Ciucă, Ciolacu, Iohannis și alții ca ei nu au mai avut, de fapt, confruntări serioase cu ceea ce se cheamă „popor” și, mai ales, solidaritate populară. Simulacre de „popor” au mai fost prin stradă, facțiuni în fond puternic ideologizate care pretindeau că reprezintă țara. 

Acum însă e vorba de unul dintre cei mai mari angajatori, Ministerul Educației, care e-n criză serioasă, și toți rentierii politici sau mediatici ai ultimului deceniu se uită buimaci unul la altul: a, adică elevii chiar stau acasă, adică profesorii ăia sărăcani chiar nu mai vor să mai predea? Păi da, bine ați venit în lumea oamenilor mari.

Cel mai politic protest e cel prin care forțezi angajatorul să plătească. Am crescut o generație de politicieni care nu s-au confruntat cu asta. Nu i-a stresat mai nimeni. Nu știu ce e aia grevă generală. 

Cea mai mare frică: dacă se iau și alții după profesori?

S-au obișnuit cu o Românie de angajați supuși, care lucrează oricât în regim de semisclavi. La capitolul bugetari, s-au mai păstrat drepturi, la privat am încurajat practic patronii să calce tot în picioare.

Și aici vine cea mai mare frică. Au spus-o încă din prima zi de grevă. Dacă se iau și alții după voi?  Păi asta vă și doresc! Să învățați și voi politică! Politică înseamnă că unii te bagă în Parlament și Guvern să-i reprezinți, adică să le obții bani și drepturi, nu să iei tu comisioane de lobby și excursii frumoase, să găsești joburi pentru nepoți etc.

Nicușor Dan poate să se apuce de prezidențiale. Îl ajută PSD și PNL
Recomandări
Nicușor Dan poate să se apuce de prezidențiale. Îl ajută PSD și PNL

Frica lor mare e speranța mea mare: greve generale în mai multe sectoare. Ba chiar încurajarea unor proteste masive și în ce privește salariul minim. Tot ce înseamnă salariu minim trebuie mărit urgent și consistent. 

Adică inversul decât ce au făcut ei: solidaritate părinți-profesori, nu instigare la ură, că atât îi duce mintea pe comunicatorii Guvernului Ciucă.

În CFR s-a anunțat ceva, în Sănătate s-a anunțat ceva. Dar problema e una de nivel național. Sau de „interes național”, cum îi place lui Iohannis. 

Suntem o țară care s-a hrănit decenii din muncă prost plătită și din lipsă de drepturi. E momentul pentru solidarizări transprofesionale. M-am cam săturat de sloganul „să-și vadă fiecare de pătrățica lui”. 

Angajatorii de orice fel trebuie să primească un singur semnal clar: dezvoltarea României nu mai poate fi făcută din stoarcerea sărăciei la maximum.

De unde să găsiți bani? De pildă, taxați-i pe marii speculanți imobiliari

Banii se redistribuie. Nu s-a văzut decât foarte rar patron care să spună „vai, dar am strâns prea multe milioane, ia să mai împart la angajați ca să nu-i pierd!”. Așa acționează și statul nostru, ca un patron de semisclavi: nu perfecționăm ANAF, nu colectăm de la ăia mari, îi înnebunim tot pe ăia mici. 

Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”
Recomandări
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”

Statul nu va strânge niciodată bani mulți pentru ca apoi să ne spună „haideți să vă dăm și vouă”. Politica funcționează invers: noi vă forțăm să ne faceți dreptate socială cu măriri, iar voi vă bateți capul să găsiți bani!

De unde? Oho, este de unde. E indecent să nu taxezi serios venituri de la stat (pensii, salarii, rente, ce-or fi) care depășesc 1.500-2.000 de euro. 

Apoi, e indecent ce taxe mici pe proprietăți avem într-o țară în care Clujul, Bucureștiul au ajuns doar niște grajduri de speculă imobiliară. De la două apartamente în sus, bagă taxe, nene. 

Bunăstarea e singura armă contra extremei drepte

În agricultură e plin de fermieri inocenți, probabil și de aia e plin de evaziune și zboară de colo-colo vapoare cu cereale și animale, cu miliardari din umbră foarte mulțumiți că nu-s deranjați. Puneți mâna și asumați-vă că reprezentați un stat. Un stat serios taxează just și de acolo de unde trebuie.

