• Putin a apărut ca o recompensă a frustrărilor pentru „Generații de sclavi care se identificau cu dimensiunea imperiilor lor”.
  • Cum se întâmplă în multe țări, inclusiv în România, Șișkin arată că „mândria națională” este folosită pentru mobilizarea înapoierii din noi. Politicienii nu creează politici pentru drumuri sau spitale mai bune, dar apasă pe pedala naționalistă.
  • Iar „mentalitatea satului” contribuie la perenitatea unor astfel de despoți, de la micii stăpâni de județ până la un personaj precum Vladimir Putin, care a zdruncinat întreaga lume. 
  • Ce îl așteaptă pe Putin și, mai ales, ce ne așteaptă pe noi?

Mihail Șișkin, 61 de ani, este un cunoscător al României, țară în care a venit de mai multe ori, a lansat romanele sale de mare succes, a participat la emisiunea „Garantat 100%” și a dialogat cu publicul. Autor rus și locuitor al Elveției, semnatar al unor cărți devenite cult, precum „Părul Venerei” sau „Scrisorar” (apărute și în limba română la Editura Curtea Veche), Șișkin lansează astăzi un apel neîndurător la reflecție.

Unul dintre cei mai mari scriitori ruși text special pentru români: „Un Putin pentru fiecare”
Mihail Șișkin | Foto: Agerpres

Un Putin pentru fiecare

de Mihail Șișkin

Mi se întâmplă asta de ani buni: Dacă un taximetrist de oriunde din lume află că sunt rus, imediat zâmbește bucuros: „Putin!“ și ridică degetul mare în semn de aprobare. Nu am putut înțelege niciodată dragostea pe care șoferii de taxi o au pentru Putin. Mi-a fost clar doar că este vorba despre Putini diferiți. Pe al meu nu l-ai putea iubi. Iar taximetristul l-a creat pe Putin după viziunea lui.

Motivul pentru care oamenii îl urăsc pe Putin este evident. Agentul KGB și-a început cariera prezidențială cu sacrificiul sângeros al compatrioților săi: moscoviții au fost aruncați în aer în apartamentele lor ca pretext pentru războiul cecen. Apoi a mers doar într-o singură direcție: spre atacul asupra Ucrainei, din 24 februarie. Dar de-a lungul anilor, alți Putini au fost admirați de mulți oameni din întreaga lume.

În haosul rusesc din anii ’90, populația înspăimântată a vrut să facă în sfârșit ordine și să vadă patria „căzută în genunchi“ ridicându-se. 

Se spera la un nou conducător cu o mână de fier. Generații de sclavi care se identificau cu dimensiunea imperiilor lor. Putin a promis că va vindeca rana națională: vremea haosului trecuse, Rusia avea să se întoarcă în vârful lumii.

Imaginea creată de propaganda conducătorului atotputernic și salvator al poporului său a fost bine primită. Occidentul rău vrea să ne distrugă și numai țarul bun poate să salveze Russki Mir, „lumea rusă“. „Întoarcerea“ Crimeei în Sfânta Rusie nu a adus drumuri mai bune sau conducte de apă sau toalete încălzite în sate, dar a oferit populației posibilitatea de a fi mândră de Putin.

Sintagma-cheie a ideologiei lui Putin este Russki Mir, deși cuvântul Mir însemna inițial comunitatea rurală rusă. Mentalitatea unei comunități de sate medievale modelează psihicul unor secțiuni largi ale populației din Rusia și astăzi. Dacă cineva striga „Oamenii noștri vor fi bătuți!“, oamenii din mediul rural fugeau imediat cu bețe și furci, fără să se gândească dacă „oamenii noștri“ au sau nu dreptate. De ani de zile, propaganda lui Putin urlă: „Ai noștri vor fi bătuți în Ucraina!“.

Această particularitate a „mentalității satului“ explică și de ce atât de mulți ruși care trăiesc în Occident îl susțin pe Putin și războiul său. Fizic locuiești la Berlin, Zürich sau Larnaka, dar mental locuiești în Russki Mir. Celebrul actor Serghei Bodrov, un reprezentant al culturii în Rusia (în blockbusterul Brother 2 a jucat rolul unui bandit rus bun care vine în America și ucide americani cu duzinele), a spus răspicat într-un interviu: „În timpul războiului, nu poți să-i vorbești de rău pe ai tăi. Chiar dacă greșesc“.

Lacheii lui Putin

Pe planeta Russki Mir, Putin a acoperit nișa unui țar bun, învingător în războiul Occidentului rău împotriva „alor noștri“. Acum acoperă nișa lui de pe planeta Pământ. Nu sunt interesat de numeroșii înțelegători profesioniști ai lui Putin din Occident, care și-au câștigat existența ca experți în ceea ce privește Rusia. 

