În primul rând, foarte buna intervenție a scriitorului sibian Radu Vancu pe Facebook, după incalificabila reacție venită de la Iohannis, după așa-zisa mediere făcută de președinte între profesorii greviști și guvern: „Sunt sigur că fiecare dintre voi cunoaște cel puțin un astfel de profesor. Așa că vă rog să nu uitați: la Cotroceni nu locuiește nici un profesor. Acolo locuiește cineva care, după ce a ratat totul ca președinte, a ținut să rateze totul și ca profesor. Și a devenit cel mai îndârjit inamic al unei Românii cu adevărat educate. Îmi e rușine, cum ziceam, că o astfel de formă fără fond se poate recomanda drept profesor român. Să nu-l credeți nici o secundă: n-are nimic de-a face cu demnitatea meseriei de profesor. N-o va înțelege vreodată.” (sursa)
Digi24 își continuă misiunea de goarnă prezidențială anti-profesori. Iată un material despre sindicate de unde scoate un titlu precum ”în grupurile de profesori ar putea fi infiltrate ”incitatori” motivați politic”.
Adică, vezi Doamne, o grevă susținută de zeci de mii de oameni este de fapt susținută ”suspect” de agitator misterioși. Absolut penibil, mai ales că materialul este despre altceva.
Liderul sindicalist Nistor spune de fapt cum n-are mare control și că oamenii au fost enervați atât de tare încât și să vrei nu-i mai scoți prea ușor din protest: ”V-am spus, prelungirea negocierilor…câteodată, lucruri nepotrivite, spuse în momente nepotrivite, care au deranjat corpul profesoral şi nu numai, au condus din start la amplificarea stării de tensiune şi la o creştere a nemulţumirii colegilor din sistem, nemulţumiri legitime. Şi, la un moment dat, am ajuns în situaţia încât ceea ce părea rezonabil într-o anumită perioadă nu mai este de acceptat acum şi colegii au întotdeauna dreptate. Noi nu putem fi împotriva colegilor noştri”.
Și uitasem că există un ministru al educației. Dar mi-a atras atenția formularea aia barbară, care se tot repetă, și pe care am auzit-o iar la Ligia Deca. E vorba despre sintagma ”pe net”. Cât iei ”pe net”? Mor când aud formularea asta, când e mult mai simplu (și corect) ”cât iei net”? Seamănă cu vlogurile de modă, când aflăm că se poată ”pe roz”, ”pe fucsia” etc. Deca: ” „Dacă ne referim la bază, deci fără creşterile legate de dirigenţie, învăţământ special, un profesor cu studii superioare debutant are acum, fără niciun fel de alt spor, 2.376 pe net şi ar ajunge la 2.956 tot pe net.” (sursa)
ParaschivTacutul • 05.06.2023, 22:40
Sincer mă asteptam la mai mult din partea profesorilor. De exemplu depolitizarea scolilor, eliminarea directorilor numiti politic, eliminarea sau limitarea titularizarii "pe viață" . Nu ai mai profesat doi ani, catedra scoasa la titularizare nu suplinite cu " transferuri". O grilă de salarizare diferită. Nu poti platiti un prof. de Ed. fizica ca si unul de Lb. română. Presiunea este alta, ce activități extra celor 4 ore face cel de Ed.fiz? Corectează teze? Si o intrebare pentru toti profesorii : cum se face ca le trebuie două săptămâni de la incepere anului scolar să definitiveze un orar ? Din 1 sept. teroretic sunt toti prezenti la scoli. Pentru pregatirea noului an :)....
nicohak55 • 05.06.2023, 11:33
Citat din statistica din 2021, bacalaureat. Pomana din 2022 nu contează "După soluționarea contestațiilor, 36 de unități de învățământ liceal din 21 de județe au avut procent 0 de promovare în prima sesiune (dintre acestea, 11 au avut același scor de promovare și anul trecut)" Oare "profesorii " acestor licee merită vreo mărire de salariu ?
Kein14Sasha1 • 05.06.2023, 09:30
Apreciez opiniile lui Costi Rogozanu, inteligente, așa cum mă așteptam să fie din partea unui filolog care pe lângă activitatea de jurnalist a ales în ultima vreme să fie și profesor.