Mergi direct la conținut »
Scutirile de impozite pentru jurnaliști și șansa președintelui Iohannis de a ne arăta că România normală nu înseamnă România privilegiilor
Opinii Libertatea > Opinii

Scutirile de impozite pentru jurnaliști și șansa președintelui Iohannis de a ne arăta că România normală nu înseamnă România privilegiilor

Opinie de
Victoria Stoiciu
Toate articolele autorului

. Ultimul update Joi, 13 februarie 2020, 18:39

Săptămâna aceasta Parlamentul a votat un proiect de lege care prevede scutirea jurnaliștilor de impozitul pe veniturile din salarii. Justificarea inițiatorilor proiectului de lege face referiri sforăitoare la inegalabila importanță a jurnalismului, la scopurile nobile ale acestuia, dar și la contextul economic dificil în care se găsește presa română. Așadar, se pune întrebarea: a fi “inegalabil” te face mai egal decât alții? Și este această măsură un remediu la problemele economice?

Ad placeholder

Cursa prin care statul român acordă tratamente fiscale favorabile a luat un avânt fără precedent de câțiva ani încoace. Pe lângă deja faimoasele scutiri de impozit din sectorul IT, din 2017 sunt scutiți de la impozitul pe venit angajații instituțiilor sau companiilor care desfășoară activități de cercetare-dezvoltare şi inovare.

Tot din 2017, sunt scutiți de impozitul pe venit angajații sezonieri din industria hotelieră, catering și restaurante. Iar de la 1 ianuarie anul trecut au fost scutiți de la plata impozitului pe venit și plata asigurărilor de sănătate și angajații din construcții. Acestor scutiri li se adaugă o avalanșă de tăieri de taxe și impozite, cum ar fi scăderea impozitului pe dividende de la 16% la 5% sau reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. 

Pentru statul român, strategia scutirii de impozite și tăieri de taxe este una suicidară. Cedând presiunilor și lobby-ului unor patronate din diverse industrii sau încercând să se câștige capital electoral din zona unor categorii socio-profesionale, decidenții români subminează treptat, dar sigur temelia oricărui stat funcțional – un buget public solid.

Urmare a înmulțirii tratamentelor fiscale și a tăierilor de impozite, ponderea veniturilor din taxe, impozite și contribuții în PIB este în scădere continuă de câțiva ani încoace, ajungând la 25,7% în 2017, cel mai scăzut nivel de după 2008. Suntem penultimii în Uniunea Europeană, după paradisul fiscal numit Irlanda. Iar un stat care nu poate livra, pentru că pur și simplu nu are bani suficienți, este un stat care inevitabil va fi privit cu tot mai multă neîncredere, un stat pe care propriii săi cetățeni îl vor sabota, părăsi sau trage pe sfoară.

Ad placeholder

Această strategie este criminală și pentru noi, cetățenii. Cele câteva zeci sau sute de lei pe care nu le plătim sau am putea să nu le plătim sub forma impozitului pe venit înseamnă bani mai puțini pentru sănătate, pentru educație, pentru infrastructură.

A ne bucura că nu plătim impozite e ca și cum ne-am bucura că nu investim în reparația blocului în care locuim – pe termen scurt, vom merge și vom cheltui banii pe mâncare, haine sau distracție, dar pe termen mediu, blocul se va prăbuși peste noi.

Sigur, mulți vor spune că statul e corupt și nu ne cheltuie banii cum trebuie. Așa este. Dar soluția este să luptăm împotriva corupției administrative sau politice, nu să golim vistieria statului.

Scutirea de impozit pe venit a jurnaliștilor înseamnă un alt pas mic, dar sigur către fundul gropii în care ne trag decidenții politici care împing tăvălugul regimurilor fiscale preferențiale și al tăierilor de taxe. 

Dar scutirea de impozit a jurnaliștilor înseamnă și o nedreptate în plus față de tot restul cetățenilor și mai ales angajaților.

Sigur că munca jurnaliștilor este inegalabilă, dar inegalabile sunt o mulțime de alte munci pe lumea asta, de la munca gunoierilor, fără de care orașele noastre ar rămâne sufocate de mizerie, până la munca medicilor care salvează vieți sau a cercetătorilor care stau în spatele progresului tehnologic. Nimeni, nici jurnaliștii, nici IT-iștii, nici cercetătorii nu ar trebui scutiți de impozit.

Ad placeholder

Plata impozitului este modul în care fiecare dintre noi contribuie la finanțarea serviciilor și bunurilor comune fără de care nu poate exista o societate modernă – de la școli și spitale până la polițiști și șosele. Nici măcar persoanele sărace sau cu venituri mici nu ar trebui scutite de plata impozitelor – un minim simț al dreptății ne spune că ar trebui să plătească mai puțin, dar nu deloc.

Întrucât legea votată marți în Parlament a fost trimisă la promulgare, mingea este acum la președintele Iohannis, căruia 13 jurnaliști cunoscuți, din diferite redacții, îi cer să nu o promulge. Vom vedea acum ce înseamnă pentru președinte România normală – o țară în care nimeni nu ar trebui să fie mai egal decât alții sau o țară în care inclusiv președintele pune umărul pentru a împinge tăvălugul privilegiilor acordate unora unii.

Citeşte şi:

Scrisoare deschisă: 13 jurnaliști cunoscuți, din redacții și de opinii diferite, îi cer președintelui Iohannis să nu promulge legea scutirii de impozit!

UPDATE | Jurnaliştii, scutiţi de plata impozitului pe venit. Vot final în Parlament. Cine a votat pentru şi cine s-a opus

Momente grele pentru Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia. Calvarul a început după ce a cumpărat o casă
PARTENERI - GSP.RO
Momente grele pentru Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia. Calvarul a început după ce a cumpărat o casă
De ce a fost omorât, de fapt, Emi Pian. Motivele aiuritoare ale crimei între interlopi
PARTENERI - PLAYTECH.RO
De ce a fost omorât, de fapt, Emi Pian. Motivele aiuritoare ale crimei între interlopi
Horoscop 5 august 2020. Taurii fac evaluări greșite, mai ales în cauzele unor probleme din familie
HOROSCOP
Horoscop 5 august 2020. Taurii fac evaluări greșite, mai ales în cauzele unor probleme din familie
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close