Pentru ăia care nu mai pot de spaima extremei drepte, am un singur cuvânt: nu e adevărat că trebuie să votăm ciolaci și ciuci ca să scăpăm de extrema dreaptă. Trebuie să începem o „Epocă a redistribuirii” și vă garantez că nu vine nicio extremă dreaptă. 

Extrema dreaptă se naște din mentalitatea de sclav pe care le-ați imprimat-o angajaților. O perioadă în care singura preocupare să fie redistribuirea, asta e singura salvare, altfel, da, vom aveam instabilitate politică.

Politico: De ce Klaus Iohannis are șanse să preia șefia Comisiei Europene. Lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen
Recomandări
Politico: De ce Klaus Iohannis are șanse să preia șefia Comisiei Europene. Lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen

Putinism înseamnă să descurajezi oamenii să-și ceară drepturile

Iar pentru Cristian Pârvulescu, Prelipceanu și alte figuri trăncănitoare care se afișează la Digi sub deviza „dacă faci grevă, ești putinist, pentru că destabilizezi țara”, nu am decât un mesaj: putinism înseamnă să descurajezi orice încercare de protest, de justiție socială, populară, adică fix ce faceți voi zilele astea!

Avem politicieni care nu știu să facă politică, nu i-am educat să le fie frică de noi. Asta au început profesorii să predea începând de pe 22 noiembrie. Ăsta e civism, nu glume proaste cu sprijin de prin servicii. 

Vouchere egal „hai să mai dăm ceva firmelor prietene”

Când aud cuvântul grevă, trebuie să se gândească la soluții, asta e democrație. Se vede din propunerile lor cum gândesc: vouchere! 

M-au înnebunit cu voucherele, și în al 13-lea ceas, singura preocupare pare să fie să mai acorde vreunui client o afacere cu vouchere. PNL-PSD par firme de lobby.

Va începe etapa urâtă a grevei. Mulți oameni uită că aceasta e o suspendare voluntară a contractului. Unii bani sunt acoperiți de sindicat, alte zile vor rămâne neplătite. Două săptămâni de grevă înseamnă asumarea unor salarii mai mici pentru protest și multe alte neajunsuri (pentru oameni cu examene, cu inspecții, aflați înainte de pensie etc.).

Până la urmă, cei care vor eficiență și rentabilitate sunt greviștii

Însă mi se pare încurajator faptul că tocmai dinspre învățământ vine această lecție a solidarității. Lecția este pentru politicienii care credeau că democrația e atunci când se adună unii de la SRI, DNA, MApN, SPP să taie porcul și să cânte împreună. 

Democrație înseamnă să iei o parte consistentă dintr-un PIB care tot crește și să-l redistribui echitabil. Ăsta nu e „socialism”, cum se vântură disprețuitor, nu e nici lipsă de eficiență, ci, dimpotrivă: este încurajarea unei eficiențe și a unei economii cu adevărat rentabile, pe termen lung. 

Așa că închei cu un apel către părinți: nu aveți de ce să ne disprețuiți, considerați această grevă o pauză de meditații gratis pentru adulți, e momentul să mutăm atenția dinspre angajator spre angajat. Iar efortul e abia la început, va fi uriaș. Este și singura modalitate de a începe un proiect normal pentru țara asta: o țară din care să nu mai vrei să pleci. 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (34)

IulianS   •   02.06.2023, 00:33

E foarte buna ideea de solidaritate, nu întâmplător politicienii se tem de ea. Sa presupunem ca se întâmplă (cu toate ca romanii sunt departe de a fi solidari), cade guvernul, ii dam pe toți afara, facem alegeri anticipate. Pe cine punem în loc? Câte persoane respectabile si competente în domeniul lor cunoașteți dumneavoastră în politica? Mă tem ca e prea târziu, societatea e pervertita, am produs deja generații pierdute, handicapate profesional și cu mentalități de "descurcăreț". Sa faci dintr-un stat mafiot căpușat pana la cele mai joase niveluri de organizare o democrație performanta echivalează cu a face "bici din rahat".

