De cealaltă parte, Nicușor Dan nu a reușit să explice cum s-a apucat să apere exact genul ăla de afacere de care geme Bucureștiul: afacerea inexplicabilă din mijlocul parcului. 

Șandramaua de pe spațiul verde

Cum reușești să deții așa ceva? Cine te lasă să ai ditamai șandramaua în parc? Mister. Și mai vine și Dan să moară de grija respectivului. Dan nu a reușit să contrazică această bănuială a folosirii ONG-ului în scopuri pro-imobiliare și nu anti-imobiliare, așa cum era văzut de publicul larg.

Și mai trist, bătălia mediatică a luat aerul unei bătălii între bani de publicitate. PNL-ul și guvernarea bagă bani la greu în presă și își obține clemență. 

De cealaltă parte Firea e și ea un mare consumator de publicitate, așa că am asistat la un vals penibil de trage-i-o lu‘ ăla, apără-l pe ălălalt.

Firea și Nicușor reprezintă două tipuri de business. Ca să înțelegem mai bine situația, vă propun cazul litoralul românesc vs. litoralul bulgăresc. 

Cum a apărut Galapagos pe litoralul nostru

În Bulgaria au intrat investiții masive din Germania. 

  • Partea pozitivă: modernizare accelerată și competitivitate internațională. 
  • Parte negativă: capitalul local rămâne inhibat, capitalul mare e prea mare pentru a fi taxat cât trebuie.

În Constanța, de-a lungul litoralului au fost încurajate pături întregi de investitori mici și medii. Am obținut un soi de Galapagos horror, cu toate creaturile capitalismului sălbatic. 

Blocuri construite aiurea, după cum mergeau șpăgile și pilele, sistematizare zero, infrastructură la pământ și un turism de tip darwinist.

Performanțe: se tot subconcesioanează și se biciuiește apoi la sânge turistul pentru scos banii triplu. 

Performanțe: mulți milionari care își iau rentele imobiliare, dar taxați oricum slab. S-a făurit o clasă de mijloc superioară care să cumpere SUV-uri de lux. Contribuția lor socială: zero. Litoralul nostru, praf. 

Târgoveața de opresiune

Se pare că avem de-ales în forme aseptice de modernizare, unele care te calcă în picioare cu pantofi de corporatist, sau forme târgovețe de opresiune, în care unii cu ciocate de prost gust te iau la șuturi. 

Unii trec prin statul de drept cu gulerul alb neșifonat dar nici nu mor de grija inegalităților, ăilalți se folosesc de sărăcime doar pentru a-și ridica și p+8+cinșpe mansarde.

Cele două metode nu sunt ”binele și răul”, eu vă spun ce găști avem. Unii ar zice, prefer Bulgaria, totuși , acolo nu fac o toxiinfecție obligatorie pe sezon. Îi înțeleg. Firea vine cu blocurile lui Mitică Dragomir și proiectele de peșteră ale unor ”securici” care sug din terenurile din București-Ilfov de ani de zile. Sub ochii impasibili ai DNA-ului, desigur, și în vremuri de conducere eroică Morar-Kovesi.

Lista PSD pentru Consiliul General al Bucureștiului
Mitică Dragomir, Petre Roman, Anghel Iordănescu sunt pe lista PSD pentru Consiliul General al Bucureștiului | Foto: Agerpres

Lupta asta între capital autohton, alunecos, scârbos, și marele capital, indiferent, distrugător social, creator de mari inegalități s-a tot dus în România.

Naționalismul care mai izbucnește prin PSD sau PNL este dorința capitalului autohton de protecționism în fața tăvălugului extern. 

Pentru omul fără capital, adică noi restul de 80-90%, toate astea sunt povești. Însă poveștile astea ne modifică fundamental viețile. 

Cum dă Nicușor salarii mai mari?

Nicușor Dan a anunțat că vor crește spectaculos salariile bucureștenilor în mandatul lui. Cum? Dând facilități investitorilor, făcând planuri cu oamenii de afaceri, ne explică el. Stimularea tehnologiilor deja am văzut și singuri cum funcționează. O aplicație lansată de echipa Dan, de culegere a plângerilor, a avut cele mai puține plângeri fix în zonele cu cele mai multe probleme. 

Ușor de înțeles de ce: oamenii cu multe probleme au și cea mai puțină educație în știința reclamației și sesizării online.

Nicușor Dan era oricum un ”căldicel” civic, așa cum s-a priceput să dea până acum oengismul românesc. 

