Argumentul cel mai în forță: nu și-a dat seama, ce să știe un arbitru, a greșit puțin spre deloc, acum să ne ambalăm aiurea, e băiat bun, n-a fost rasist cu intenție.

Asta mi-a amintit instant de o scenă tipică de bunătate rasistă: Clasa întâi, o învățătoare calină, atentă cu noi toți, complet antiviolență, lucru rar pe atunci prin anii 80, care cum am intrat în clasă ne-a așezat în bănci câte doi. Cea mai mărunțică fetiță, romă, a nimerit în ultima bancă, singură. Ăsta e rasismul bun la suflet, fără intenție. E plin de oameni buni și nerasiști pe aici, e plin de Colțești, dar, nu știu cum se face, e plină România de minighetouri lângă fiecare sat/oraș unde au fost masați romii.

Putem sta de vorbă dacă primim argumente formulate cam așa: noi avem probleme cât casa și ne arde de fandoseli corect politice? Rasismul e structural și se bazează pe injustiții sociale profunde. Nu contează cum numești oamenii, cât timp tu îi discriminezi profund. Cu alte cuvinte, geaba le spui romi dacă tu îi dai afară din case, din oraș și îi arunci, ca la Cluj, la groapa de gunoi în ghetou, la Pata Rât.

Să criticăm corectitudinea politică

Dacă e o problemă cu corectitudinea politică e că nu e tocmai „corectă”: că vopsește realități mai mult decât le schimbă. Că ascunde în spatele unui limbaj nou, corect și frumos, realități dure. Deci da, te pot apuca nervii, ca afro-american, de exemplu, și de aia s-a ieșit în stradă anul ăsta în SUA, când nu mai putem de grija minorităților la Hollywood, dar pe străzi polițiștii împușcă pe bază de culoare a pielii, iar închisorile gem de oameni de culoare.

Războiul se învață din cărți, nu de la știri. Ce scriau Camil Petrescu, George Topârceanu și alții despre abatorul uman
Recomandări
Războiul se învață din cărți, nu de la știri. Ce scriau Camil Petrescu, George Topârceanu și alții despre abatorul uman

În același timp, corectitudinea politică nu strică deloc, atât timp cât limbajul ăla aduce și schimbări de atitudine. E totuși ceva să înveți că jignești, că discriminezi prin vorbă și poți schimba ceva minimal, schimbându-ți bancurile proaste și fiind ceva mai atent. Problema e că în România nici asta nu s-a produs. Sau s-a produs mai ales în medii închise.

Capacitatea de educare a ONG-urilor a fost mult mai mică decât capacitatea de a absorbi bani în numele salvării romilor. Lucrurile astea trebuiau predate în școlile de stat, fără alte discuții, nu lăsate pe o piață liberă a drepturilor omului.

Cea mai bună critică a adus-o scriitorul David Foster Wallace. Când faci din limbajul corect politic un atu, când de fapt folosești antirasismul ca să te dai elitist și educat în comparație cu gloata, efectul va fi unul invers. Vom avea o situație ca mai sus: un sistem plin de rasism structural dar unde vom vorbi toți corect și respectuos.

Foster Wallace: „Când confunzi eficiența politică a schimbării cu un limbaj simbolic poate da impresia falsă că America încetează să mai fie elitistă sau injustă doar din cauză că încetăm să mai folosim un anumit vocabular care e asociat cu elitismul și nedreptatea”. Adică, așa te poți trezi în situația deja frecventă în care non-romi dau lecții de antirasism de pe poziții de superioritate sau privilegiați plini de bani se oripilează de limbajul primitiv al sărăciei.