ED1953   •   01.06.2023, 21:21

Toti dorim venituri mai mari ba chiar ca in vest. Dar ce se mai produce in tara asta ? Cati lucreaza in sectorul privat si public productiv ? Cati bugetari necesari dar mai ales inutili avem ? Nu producem, nu avem ! Simplu - asa functioneaza economia - nu poti cheltui mai mult decat ai si nu poti trai la infinit pe datorie. Ca de ce unii bugetari sunt platiti degeaba , ca de ce avem pensionari " speciali " , cum de au unii bugetarii salarii nesimtit de mari si unii tineri pensionari special pensii nesimtit de mari. Pai sa facem mai intai curatenie in tot sectorul de stat si dupa aia sa impartim corect ce produce sectorul privat ( si asta curatat de evazionisti sau unii scutiti de impozite pentru ca ei sunt mai cu mot ) catre sectorul bugetar curatat de capusele politice. Invatamantul trebuie mai intai restructurat - desfiintate materiile inutile , mentinerea stilului laic ( cine vrea religie se duce la biserica ), materii adaptate la epoca actuala , desfiintares vacantelor de 4 luni ( nu exista asa ceva nicaieri in lume )si apoi vorbim despre salarii, grile etc. Si daca nu sunt bani - deci nu producem cat dorim sa consumam - sa sprijinim toti economia privata si publica care produce plusvaloare , sa luptam toti impotriva evaziunii fiscale , muncii la negru( a propos de meditatii si impozitare ) altfel tipam degeaba. Nu va bucurati cand se vor tipari bani ( fara acoperire) ca sa vi se mareasca salariile etc - va fi de fapt dezastrul economiei - vezi Turcia

    Jumbo   •   02.06.2023, 11:04

    ED1953   •  01.06.2023, 21:21

    Toti dorim venituri mai mari ba chiar ca in vest. Dar ce se mai produce in tara asta ? Cati lucreaza in sectorul privat si public productiv ? Cati bugetari necesari dar mai ales inutili avem ? Nu producem, nu avem ! Simplu - asa functioneaza economia - nu poti cheltui mai mult decat ai si nu poti trai la infinit pe datorie. Ca de ce unii bugetari sunt platiti degeaba , ca de ce avem pensionari " speciali " , cum de au unii bugetarii salarii nesimtit de mari si unii tineri pensionari special pensii nesimtit de mari. Pai sa facem mai intai curatenie in tot sectorul de stat si dupa aia sa impartim corect ce produce sectorul privat ( si asta curatat de evazionisti sau unii scutiti de impozite pentru ca ei sunt mai cu mot ) catre sectorul bugetar curatat de capusele politice. Invatamantul trebuie mai intai restructurat - desfiintate materiile inutile , mentinerea stilului laic ( cine vrea religie se duce la biserica ), materii adaptate la epoca actuala , desfiintares vacantelor de 4 luni ( nu exista asa ceva nicaieri in lume )si apoi vorbim despre salarii, grile etc. Si daca nu sunt bani - deci nu producem cat dorim sa consumam - sa sprijinim toti economia privata si publica care produce plusvaloare , sa luptam toti impotriva evaziunii fiscale , muncii la negru( a propos de meditatii si impozitare ) altfel tipam degeaba. Nu va bucurati cand se vor tipari bani ( fara acoperire) ca sa vi se mareasca salariile etc - va fi de fapt dezastrul economiei - vezi Turcia

    Visul tau numit democratie e valabil pt stapani amice, nu pt sclavi, pt cei care cotropesc si jefuiesc. Uira te la sua, mb, olanda, Franța... Democratie n saracie, ca astia ne au furat tot in ultimii 34 de ani, nu se poate

Firmy193   •   01.06.2023, 20:50

Omule, termină odată cu greva ta. Ești într-un penibil absolut. Și umilit azi cu 1000 de lei brut. Chiar nu vezi că ești pe o direcție greșită cu atitudinea ta?

Vezi toate comentariile (34)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
FANATIK.RO
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Viva.ro
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
FANATIK.RO
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei mai violaseră o adolecentă într-o staţie de autobuz
Observatornews.ro
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei mai violaseră o adolecentă într-o staţie de autobuz
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli
HOROSCOP
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI