În acest articol vom sublinia anumite aspecte ce țin de distribuția spațială (națională, regională, județeană, la nivel de localitate) a voturilor/procentelor obținute de acest partid, crescut precum Făt-Frumos din basme, într-un an cât alții în zece.

Este ceea ce vom numi geografia votului sau geografia electorală. Cu o singură excepție (Figura 5), datele electorale folosite sunt cele de la Camera Deputaților, date furnizate de Biroul Electoral Central (BEC). 

I. Geografia votului

La nivel național (inclusiv cu voturile din diaspora), din cele  5.901.959 voturi valabil exprimate, AUR a obținut 535.831, adică un procent de 9,07%. Desigur, această medie națională este inegal distribuită regional, județean sau la nivel de localitate (unitate administrativ teritorială).

În funcție de regiunile de dezvoltare, valoarea maximă procentuală (13,1%) s-a înregistrat în regiunea de dezvoltare Nord-Est (Moldova). În regiunea Sud-Est, AUR a obținut 11,1%. Cele mai mici valori procentuale au fost înregistrate în regiunile București-Ilfov (5,5%) și Sud-Vest – Oltenia (5,9%) – Figura 1

C:\Users\Aurelian\Downloads\AURZDEZVZZZZ.jpg
Figura 1. AUR: geografia votului la nivel regional la alegerile parlamentare din 2020

La nivel județean, cel mai mare procent (14,5%) s-a înregistrat în Suceava (vezi Figura 2).

Per ansamblu, valoarea maximă a venit din diaspora. Cu 60.935 de voturi și un procent de 23,2%, românii din afară, văzuți cu puțin timp în urmă drept conștiința înaintată proreforme liberale, europeniștii noștri luminați, au schimbat acum macazul electoral.

La parlamentarele din acest an, românii din străinătate au valorizat la cote amețitoare AUR-ul, ilustrând cât se poate de clar că în zona electorală lucrurile se schimbă deseori brusc și imprevizibil. 

În topul județelor cu peste 14% au mai intrat Botoșani (tot 14,5%) și Constanța (14%). În 18 din cele 42 de județe, procentul AUR a fost superior mediei naționale.

La bază, cele mai mici valori au venit, foarte previzibil, din Covasna (2,8%) și Harghita (1,4%). În topul celor 5 județe/circumscripții cu valorile minime au mai intrat Teleormanul (3,6%), Mehedințiul (4,7%) și Bucureștiul (4,9%).

C:\Users\Aurelian\Downloads\j11.jpg
Figura 2. AUR: geografia votului la nivel județean la alegerile parlamentare din 2020

La nivel de unitate teritorial administrativă (UAT) sau localitate, top trei procente s-au înregistrat în următoarele așezări rurale:

  1. Valea Lungă (județul Alba) – 50,1%.
  2. Peștera (județul Constanța) – 44,0%.
  3. Pufești (județul Vrancea) – 41,9%.

La polul opus, în 15 localități, AUR nu a obținut nici un vot (0,0%). Dintre aceste localități, zece sunt din județele Covasna și Harghita, plus câte o localitate în județele Alba (Rîmetea), Caraș-Severin (Mehadica), Dolj (Predești), Hunedoara (Bătrâna) și Mureș (Vețca) – pentru distribuția localităților în funcție de anumite trepte procentuale, vezi Tabelul 1.

Tabel 1. AUR: numărul total al localităților pe intervale procentuale 

Intervale procentuale0 – 9,07 %9,07 – 20 %20 – 30 %30 – 40 %peste 40 %
Număr localități1.7921.23414393

În 43,7% din localități, AUR a obținut procente superioare mediei naționale (de 9,07%). În doar 4,9% din numărul total al localităților partidul a avut procente mai mari de 20% – vezi Figura 3 pentru geografia votului la nivel de localitate. 

C:\Users\Aurelian\Downloads\c11.jpg
Figura 3. AUR: geografia votului pe localități (UAT) la alegerile parlamentare din 2020

Alte diferențe demografico-electorale:

  • Urban (inclusiv București) vs rural – 7,7% vs 9,1%.
  • Urban (mai puțin București) vs rural – 8,4% vs 9,1%.
  • Municipii vs orașe – 7,9% vs 10,0%
  • Rural Dobrogea (regiunea istorică) – 17,4%.
  • Rural Moldova (regiunea istorică, inclusiv județele Botoșani și Suceava) – 13,9%.
  • Rural Oltenia (regiunea istorică) – 5,6%

II. De la voturi la mandate

Transpunerea voturilor în mandate se face, conform legii electorale, pe baza formulei proporționale (metodele Hare – la nivel de circumscripție/județ și dHondt – la nivel național).

La Camera Deputaților, din totalul celor 312 mandate, AUR a câștigat 33 (un procent de 10,6%). Cele patru județe cu două mandate la Camera Deputaților sunt Constanța, Galați, Iași și Suceava – vezi Figura 4 de mai jos pentru distribuția mandatelor la nivel județean.