Nici de politicienii corupți: azi ești cancelar al Germaniei, mâine – lacheul lui Putin. 

Dar admirația gratuită față de Putin are nevoie de explicații.

Putin n-a fost înfățișat ca un erou care arată în sfârșit limitele Statelor Unite imperialiste numai pe platformele online din India sau America Latină. Când a făcut celebra declarație de război împotriva SUA, la München în 2007, Putin le-a vorbit din inimă nu numai liderilor iranieni și nord-coreeni: „O lume monopolară asta înseamnă: un centru de putere, un centru de putere, un centru de decizie. Acest model este inacceptabil pentru lume. Până la urmă, este devastator pentru însuși hegemonul“. Principiul „Inamicul dușmanului meu este prietenul meu“ a unit stânga și dreapta în întreaga lume.

Unul dintre cei mai mari scriitori ruși text special pentru români: „Un Putin pentru fiecare”
Președintele rus Vladimir Putin (stânga) alături de fostul cancelar german Gerhard Schroeder (dreapta) în timpul unei întâlniri la reședința prezidențială Bocharov Ruchei din Soci, 30 august 2004 | Foto: EPA

„Bărbatul dur din Est

Au existat o mulțime de motive pentru a-l iubi pe Putin, chiar și în democrațiile occidentale. Bărbatul reprezintă valori morale precum: creștinismul, protecția familiei, lupta împotriva căsătoriilor gay și paradelor gay. Era admirat pentru libertatea sa fățișă față de orice „corectitudine politică“, pentru împotrivirea sa deschisă față de slăbiciune. În calitate de reprezentant al masculinității adevărate, Putin reprezintă masculinitatea în toată puterea ei și apără lumea împotriva „nebuniei de gen“. „Bărbatul dur din Est“ a pus sub semnul întrebării societatea occidentală în perioada Cancel Culture: „De ce ar trebui să le fie rușine bărbaților să fie bărbați, de ce albii ar trebui să se simtă împovărați de un păcat originar rasist pentru că sunt albi?“. 

Pentru mulți oameni, chiar și în țările democratice, comportamentul lui macho a fost impresionant.

Pentru Brigitte Bardot, Putin a fost cel care a făcut mai mult pentru conservarea naturii și a vieții sălbatice decât toți președinții Franței la un loc. Unii au fost impresionați de ipostaza lui musculoasă, fără cămașă. Iar Roger Köppel a rezumat admirația șoferilor de taxi din lume pentru Putin astfel: „Putin dezvăluie moralismul fără conținut al adversarilor săi și decadența Occidentului“. Agentul serviciilor secrete cu „misteriosul suflet rusesc“ pare să fi fost doar o reflectare a dorințelor occidentale.

Întrebarea de care Putin se teme: „Țarul este adevărat sau fals?

Acum, Putin și-a dezamăgit admiratorii din întreaga lume. Nu mai este un macho brutal în șa, ci un pitic umflat, care se ascunde în spatele unei mese infinit de lungi. Niciun politician occidental nu a făcut mai mult pentru expansiunea NATO spre est decât Putin: alte țări își vor face acum loc în alianța de apărare. 

În loc să salveze animalele sălbatice și clima, el bombardează orașe, violează femei și ucide copii. Valorile morale ale familiei creștine sunt altele.

Russki Mir este și ea profund dezamăgită. Blestematele întrebări rusești „Cine-i de vină?“ și „Ce-i de făcut?“ îi chinuiesc doar pe intelectuali; pentru oamenii de rând cea mai importantă întrebare rusă era pusă altfel: „Țarul este adevărat sau fals?“. Doar victoriile ar putea decide răspunsul la această întrebare. Stalin a fost real, este venerat până în zilele noastre. Gorbaciov a pierdut atât războiul din Afganistan, cât și Războiul Rece împotriva Occidentului. „Gorbi“ a fost în mod clar un fals țar și este nerespectat și urât în Rusia până în zilele noastre.

Odată cu anexarea Crimeei, Putin s-a legitimat în ochii populației ca un adevărat țar. Dar dacă nu va câștiga în campania ucraineană, legitimitatea lui va fi drastic subminată.  

Canalele patriotice de opoziție de pe Telegram, cu sute de mii de abonați, strigă deja despre trădare și cer victoria până la capăt. Cu cât se întorc mai multe sicrie din Ucraina în Rusia, cu atât strigătul este mai puternic: „Ai noștri vor fi bătuți!“. Căutarea adevăratului țar a început deja.

Oamenii sunt dezamăgiți de un anumit bărbat pentru că nu a putut să se ridice la înălțimea așteptărilor lor. Bărbatul dispare, dar admiratorii lui rămân cu ideile și așteptările lor. În Rusia, deputinizarea va fi efectuată de un nou Putin, cu alt nume. Chiar și după dispariția lui Putin, cineva din Occident va trebui să impresioneze cu imaginea sa macho și să sfideze imperialismul american. Cineva trebuie să se ridice împotriva căsătoriei homosexuale, împotriva NATO, împotriva hegemoniei SUA! Se poate vindeca până și nevoia oamenilor de masculinitate politică?

