De ce?

Se vorbește tot mai mult de „sindromul Gorbaciov” pe care-l are Maia Sandu: adică negată parțial dar vehement în țară și iubită afară. Maia Sandu a pierdut alegerile în țară și le-a câștigat în diasporă. Însă voturile sunt egale și legitime: toți sunt cetățenii acestei țări. Victoria ei este incontestabilă și asta e un fapt important. 

De ce a fost atât de negată în țară? Cred că a fost „pedepsită” nu atât din cauza ei cât mai ales din cauza guvernării PAS care a reușit să irite până și pe apropiații și abonații guvernării. Votul negativ împotriva Referendumului a fost nu împotriva UE, ci împotriva PAS care se răsfrânge și asupra ei. Și în cazul alegerilor prezidențiale Maia Sandu a fost asociată cu PAS – partidul de guvernare pe care la ghidat asumat pe față.

Ca președintă Maia Sandu și-a făcut bine datoria – asocierea cu PAS și guvernarea de care se face la fel de responsabilă i-a adus această „ură” internă. 

Bătălia s-a dus între votanții din țară și cei din diasporă: diaspora a juca un rol foarte important – esențial. Ea a răsturnat în ambele cazuri votul din țară.

Dar această ruptură și contradicție arată un conflict imens. Niciodată Republica Moldova nu a mai fost atât de polarizată din anii 90. Situația pare chiar mai gravă decât atunci. De ambele baricate s-au trecut prea multe fire roșii și ura din societate – se vede după limbaj și discurs – a atins cote pe care eu nu le-am mai întâlnit în societatea basarabeană de mai bine de 30 de ani. Acest fapt este îngrijorător: și sunt responsabile ambele baricade. 

Locotenenții primarului Daniel Tudorache încă fac afaceri cu bani publici. Unde s-au „lipit” după ce deputatul PSD a pierdut Primăria Sectorului 1
Recomandări
Locotenenții primarului Daniel Tudorache încă fac afaceri cu bani publici. Unde s-au „lipit” după ce deputatul PSD a pierdut Primăria Sectorului 1

Dar multe fire și greul responsabilității duce spre guvernare: ca peste tot în lume ea este responsabilă pentru ce se întâmplă – nu poți da la nesfârșit vina doar pe alții și pe cauze externe. Pentru că e un semn al neputinței și incompetenței.

S-a vorbit mult de o imensă schemă de corupție în alegeri prin mituire. S-a vorbit de cifre imense pentru Republica Moldova: de 300.000 de voturi și de implicări masive în actul alegerilor. Deocamdată avem, doar câteva reportaje și puține intervenții legale. 

Aceste afirmații vor trebui argumentate la nivel de instituții responsabile. E nevoie de fapte care să justifice aceste afirmații. Dacă au avut loc este foarte grav. Tot ce a fost ilegal va trebui pedepsit: pentru asta e nevoie de lege și instituții ale statului nu de denigrarea alegătorilor. Întrebarea însă rămâne: ce au făcut instituțiile statului, unde au fost, de ce au permis, unde sunt acțiunile ei. Altfel aceste afirmații și tehnici de comunicare fără dovezi și rezultate juridice se vor întoarce împotriva actuale guvernări.

De ce? Pentru că greul abia urmează. La anul vin alegerile Parlamentare. PAS-ul, partidul de guvernare, e la o cotă avariată de încredere: are mari șanse să fie spulberat pentru că există o nemulțumire generală legată de acțiunile sale. La toate capitolele stă destul de prost: corupția nu a scăzut, reforma justiției nu a avut loc, sărăcia s-a păstrat, prețurile au explodat,  incompetența a atins cote alarmante iar stilul agresiv și orgolios cu un dispreț profund irită până și pe cei mai apropiați fani. ȘI cel mai grav: migrația nu s-a stopat ci chiar s-a accelerat – Republica Moldova fiind campioană la acest capitol rămasă cu o populație foarte îmbătrânită.