Consumul de cocaină s-a extins în România. Exemplul unei firme unde directorul și colega lui consumau în birou
Recomandări
Consumul de cocaină s-a extins în România. Exemplul unei firme unde directorul și colega lui consumau în birou

Sigur că mi-aș dori ca pe stadioanele Champions League să scrie alături de „opriți rasismul” și: „opriți exploatarea muncitorilor migranți săraci, de culoare” (sau albi, din estul Europei, de exemplu); sau: opriți limbajul rasist, dar și comportamentul imobiliar rasist, nu mai izolați etnii în ghetouri; opriți crimele din Mediterană cu refugiați; recunoașteți munca domestică a milioane de femei. Și câte altele.

Abia așa s-ar trece de la simplul limbaj corect la o lume mai justă. Doar așa e acceptabilă critica „corectitudinii politice”, restul sunt îmbățoșări de la ignoranții care se cred și culmea logicii.

Suferințe imaginare

Și e plin la noi de ignoranța aia rudimentară și crudă, „fără intenție”, de la oameni buni la suflet. Avem și partide precum AUR, dar și o șleahtă întreagă de intelectuali care se dau loviți de corectitudine politică. Dar noi nu avuserăm așa ceva pe aici, bre! Nu vă mai dați antisistem, voi sunteți sistemul incorect care nici schimbări de limbaj nu acceptă.

Campionatul care n-a existat
Recomandări
Campionatul care n-a existat

Până una-alta se face audiență din rasism. Radu Banciu a spus la televizor despre Serena Williams că e „maimuță”. A luat o amendă ridicolă și și-a văzut de treabă. I-a crescut cota de băiat amuzant. Într-o presă corectă politic, n-ar mai fi existat ca ziarist.

vă citez din C.T. Popescu cel de acum 10 ani, care scria după crima tragică a cărei victimă a fost Marian Cozma: „sunt indivizi care măsoară aproximativ 1,70 m. Sunt scunzi, țigani și urâți. Marian era un băiat ca un catarg de steag, foarte înalt, alb, puternic și arătos. (…) Poate să declanşeze faptul că un semen arată diferit de tine atâta bestialitate, atâta ură? Poate. S-ar putea însă ca etnia ţigănească să verifice pe propria-i piele acest răspuns”. E ăsta rasism scârbos? Este. A fost sancționat CTP de cineva?

Dimpotrivă, a fost eroizat de toți oamenii sufletiști rasiști din țară. Ba chiar i s-a împlinit și visul, nu în legătură cu acea moarte tragică. Ci, în general, cu etnia. În Ungaria au tot apărut miliții patriotice de vânat romi.

Rasist pe bani antirasiști

În cazul Colțescu special, eu aș mai pune și întrebări golănești. Bă, câte mii de euro faci din arbitraj la astfel de nivel? Multe mii. Și chiar cu teancul ăla de bani în buzunar nu te-ai prins că ai și niște reguli de respectat? Nu ai văzut mesajele de pe tricouri, dintre reclamele la bere și gaz, cum că „suntem toți împotriva rasismului”?

Lovitura a venit însă chiar de la șeful instituției care se ocupă cu combaterea discriminării, Csaba Asztalos. Declarația suna așa: „El putea să identifice jucătorul după număr, putea să spună că e afro-american” (Gazeta Sporturilor). Nici nu era vorba de un „afro-american” măcar. Dar nu cum i-a zis e cea mai mare problemă, ci identificarea după culoarea pielii e aiurea. Dacă și un astfel de funcționar bâjbâie, ce să aștepți de la Colțescu?

Intelectualii și extrema dreaptă

Istoria are un simț sadic al umorului. Nu e tragic-amuzant că fix după ce ne-am trezit cu atâția legionari de rit nou în Parlament, a apărut și cazul Colțescu? Nu e amuzant că în aceste zile, și Manolescu, și Liiceanu și mulți alți intelectuali ne explică faptul că Sorin Lavric și alții ca el, cocoloșiți de instituții românești de cultură, era legionar pe ascuns și că abia acum s-au prins? Acum s-a prins filozoful că l-a publicat la Humanitas pe Sorin Lavric fix cu derapajele neolegionare pe care nu le-a ascuns niciodată?

