Opinie de
Patrick André de Hillerin
Toate articolele autorului

În martie 2012 am scris, în Cațavencii, mânat de revoltă, un text dur iscat de moartea unei fetițe de 8 ani. O fetiță pe care mi-o imaginam îmbrăcată într-un palton roșu, cu un fular alb la gât și care credea că are toată viața înainte.

Dar dacă era posibil ca eu să mă înșel în privința hainelor, ea se înșelase în ceea ce privește viitorul ei.

Căci viața acelei fetițe s-a oprit atunci, în martie 2012, când copila a murit înecată în groapa cu rahat din curtea școlii. Încheiam acel text cu o propoziție care, peste ani, urma să devină hashtag: “Sistemul este putred, corupt și ucide!“.

Din 2007 încoace aflăm, anual, din statisticile Eurostat, că suntem pe primul loc în UE în ceea ce privește numărul de toalete aflate în afara casei.

Acum 12 ani, aproximativ 45% din gospodăriile României aveau toaletele în afara casei. În fundul curții, printre straturile cu ceapă și roșii.

La sfârșitul anului trecut, 29,7% din gospodăriile din România aveau toaletele în fundul curții. Cumva, am evoluat. Dar tot pe primul loc suntem, conducând detașat la lipsa de civilizație și confort modern.

Dar în privința toaletelor din curțile școlilor lucrurile nu s-au schimbat prea mult.

Și mai grav este că aproape în fiecare an mai moare câte un copil înecat într-o groapă cu rahat, la școală.

După ultimul astfel de deces, Libertatea a început o serie de articole cutremurătoare despre acest infanticid provocat de inconștiență, nepăsare și corupție. Poate acest serial va ajuta mai mult decât au ajutat textele disparate scrise până acum.

Dar poate că nu e suficient. Nu atâta vreme cât problema nu este conștientizată pe deplin.

În noiembrie 2016, Cristian Cojocaru, Head of Telecom Division la Samsung Electronics România (ocupă încă această poziție), spunea, pendulând între cinism și marketing: “Cred că este de preferat să avem tablete în şcoli şi pe urmă să rezovlăm problema toaletelor din curte“.

Afirmația a iscat ceva rumoare spre scandal public, la momentul respectiv. Dar totul s-a stins repede.

Samsung a angajat niște influenceri să ascundă rahatul sub preș și aia a fost. Nici măcar nu le-a trecut prin minte, ca dovadă a căinței, să construiască o toaletă decentă la măcar o școală în suferință. Cu banii pentru 6 influenceri construiau chiar trei.

De-abia anul trecut am auzit, după 28 de ani, un ministru al educației abordând problema toaletelor școlare din curte. Cele în care mor copii. Ni s-a promis chiar un plan și, aparent, s-au descoperit și surse de finanțare în sacul cu fonduri europene. Desigur, până acum nu s-a concretizat nimic.

Dar nu numai statul are responsabilități aici.

Există sute de companii care fac bani frumoși căpușând învățământul românesc.

Unele dintre ele, mai ales din domeniul IT, fac profituri de milioane de euro anual lucrând cu Ministerul Educației.

Nici măcar una dintre aceste companii nu a făcut nimic pentru a scoate, la propriu, învățământul românesc din rahat.

Nu, e bine așa. De ce să nu plătim mii de euro unei singure persoane pentru postări pe rețelele sociale, postări care nu aduc nimic, deși, cu aceiași bani, am putea igieniza vaca pe care o mulgem?

De ce? Păi pentru că doar în țările civilizate parandărătul se dă societății, nu politicienilor. Iar noi, cu atâtea veceuri în curte, numai a țară civilizată nu arătăm.

Patrick André De Hillerin

Citește și:

VIDEO | Libertatea prezintă un fenomen înfiorător: în ultimii șapte ani, cel puțin opt copii au murit în fosele septice în România, iar alți cinci au fost la un pas de moarte!

VIDEO | Mort în fosă septică: un accident cu repetiție! Un băiat de 14 ani a sfârșit în hazna, iar copilul poartă “cea mai mare parte din vină”, crede fostul primar!

VIDEO | Primar PSD condamnat la 3 ani cu suspendare pentru moartea unei fete într-o groapă cu rahat e acum director adjunct la Direcția pentru Agricultură

VIDEO | Tragedia de la marginea Sibiului. Cum a murit un băiat de 2 ani și 6 luni în WC-ul curții comune și nici acum, la 7 ani de la tragedie, fosa nu e încuiată!

VIDEO/ În timp ce instituțiile pasează de la una la alta responsabilitatea, tatăl unui copil care a murit într-o fosă septică a luat singur măsuri: „Nici în ziua de azi nu a venit nimeni să mă întrebe de ce am cimentat eu fosa”

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."
GSP.RO

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."

Horoscop 16 noiembrie 2019. Există riscul unor neînțelegeri cu cei dragi, pentru Raci
HOROSCOP

Horoscop 16 noiembrie 2019. Există riscul unor neînțelegeri cu cei dragi, pentru Raci