Mergi direct la conținut »
OPINIE | Ce înțeleg politicienii din democrație? Nimic! PAH despre cum PNL Tulcea, înfierbântat de rezultatele de la europarlamentare, cere acum demisia Consiliului Județean
Opinii Libertatea > Opinii > OPINIE | Ce înțeleg politicienii din democrație? Nimic! PAH despre cum PNL Tulcea, înfierbântat de rezultatele de la europarlamentare, cere acum demisia Consiliului Județean

OPINIE | Ce înțeleg politicienii din democrație? Nimic! PAH despre cum PNL Tulcea, înfierbântat de rezultatele de la europarlamentare, cere acum demisia Consiliului Județean

Alegerile din 26 mai 2019 au schimbat ponderea eurodeputaților români în Parlamentul European. PNL a câștigat câteva locuri, PSD a pierdut câteva, UNPR a dispărut complet, USR + PLUS au acum reprezentanți votați, iară nu racolați, PMP și UDMR au rămas la același număr de reprezentanți.

Opinie de
Patrick André de Hillerin
Toate articolele autorului

Cam asta ar fi tot ce trebuie să știm despre rezultatele alegerilor pentru europarlamentare.

Dar cu o încăpățânare demnă de o cauză mai bună, politicienii români încearcă să acrediteze ideea că este vorba despre mult, mult mai mult.

Dacă alegerile pentru Parlamentul European ar fi însemnat altceva, în acest moment aveam deja un alt guvern, format în urma votului din Parlament.

Dar Parlamentul European nu decide guvernele țărilor membre UE. Acesta este apanajul parlamentelor naționale, care sunt alese cu altă ocazie, nu cu ocazia alegerilor pentru PE.

Dacă românii au crezut că pe 26 mai au votat pentru schimbarea guvernului, atunci fie au fost mințiți, fie s-au autoamăgit.

Pentru că ciclurile electorale durează 4 sau 5 ani, iar un tip de alegeri nu poate fi înlocuit de altul, la jumătatea ciclului electoral.

În județul Tulcea, de exemplu, PNL a cerut demisia conducerii Consiliului Județean, ca urmare a votului din 26 mai. Așa, pur și simplu.

Pentru că PNL a obținut un scor bun în județ, în capetele încălzite de soarele aspru al Dobrogei ale câtorva politicieni de anvergură a încolțit această idee măreață.

N-au fost alegeri locale, alea sunt anul viitor, dar, dacă electoratul a votat așa, de ce să nu schimbăm tot?

De ce, de exemplu, să nu se schimbe și primarii? În localitățile unde USR + PLUS au obținut cel mai mare scor ar trebui ca automat să fie instalat un primar al Alianței 2020.

Primarul Clujului, Emil Boc, ar trebui, în logica partidului din care face parte, să-și dea imediat demisia. În locul lui ar trebui uns, fără alte alegeri, un membru USR sau + PLUS.

La fel ar trebui să se întâmple în Timișoara.

În București, desigur, trebuie să plece imediat atât Gabriela Firea, cât și primarii de sector, lăsând loc tot unor oameni din Alianța 2020, tot fără alegeri. Că doar s-a votat la europarlamentare.

Și, de asemenea, tot în logica asta înfierbântată, președintele Iohannis ar trebui, la rândul lui, să-și depună prematur mandatul. Căci singurul partid care-l susține nu a obținut nici măcar 30%.

E clar (dacă judeci precum membrii de frunte ai PNL, USR și +PLUS) că un eventual tur doi ar coaliza toate celelalte partide, care ar susține un cadidat ce ar obține peste 70% din voturi.

Deci, ce rost mai au alegerile prezidențiale din toamnă-iarnă, când poporul s-a exprimat deja?

Desigur, democrația nu funcționează așa. Dar, din nefericire, democrația nu se învață la școală, fiind considerată un dat. Nu este.

Așa ajungem să învățăm mecanismele democratice de la oameni care nu le cunosc nici ei. Iar asta nu mai este democrație, ci lăutărie. Or, de lăutari și oameni care guvernează după ureche, nu după legi și Constituție, ar fi trebuit deja să ne fi săturat în aproape 30 de ani.

Patrick André De Hillerin

CITEȘTE ȘI:

OPINIE/ „Merde, shit, la naiba!” PAH, despre copiii care mor la școală, an de an, înecați în gropile cu rahat și despre cum Ministerul Educației privește fenomenul cu indiferență

OPINIE | „Puterea cu orice preț”. PAH despre PNL, care a promis anticipate în campanie, dar n-are cum să le organizeze, și despre strategia lui Orban, care vrea cu orice preț funcția de premier

OPINIE | Falsul ca temelie. PAH, despre impostura foștilor turnători ai securității, istoricul Lucian Boia și ex-președintele Traian Băsescu

Close
Închide
  Close