Adică facem ceva scandal, dar mai cu grijă așa, și tot timpul cu promisiunea că vom chema investitori mari și curați care să ne salveze ca prin minune. Lipirea de PNL a avut un efect dărâmător. 

Acum, omul trebuie să umble cu mănuși. 

Vremurile în care Nicușor Dan îl contra credibil pe Traian Băsescu

Când denunți corupția trebuie să ai grijă, că nu sunt numai pesediști. Nicușor Dan a fost complet domesticit de peneliști, ‘geaba îi dă acum cu ”caracatița PSD”. 

Eu îmi amintesc că l-am văzut prima oară într-o versiune mai credibilă, la o discuție la GDS cu Băsescu, când i-a spus președintelui de atunci că a girat investiții imobiliare corupte și Liiceanu a sărit ca ars să-l apere pe sfântul Băse. 

Acum GDS a anunțat că-l sprijină pe Nicușor, ce ironie.  Activistul cât de cât credibil a fost castrat de PNL, iar această apatie publică e vizibilă.

Speranța în investitorul cel mare și bun, cu cât mai mare cu atât mai bun, nu rezolvă problemele Bucureștiului. Din taxe nu mai ai de unde să tai că deja ești aproape paradis fiscal. Singurele facilități pot fi tot umblatul pe la terenuri, clădiri de dat în folosință, adică tot ajutorarea capitalului din fonduri publice. 

Nicușor vrea facilități în forță pentru investitori. Firea e cu facilități mai provinciale pentru generali, fini, cuscri și cine o mai trece prin Voluntari în pelerinaj. 

Corupții strigă ”corupție!”

Am văzut că Băsescu urlă că e Firea coruptă. Dacă te uiți la afacerile cu tramvaie, exemplu de malversațiune de piața Obor, nu e greu să lipești eticheta. 

De Băsescu iarăși nu e greu să lipești eticheta ”corupt”, că doar familiei lui îi dădea Popoviciu (condamnat și fugar) casă la prețuri inaccesibile muritorilor.

Măcar să știți între ce alegeți: investitori mari cu imobiliare, IT, servicii financiare în forță sau mulți și mărunți ca ”dragomirii” lui Firea & Pandele. 

În mare parte din an aș vrea să rad toată gașca de gherțoi a la Firea, Florea etc.. Dar apoi văd cum unii eroizează orașul ”închis”, un soi de Mecca pentru IT-iști, ceva artiști, corporatiști, cu oamenii de serviciu cazați în Ilfov, Ialomița Teleorman, Giurgiu.

Ca să nu mai zic că îmi aminteasc câta banul a făcut dreapta din retrocedări și imobiliare, practic a fost ridicată ”dreapta modernă și isterică” din ruinele orașelor comuniste pe care s-a operat ”cu dreapta” fără anestezie. 

De aceea alegerea vă lasă cu un gust amar, oricât v-ar povesti unii că e mai mișto în Bulgaria decât în România. Practic alegeți cum veți fi călcați în picioare, că soluții integratoare pentru toate milioanele de bucureșteni nu am auzit.

Are case peste tot în lume, însă un singur loc rămâne în sufletul ei și nu e în România. Acolo vrea să se retragă
PARTENERI - GSP.RO
Are case peste tot în lume, însă un singur loc rămâne în sufletul ei și nu e în România. Acolo vrea să se retragă
ȘOCANT! O familie din Arad a murit din cauza frigiderului. Ce s-a întâmplat peste noapte e ireal! ATENȚIE mare!
PARTENERI - PLAYTECH
ȘOCANT! O familie din Arad a murit din cauza frigiderului. Ce s-a întâmplat peste noapte e ireal! ATENȚIE mare!
Horoscop 24 octombrie 2020. Gemenii fac diferența dintre vorbele goale și cele cu adevărat înțelepte
HOROSCOP
Horoscop 24 octombrie 2020. Gemenii fac diferența dintre vorbele goale și cele cu adevărat înțelepte
Cum a ajuns Traian Berbeceanu, actualul prefect al Capitalei, să fie băgat după gratii din cauza interlopilor. „Asta îi dorim: vată în nas şi pantofi de lac„. DETALII ŞOCANTE
Știrileprotv.ro
Cum a ajuns Traian Berbeceanu, actualul prefect al Capitalei, să fie băgat după gratii din cauza interlopilor. „Asta îi dorim: vată în nas şi pantofi de lac„. DETALII ŞOCANTE
Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou dezastru: "O perioadă întunecată". Ce se poate întâmpla în 2021
Telekomsport
Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou dezastru: "O perioadă întunecată". Ce se poate întâmpla în 2021