Efectele alegerii lui Călin Georgescu: izolare internațională, punere în discuție a apartenenței la UE și NATO
Recomandări
Efectele alegerii lui Călin Georgescu: izolare internațională, punere în discuție a apartenenței la UE și NATO

A înjura electoratul care a votat altfel e ceva profund antidemocratic. A împărți electoratul în „votanți” buni” și „votanți răi” – este ceva profund antidemocratic. 

Mai întâi s-a demonizat: cine nu votează ca noi este răul. Cum am explicat în Despre ABC-ul politic: nu există vot rău sau bun, ci legal sau ilegal. Votul este egal și universal. A învinui pe celălalt că a votat altfel decât tine pe tot soiul de criterii „catastrofiste” şi „morale” înseamnă a ieși din câmpul democratic.

Alegem ca să fim reprezentați, să ne fie reprezentate interesele. Interesele sunt diverse de la o pătură socială la alta. Unii vor scutiri de taxă la proprietăți de lux, alții vor o pâine mai ieftină. Politica nu este despre bine şi rău, ci este despre putere. Despre negocierea puterii.

Politica, puterea este despre guvernare. Politica și guvernarea este despre negociere. A renunța la negociere presupune fie să ai o putere care-ți permite luxul de a nu negocia – să ai o majoritate zdrobitoare – fie să împingi țara spre situația de neguvernare sau spre violență. 

Electoratul din Republica Moldova a schimbat și taxat destul de corect guvernanții – i-a schimbat la timp. Guvernările Pro UE sunt de pe vremea debarcării comuniștilor și martorii furtului miliardului – votanții știu asta. Din păcate nu prea s-au ținut de promisiuni mai nimeni. Dovadă că actele de corupție sunt tot acolo iar instituțiile statului nu pot să stopeze schemele ilegale de vot iar migrația e tot mai accelerată – nu a fost stopată. Și să nu uităm: actuala guvernare este adusă la putere de același electorat.

Marcel Ciolacu anunță o alianță pro-europeană PSD-PNL-USR-UDMR: „Niciunul dintre partide nu va face alianță cu AUR sau POT”
Recomandări
Marcel Ciolacu anunță o alianță pro-europeană PSD-PNL-USR-UDMR: „Niciunul dintre partide nu va face alianță cu AUR sau POT”

Să sperăm că electoratul va fi la fel de înțelept: am mai mare încredere în el decât în guvernați și experți. Cu toate că nimeni nu e scutit de greșeli.

Maia Sandu are de făcut câteva lucruri importante pentru ceea ce urmează. 

Primul lucru esențial este să restabilească consensul social și politic, să stopeze ura socială și politică care există. Trebuie să iasă din schema electorală antagonistă și să fie o președintă a tuturor cetățenilor din țară și diasporă. Este o nevoie urgentă de revenire la un mesaj al păcii și concilierii.

Trebuie să aducă această pace esențială pentru ce urmează. Societatea este chiar explodată. 

Și doi: e nevoie urgentă de o remaniere a guvernului care să schimbe în punctele cheie persoanele care s-au dovedit total incompetente și care trag în jos guvernarea. Dacă actuala guvernare nu reușește rapid să schimbe macazul și se va îmbăta cu apă rece cu această victorie – va fi spulberată. Rezultatul: vom avea o Guvern care se va lupta cu Președinția. Și vom intra în aceeași schema de luptă din care vor avea de pierdut cetățenii Republicii Moldova. Sau poate va produce un echilibru? Nu știm.

