Mergi direct la conținut »
În ciuda evidenței | De ce soluția nu e plecarea lui Raed Arafat: e singurul român care a dovedit viziune în ultimii 30 de ani
Opinii Libertatea > Opinii > În ciuda evidenței | De ce soluția nu e plecarea lui Raed Arafat: e singurul român care a dovedit viziune în ultimii 30 de ani

În ciuda evidenței | De ce soluția nu e plecarea lui Raed Arafat: e singurul român care a dovedit viziune în ultimii 30 de ani

E greu să negi realitatea, după ce vezi filmul de aproximativ 20 de minute al începutului intervenției din Colectiv. Nu e greu, e imposibil. Iar meseria mea nu presupune negarea realității, deci este o muncă la care nu mă înham.

Opinie de
Patrick André de Hillerin
Toate articolele autorului

În privința apariției filmului, nu sunt nici printre aceia care chestionează momentul. „De ce oare, a apărut filmarea asta abia acum?“. De aia. Pentru că se fac, mâine-poimâine, patru ani de la Colectiv și pentru că așa funcționăm noi, românii: ciclic. Despre mineriada din 1990 vorbim pe 13-15 iunie, înfiecare an. Și atât. Despre revoluție vorbim câteva zile în decembrie. Și atât. Iată, și despre accidentul de la Colectiv vorbim în jurul lui 30 octombrie, anual.

Vorbim. Dar nu rezolvăm nimic. Ne indignăm în pumni, plângem și, din păcate, doar atât.

Aaaa, putem mai mult. Facem petiții online. Să plece Arafat, să demisioneze, să nu mai auzim de el.

Cum-necum, filmul scos la iveală de Libertatea a devenit pretext pentru demisia/demiterea lui Raed Arafat. 

„Am semnat cu două mâni“, scrie o prietenă despre petiția care-i cere demisia ungurului. Am greșit, nu? Nu e ungur, e libanez. Român, în orice caz, nu e. Dacă era român, din ăla adevărat, rezolva lucrurile cât ai bate din palme. Dar nu e, nefericitul. Demisia, așadar!

Din 2009, iunie, aștept un asemenea val popular de revoltă pe care să-mi pun placa de surf. Și eu am ceva de împărțit cu Raed Arafat. Îl țin minte de atunci. L-am sunat ca să-l rog să ne pună la dispoziție o ambulanță, pentru a filma o demonstrație despre nesimțirea bucureștenilor, care nu se dau în lături de la nimic atunci când vine vorba despre bucata de drum pe care le-a cumpărat-o mămicuța lor. 

Arafat, ungurul libanez sau ce liftă o mai fi și el, a refuzat cererea mea. A zis ceva de genul „Nu avem ambulanțe de închiriat, ambulanțele trebuie să fie mereu pregătite pentru intervenții. La revedere!”. Și-l știam om de treabă. Știam că oricine-l sună are parte de o rezolvare a problemei. Serios. Știu o mulțime de ziariști care l-au sunat pentru a-și ajuta rudele sau cunoscuții aflați prin diverse spitale și în situații de viață ori moarte. Deși cred că nu doar ziariști l-au sunat ca să-și salveze rudele și prietenii. Nu e greu să faci rost de numărul lui de telefon și, de obicei, răspunde. Indiferent de oră. Mă rog, pe mine n-a vrut să mă ajute, deci trebuie să-și dea demisia. De filmat oricum am filmat, vedeți aici ce:

Așadar, să plece Arafat. Să demisioneze sau să fie demis. E prea mult!

Am citit pe internet că nici n-ar prea fi medic. Bine, a studiat medicina, a făcut rezidențiatul, a profesat în medicina de urgență, de la început, dar cine sunt eu să mă bat cu internetul. Să plece, să dispară!

Filmul începutului haotic de intervenție de la Colectiv este crunt, este crud, dureros și nedătător de speranță. Necesar oricum este. Îți murseci pumnii a revoltă și plângi a neputință. Dar asta să fie concluzia? Demisia lui Arafat?

În ciuda așa-zisei evidențe filmate, permiteți-mi să spun că nu, nu demisia lui Arafat e soluția.

Raed Arafat este singurul român (bine, știu, e ungur, libanez, musulman, uatevă…) care a dovedit viziune, în ultimii 30 de ani. Puține sunt persoanele publice din țara asta care să fi făcut așa ceva. 

Puține sunt persoanele publice care să fi salvat, ca urmare a viziunii lor, atâtea vieți. Puține? Le numeri pe degetul de la o mână.

Să plece Arafat, da, să demisioneze, să dispară din viața noastră și, mai ales, să nu ne mai stea prin apropiere când suntem muribunzi. Nu ne trebuie, n-avem nevoie de el. „Dă-l în p..a mea!“, cum ar spune CTP. Dacă și-a făcut treaba, serviciile de urgență din România vor funcționa în continuare și fără el. Și ce bine ar fi dacă le-am privatiza…

*Raed Arafat s-a născut la Damasc (Siria), în 1964, din părinți palestinieni. A studiat medicina în România. Nu este nici ungur, deși și-a început cariera la Târgu Mureș, nici libanez, deși mama sa trăiește în Beirut. Eu cred că este român.


Close
Închide
  Close