Nu e amuzant că o dăm pe „servicii” pentru făurirea AUR, când de fapt nu doar serviciile, toată lumea, de Centenar, de nu știu ce ocazie, bagă bani cu lopata, complet necritic, într-un naționalism de peșteră din ce în ce mai la modă?

Adevăratul fake!

Cum arată noul legionarism, noua extremă dreaptă? Se ascund sub prostia supremă a teoriilor „noi” cum că lumea s-ar împărți între ăia care nu cred în sexul neutru și lumea sexomarxistă care și-o trage în ciuda familiei tradiționale. Tocmai aici e fake-ul, oameni buni! Nu, lumea se împarte ca întotdeauna între ăia care trăiesc bine și ăia care trăiesc prost. Iar această nedreptate e vopsită cu ficțiunea din capul unora cum că lumea se împarte în funcție de cum faci sex. Oricum ai face sex, e clar că e mai nasol să o faci pe frig și foame.

Deci da, asistăm și la noi la această capcană impusă global de ascensiunea lui Trump, dar cu rădăcini mult mai vechi.

Capcana constă în a ne consuma timpul cu minți odihnite care au făcut fixație fie pe culoare pielii, fie pe genitale și pe felul în care le folosim. Asta e marea lor bătălie acum. Nu, asta e marea păcăleală acum, să crezi că angajații care trăiesc în sărăcie în România nu mai pot de grija dacilor verzi de la AUR, din ăștia susținuți și de SRI, și de Liiceanu, și de toată lumea. Ăștia-s sistemul, nu anstisistemul.

Urmărește-ne pe Google News
În România avea un job bun, dar în 1983 a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum Ileana
GSP.RO
În România avea un job bun, dar în 1983 a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum Ileana
ȘOC! Elena Băsescu, apariție HOT pe plajă! IREAL ce s-a văzut când s-a dezbrăcat de haine
Playtech.ro
ȘOC! Elena Băsescu, apariție HOT pe plajă! IREAL ce s-a văzut când s-a dezbrăcat de haine
"L-o fotografiat cum îl spânzură pe al treilea". Filmul crimei din Arad. Vecinii au auzit totul, dar au crezut că e petrecere în apartament
Observatornews.ro
"L-o fotografiat cum îl spânzură pe al treilea". Filmul crimei din Arad. Vecinii au auzit totul, dar au crezut că e petrecere în apartament
Horoscop 8 august 2022. Scorpionii s-ar putea să își inventeze singuri unele dezamăgiri pe care să le folosească ca motivații pentru acțiunile lor
HOROSCOP
Horoscop 8 august 2022. Scorpionii s-ar putea să își inventeze singuri unele dezamăgiri pe care să le folosească ca motivații pentru acțiunile lor
Sute de persoane au rămas izolate în cabane și hoteluri din Austria din cauza inundațiilor
Știrileprotv.ro
Sute de persoane au rămas izolate în cabane și hoteluri din Austria din cauza inundațiilor
Ce li s-a întâmplat unor bucureşteni după ce s-au dus în zona etnicilor maghiari! "Ne-am speriat, am fost avertizaţi. Lumea asta ne-a spus". Uluit, unul dintre ei a spus ce s-a petrecut
Orangesport.ro
Ce li s-a întâmplat unor bucureşteni după ce s-au dus în zona etnicilor maghiari! "Ne-am speriat, am fost avertizaţi. Lumea asta ne-a spus". Uluit, unul dintre ei a spus ce s-a petrecut
Proprietar sau chiriaș? Răspunde la chestionar și vezi ce ți se potrivește
PUBLICITATE
Proprietar sau chiriaș? Răspunde la chestionar și vezi ce ți se potrivește
7 brand-uri scandinave de pe Modivo care nu trebuie să-ți lipsească din garderobă
PUBLICITATE
7 brand-uri scandinave de pe Modivo care nu trebuie să-ți lipsească din garderobă
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.