Maia Sandu a învins și trebuie felicitată pentru această victorie. Însă e o victorie care ascunde multe probleme și care anunță o perioadă foarte dificilă. E posibil ca anul ce vine să fie mult mai greu.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (14)

unfake   •   07.11.2024, 09:37

Hai sa-ti dau numai un exemplu, domnu' autor, ca vad ca esti fudul nevoie-mare , nu ai accepta ca scrii cu picioarele, nici mort. "partidul de guvernare pe care la ghidat asumat pe față" ... - "l-a ghidat", in limba romana se scrie cu cratima - legat se scrie, poate, in limba moldoveneasca. Apoi, "asumat" asta inseamna, sa recunosti "pe față", (nu pe spate) deci suna ca dracu' sa spui "asumat pe fata"... Si, daca te uiti atent in articol, e plin de asemenea "perle". Mai gandeste-te daca iti foloseste atitudinea asta "de sus" cand vezi ca esti plin de bube in cap. Si, n-ar strica deloc sa pui mana pe carte un pic, nu doare, la orice varsta. Ca nevoie cam ai.

Antonel80   •   05.11.2024, 12:50

Și Petrov a câștigat cu sacii aduci de doi securiști, pardon Sri-ști, poate sunt aceiași, trebuie sa afle .Oricum nu contează cine e președinte ca moldovenii sunt tot săraci di politicienii bogați, ca peste tot în Europa de Est. Democrații închipuite, de fapt clici de hoți care au pus mana pe putere în anii 90 și de atunci se rotesc și își baga urmașii crescuți după același calapod , mutandu-se prin diferite partide sa li se piardă urma și sa creadă lumea ca sunt alții. Culmea ca unii de peste ocean chiar ii ajuta crezând minciunile lor ,necunoscand realitatea de la nivelul pământului.

parpalache   •   04.11.2024, 15:10

Imi aduc aminte de o intâmplare din...Parlamentul României!Când PD-ul lui Petre Roman(mai târziu l-a imbrancit Basescu din PD)-cu „asistența” serviciilor- care inventasera imediat un partid„reformist”(i-am uitat numele)- rupt din PDSR-ul lui Iliescu-condus de Marian Enache-a reușit sa treaca prin Parlament un proiect de lege privind „privatizarea accelerata”!Iar„nostalgicii”- in luarile lor de cuvânt, i-au „felicitat”(cu amara bașcalie)- pentru„victoria impotriva...poporului român”!(Cel care -in 1990-ieșise in strada cu...„NU ne vindem țara”)!

Vezi toate comentariile (14)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Klaus Iohannis a decis! Decretul semnat de președinte
Știrileprotv.ro
Klaus Iohannis a decis! Decretul semnat de președinte
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a însurat apoi cu o femeie mult mai tânără: "Se scria că..."
Viva.ro
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a însurat apoi cu o femeie mult mai tânără: "Se scria că..."
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Libertateapentrufemei.ro
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Divorț neașteptat în showbiz. Un cunoscut cântăreț și soția lui și-au spus adio după aproape 30 de ani împreună
FANATIK.RO
Divorț neașteptat în showbiz. Un cunoscut cântăreț și soția lui și-au spus adio după aproape 30 de ani împreună
Cum o ajută copiii lui Kate Middleton să lupte împotriva cancerului: „Te înduioșează rezistența extraordinară”
Elle.ro
Cum o ajută copiii lui Kate Middleton să lupte împotriva cancerului: „Te înduioșează rezistența extraordinară”
Călin Georgescu, discurs violent la adresa Bisericii, cu citate din controversatul guru Osho. Incredibil ce a spus despre români!
Unica.ro
Călin Georgescu, discurs violent la adresa Bisericii, cu citate din controversatul guru Osho. Incredibil ce a spus despre români!
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
POLITICO: Scenariul în care Călin Georgescu ar ajunge preşedinte, o lovitură puternică pentru NATO
Observatornews.ro
POLITICO: Scenariul în care Călin Georgescu ar ajunge preşedinte, o lovitură puternică pentru NATO
Horoscop 4 decembrie 2024. Peștii știu foarte bine cum să facă față unor situații dificile, dar nu stau la fel de bine cu gestionarea situațiilor
HOROSCOP
Horoscop 4 decembrie 2024. Peștii știu foarte bine cum să facă față unor situații dificile, dar nu stau la fel de bine cu gestionarea situațiilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI