Opinie de
Alexandra Nistoroiu
Toate articolele autorului

Cinci ani de zile, Klaus Iohannis a ignorat presa. Astăzi obține laude pentru că a răspuns coerent întrebărilor reporterilor chemați la conferință cu mai puțin de două ore înainte.

Președintele care a devenit campion de necontestat la sportul evitatului de întrebări primește astăzi bile albe pentru că a vorbit cu jurnaliștii. 

Lucrul bine făcut înseamnă că, periodic, avem datoria de a veni în faţa românilor, de a comunica onest şi responsabil ce etape am parcurs, în ce stadiu suntem, cât am făcut din ce ne-am angajat şi ce urmează mai departe. Aşa voi proceda eu, în calitate de preşedinte.

Klaus Iohannis, la discursul de învestire în funcția de președinte al României, 21 decembrie 2014:

Ceea ce niciunul dintre noi nu bănuia este că periodic pentru el înseamnă ”o dată la cinci ani”.

Între timp, Klaus Iohannis i s-a adresat presei prin monologuri și, în unele din cele mai dificile momente, prin intermediari. Nu a dat ochii cu reporterii, când a anunțat că semnează decretul de demitere a Laurei Codruței Kovesi -unul din cele mai tensionate momente ale mandatului său.

Între timp, a strâns zeci de cereri de interviu pe birou ca un rocker care adună scrisori de la fani: pentru că îi mângâie ego-ul, dar nu binevoiește să le răspundă.

Apoi, la finalul a cinci ani de mandat, Klaus Iohannis ne-a mai cerut alți cinci. Și a ales să ne convingă că îi merită prin neprezentare.  În fotbal, neprezentarea se pedepsește. Pierzi cu 3-0 dacă nu te prezinți. Însă în politică ai șanse mari să câștigi și prin absență. Și asta pare să fie de ceva vreme strategia domnului Iohannis. 

Zilele astea însă un popor întreg s-a rugat de Iohannis să respecte jocul democratic al dezbaterii și să nu încerce să trișeze. A ales o scurtătură și a făcut ad-hoc o conferință de presă, prima din campania electorală, anunțând o dezbatere, în termenii lui, fără contracandidat.

Cuminți, jurnaliștii s-au prezentat și de această dată. Însă, la fața locului, organizatorilor li s-a părut că sunt prea mulți și că fotoreporterii fac zgomot, așa că i-au invitat să aștepte în afara sălii. Conferința a început, iar ei nu au fost lăsați să-și facă treaba. 

Chiar și-așa, una dintre fotografiile făcute de Octav Ganea de la Inquam – din afara sălii de conferință- este cea care a demontat fake news-ul zilei: PSD a încercat să acrediteze ideea că președintele ar fi purtat o cască în timpul dezbaterii.

Că așa sunt fotoreporterii: își fac treaba și când nu îi lași. 

Duminica primului tur al alegerilor a fost surprinsă de fotojurnaliștii Documentaria. Una dintre cele mai bune imagini de duminică îl încadrează pe Iohannis astfel încât i se vede zâmbetul, dar nu și privirea.

Este imaginea unui om care, deși ocupă cea mai înaltă funcție în stat, și-a petrecut cea mai mare parte din ultimii cinci ani refuzând să dea ochii cu cetățenii și cu presa. Este zâmbetul satisfăcut al cuiva care simte că are un al doilea mandat în așteptare, pentru care nu trebuie să se agite prea tare. Așa-ți zâmbește uneori puterea.


Citeşte şi:

Iohannis anunță că organizează o dezbatere fără Dăncilă, dar cu politologi și jurnaliști: „Vasilica Dăncilă a fost parte a mârlăniei PSD”

PSD distribuie o fotografie falsă în care îl acuză pe Iohannis că a purtat o cască în timpul conferinței

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”
GSP.RO

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”

Horoscop 23 ianuarie 2020. Peștii pot face față oricărei situații
HOROSCOP

Horoscop 23 ianuarie 2020. Peștii pot face față oricărei situații