Putin va dispărea, dar dorințele pe care le-a proiectat nu vor dispărea și ele. Actorul care i-a interpretat pe toți acești Putini pe scena istorică a eșuat din toate punctele de vedere. Rolul așteaptă acum o nouă distribuție.

***

Traducere de Andreea Drăghici

Intertitlurile și bolduirile din text au fost puse de redacție, pentru o mai mare ușurință a lecturii în regim de ziar.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (2)

joydownson   •   21.08.2022, 18:03

Mai avem doi "putini" pe langa noi: viktor orban si erdogan. Nu au cate o armata rosie care sa le dea forta sa actioneze, ca altfel ce razboaie ar mai initia si astia. S-ar lua la intrecere care darama mai multe tari.

IulianS   •   18.08.2022, 01:23

Foarte bine spus. Rusii vor dori oricand un conducator care sa-i conforteze in ideea ca ei sunt o pondere, un soi de “buricul pamantului”. Ca ala e o bruta sinistra, ca-i fura si-i saraceste, ca nu da doi bani pe ei, pe justitie si respect in general, astea sunt amanunte neglijabile. Sa fie tatuc pentru ei si un soi de smecher cu pistolul pe masa cand se da la occidentali. Fascinatia creata in Occident e asemenatoare cu cea a unui nas mafiot, doar ca la scara mai mare. Ne vom adapta unui nou Putin la fel cum vom invata sa traim cu Covid-ul.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Știți cât a ajuns să coste un duș fierbinte?”. Dezvăluire șoc făcută de un român mutat în Danemarca
GSP.RO
„Știți cât a ajuns să coste un duș fierbinte?”. Dezvăluire șoc făcută de un român mutat în Danemarca
ȘOC! I-au tăiat microfonul lui Băsescu! HALUCINANT ce a spus despre Putin în Parlamentul European
Playtech.ro
ȘOC! I-au tăiat microfonul lui Băsescu! HALUCINANT ce a spus despre Putin în Parlamentul European
Câți bani a putut să dea mama Geta ca dar la nunta fiicei ei. Cum a reacționat Culiță Sterp, după ce s-a deschis cutia
Viva.ro
Câți bani a putut să dea mama Geta ca dar la nunta fiicei ei. Cum a reacționat Culiță Sterp, după ce s-a deschis cutia
"Ai zis c-o dăm parte-n parte!". Elevă de 12 ani, bătută de o colegă mai mare chiar sub ochii părinţilor, pe o stradă din Hunedoara
Observatornews.ro
"Ai zis c-o dăm parte-n parte!". Elevă de 12 ani, bătută de o colegă mai mare chiar sub ochii părinţilor, pe o stradă din Hunedoara
O ucraineancă a dezvăluit întrebarea pe care o pun mereu soldații ruși în localitățile pe care le invadează. VIDEO
Știrileprotv.ro
O ucraineancă a dezvăluit întrebarea pe care o pun mereu soldații ruși în localitățile pe care le invadează. VIDEO
Scandal în cazul Caracal. Avocata familiei Melencu, despre mama Alexandrei: ”A fost păcălită sau știe unde e fata”
FANATIK.RO
Scandal în cazul Caracal. Avocata familiei Melencu, despre mama Alexandrei: ”A fost păcălită sau știe unde e fata”
Pink a dat peste un român într-un hotel şi a început o discuţie incredibilă! "Nu înţelegi, aici nu e ca pe scenă". Artista i-a dat o replică neverosimilă
Orangesport.ro
Pink a dat peste un român într-un hotel şi a început o discuţie incredibilă! "Nu înţelegi, aici nu e ca pe scenă". Artista i-a dat o replică neverosimilă
Horoscop 6 octombrie 2022. Peștii ar bine să țină cont de vocea ghidului lor interior, care astăzi este mai limpede și mai puternică
HOROSCOP
Horoscop 6 octombrie 2022. Peștii ar bine să țină cont de vocea ghidului lor interior, care astăzi este mai limpede și mai puternică
Riscurile autodiagnosticării pe internet: Același simptom poate să apară în 5 boli diferite Citeşte întreaga ştire: Specialiștii MedLife atrag atenția asupra riscurilor asociate autodiagnosticării și automedicației: Același simptom poate să apară în cinci
PUBLICITATE
Riscurile autodiagnosticării pe internet: Același simptom poate să apară în 5 boli diferite Citeşte întreaga ştire: Specialiștii MedLife atrag atenția asupra riscurilor asociate autodiagnosticării și automedicației: Același simptom poate să apară în cinci