Au dezbătut prestația lui Klaus Iohannis la conferința de presă din timpul zilei. N-am aflat nimic.
Pentru că întreaga “dezbatere” mi s-a părut o bârfă între patru vecine ieșite în poartă. Trec peste adânca frustrare a lui Mircea Dinescu, pentru că restricțiile i-au închis cele două cârciumi, este firesc. Dar nu se face să te duci la televiziune ca să-ți verși năduful.
Trec și peste incapacitatea vedetei Ionuț Cristache de a lega un dialog coerent cu invitații, pentru că el are o agendă prestabilită, cu întrebări pe care le emite fără să fie atent la răspunsul interlocutorului, genul de ziarist care aruncă întrebarea (bomba) și fuge repede la altă întrebare, “pentru că am depășit timpul emisiunii”. Trec și peste faptul că Marcel Ciolacu l-a făcut mincinos pe Klaus Iohannis. Ceea ce m-a ținut lipit de emisiune a fost aerul de mahala care umpluse studioul televiziunii publice.
Nu aveam pretenția unui dialog doct și scrobit. Dar tonul neglijent, golănesc, de prieteni la toartă m-a încremenit. Cum s-a ajuns să se discute în halul ăsta la televiziunea publică!
La un moment dat, Cristache l-a tutuit pe Ciolacu, apelând la expresia ‘voi pesediștii’. Asta nu a fost o emisiune la “standardele” unei televiziuni publice.
Șefii lui Cristache nu se uită la această mostră de mahala? Sau șefii sunt și ei din aceeași mahala? Singurul lucru memorabil în această ediție de “România 9” a fost când Mircea Dinescu i-a atras atenția lui Ion Cristoiu să-și tundă perii din nas, că se văd în ecranul de Zoom, dacă ar avea o iubită mai tânără, sigur ar avea părul tuns din nas, a glumit poetul, o glumă proastă.
Cam așa s-a ajuns să se discută la TVR, ca într-o frizerie de mahala. Iată știrea memorabilă a serii: “Ion Cristoiu are părul mare în nas!”. E cam puțin pentru o televiziune publică. Foarte puțin.