C:\Users\Aurelian\Downloads\aurdeputatiZzzz.jpg
Figura 4. AUR: mandatele de la Camera Deputaților la alegerile parlamentare din 2020

La Senat, din totalul celor 135 de mandate, AUR a câștigat 13 (un procent de 9,6%). Cele două județe cu doi senatori AUR sunt Constanța (Sorin-Cristian Mateescu și Evdochia Aelenei) și Ialomița (Rodica Boancă și Adrian Costea) – vezi Figura 5 pentru distribuția județeană a mandatelor de la Senat.

C:\Users\Aurelian\Downloads\aursenatzzz.jpg
Figura 5. AUR: mandatele de la Senat la alegerile parlamentare din 2020

III. Ce urmează?

Care va fi viitorul politico-electoral al partidului? Cum vor evolua lucrurile în viitorul apropiat? Dacă țara noastră va continua să funcționeze în același registru economic de până acum, cu adâncirea decalajelor economice dintre regiuni și categorii socio-profesionale, viitorul nu poate fi unul prea roz.

Figura 6 de mai jos este una ilustrativă. Ea ne spune un lucru simplu: cei prosperi sunt și mai prosperi, cei 50% de mijloc spre bază coboară tot mai mult. Datele statistice nu mint, în ele putându-se citi crizele politice viitoare.

C:\Users\Aurelian\Desktop\Decembrie 2020\Libertatea\Figuri\Figura 3.JPG
Figura 6. Inegalitatea veniturilor în România, 1989-2015 (pentru anii 2018 și 2019 sunt doar proiecții – la dreapta liniei verticale negre).
Sursa datelor: World Inequality Database. Date disponibile aici

Să nu ne îmbătăm cu apă rece. State din grupul fostelor țări socialiste, Cehia, Polonia și Ungaria (Grupul de la Visegrád), sunt mult mai echilibrate economic, diferențele dintre categoriile de la vârf și cele de la bază nefiind așa de mari ca în țara noastră.

Asta ca să nu mai punem la socoteală țările nordice. Și la capitolul inegalităților economice, noi concurăm doar cu vecina noastră de la sud, Bulgaria. 

Iată de ce, pe acest fundal economico-social, migrația externă va continua, iar viitorul politic ne poate rezerva orice. Inclusiv ca un partid precum AUR, acum pe buzele tuturor, cu o pleiadă de analiști încercând să le descifreze ascensiunea, care poate crește (și) la viitoarele cicluri electorale.

După cum bine se știe, vremurile de criză economică aduc în prim-plan astfel de partide, care contestă status quo-ul vechii clase politice.

De aceea trebuie să urmărim cu atenție cu ce măsuri și metode va rezolva actuala guvernare criza economică de acum, una ce se anunță de profunzime.

Dacă se va merge ca și până acum, după cum se întrezărește, cu cei de la bază puși să plătească nota crizei, noi credem că viitorul (ne) va fi tot mai sumbru.


Aurelian Giugăl este asistent universitar doctor în cadrul Departamentului de Antropologie culturală şi comunicare la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București. Are doctorat în Științe Politice, Master în Politică Europeană și Românească și licență în Geografie.

George Secăreanu este cercetător la Centrul Interdisciplinar de Cercetări Avansate asupra Dinamicii Teritoriale.

Citeşte şi:

De ce a meritat să citesc o carte despre Stalin în loc să mă uit la un serial pe Netflix. Cine a spus „Românii nu sunt un popor, ci o profesie”

Despre munca de la distanță sau ce se întâmplă când casa ta devine fabrică. Vor plăti și firmele din România pentru că folosesc casa angajaților?

Formula AUR-ului: naționalism, ultraconservatorism, ceva scandal și un electorat activat

FOTO „Micul Hercule” este de nerecunoscut! Cum arată în prezent copilul forțat de tatăl său la extrem
PARTENERI - GSP.RO
FOTO „Micul Hercule” este de nerecunoscut! Cum arată în prezent copilul forțat de tatăl său la extrem
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
Playtech.ro
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
Mărturiile cutremurătoare ale singurilor supravieţuitori ai tragediei de pe Siret: "Îi vedeam pe toţi că se scufundă"
Observatornews.ro
Mărturiile cutremurătoare ale singurilor supravieţuitori ai tragediei de pe Siret: "Îi vedeam pe toţi că se scufundă"
Horoscop 3 august 2021. Taurii pot descoperi soluții pentru probleme cu care își bat capul de mai multe luni
HOROSCOP
Horoscop 3 august 2021. Taurii pot descoperi soluții pentru probleme cu care își bat capul de mai multe luni
Ce s-a aflat despre cei 5 tineri care s-au înecat în Siret. Claudiu, de 14 ani, a murit încercând să-și salveze prietenii
Știrileprotv.ro
Ce s-a aflat despre cei 5 tineri care s-au înecat în Siret. Claudiu, de 14 ani, a murit încercând să-și salveze prietenii
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%
PUBLICITATE
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%