Un primar a anunțat că taie iluminatul public, nu mai are bani să-l plătească, din cauza prețurilor la energie. Un alt primar a anunțat că-l bate gândul să bage școală online în localitatea lui, pentru economii. Primul primar a fost acuzat de toată lumea de „ceaușism”. Al doilea pare mai modern – el a învățat de la COVID un lucru esențial, că ieși și mai ieftin cu educația dacă muți totul „online”.

Criza energiei, războiul, criza climatică, toate aduc în prim-plan o competiție a austerității. 

Austeritate mai ales pentru mase, în vreme ce averi aberante se tot ridică în timp de criză. În paralel crește costul cotidian, crește presiunea pe lucrători, iar soluțiile sunt tot mai anemice. 

În ceea ce privește energia, suntem sfătuiți să devenim „civilizați”, să rezistăm cu mai puține căldură în case, că așa e frumos și vestic. În anii 80, trebuia să rezistăm cu frigul în case, în pofida vestului, să arătăm că putem sta „neatârnați”. 

„Prea te-ai răsfățat”

Indiferent de cum ne mințim, criza care generase totul era tot una a petrolului, și în anii 70, și acum, după anii de pandemie, încă înainte de începerea războiului. Tendința e de fiecare dată să dai sfaturi poporului. Mai pune o haină pe tine, mai lasă centrala la 17 grade că nu mori, prea te-ai răsfățat cu atâta căldură etc. 

Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie
Recomandări
Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie

Evident, îți trebuie ceva circuite lipsă să dai astfel de sfaturi unei populații care, în proporție de cel puțin o treime, se încălzește după tiparul „toată familia într-o cameră-două”, cu lemne!

Soldații lui Celsius

Un alt soi de moralism a venit de la începerea războiului. Mă refer la îndemnurile la îngheț voluntar antirus. Ceva mai ridicol nu se putea inventa. Cică să dăm centralele foarte încet nu pentru că prețul gazelor a ajuns la cote indecente, ci pentru că aceasta ar fi un soi de înrolare, am fi niște soldați cu brumă la nas care îi dăm o lecție lui Putin. Cu cât tremurăm mai tare cu atât sufocăm Rusia. 

În fine, criza climatică, reală și gravă, își găsește mereu mai ales soluții turbo-capitaliste. Populației i se cere să facă sacrificii, în timp ce marii producători de combustibili fosili rup recordurile de profit. Nici un sfanț pentru transport public, dar se declară război împotriva mașinilor cu care populația cu venituri medii se deplasează la job (vezi criza Vestelor Galbene din Franța de acum câțiva ani). 

Comisia Europeană, mai rapidă decât Bucureștiul la protecție

Aceste aberații tragicomice au rezultate politice previzibile. Avem un adevărat război între liberalii de rit vechi și naționaliști care susțin diverse forme de suveranism. Unii susțin un capitalism globalist, ceilalți – un capitalism naționalist, uneori mai nemilos. Vă voi da chiar un exemplu românesc. Atâta s-au câcâit cu legi de protecția a populației împotriva prețurilor aberante la energie, în timp ce mai toată lumea s-a plâns că le face rău Uniunea Europeană. 

Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO
Recomandări
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO

Dar tot de la Comisie vor veni zilele astea soluții banale precum plafonare și decuplarea unor prețuri precum cel la gaz și cel la energie electrică. Suveranismul și naționalismul sunt bune să te plângi de UE, dar tu, cu tot patriotismul tău, ești mai lent și decât UE în măsurile de protecție. 

Cam asta se întâmplă și acum. Unii se pare că uită pe cine îi reprezintă naționaliștii, pe diverși „bogătani naționali” cu o întreagă istorie în cinism și corupție. Dar așa de tare îi irită cinismul tehnocrat și lobbystic european încât preferă să promoveze cinism suveranist.

O greșeală enormă e să pui imediat enorma nemulțumire populară pe seama unei „prostii a poporului”, unei vini adânci care l-ar trage spre naționalisme și extreme drepte în mod organic. Nu, AUR și alte partide asemenea doar profită, electoratul însă nu cere decât măsuri radicale în vremuri de criză serioasă.

România e un stat atât de destabilizat și incapabil să reglementeze încât mecanismele anchilozate ale UE se mișcă totuși mai repede decât măreții lideri români. La polul opus stă Peninsula Iberică, Portugalia și Spania, care au știut să redistribuie puternic (au fost ani de zile cu guvernări de stânga) și să dea practic tonul măsurilor sociale adoptate într-un final și la nivel UE. 

Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile
Recomandări
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile

Lecția lui Ban și Hasselbach: creșteți cheltuielile sociale!

Am fost recent la „Ecologiile emancipării”, școala de vară de la Câmpu Cetății, organizată de tranzit.ro din Cluj, și o prezentare a lui Cornel Ban și Jacob Hasselbach constata gustul european renăscut (după anii 50) pentru planificare. Planificare economică și reglementarea pieței au devenit soluții la mintea cocoșului. Nu sunt cine știe ce opțiuni radicale, dar criza energetică nu mai lasă loc de opțiuni. 

În România, avem inconștienți care urlă în direcția fix inversă: să liberalizăm și mai mult să scădem taxe când fix de bani pentru cheltuieli sociale avem nevoie. 

În limbajul ultraconservatorilor de rit nou, Europa se face „comunistă”, în timp ce România se aruncă ultracapitalist în piețe liberă și în chinuirea populației cu un joc al prețurilor incredibil. Nu avem protecție față de înțelegeri de piață, de monopol, inflația e mai mare de aproape două ori față de media europeană, iar ai noștri vorbesc în continuare de măsurile cele mai timide din Europa. 

ANRE, exemplu de instituție care s-a predat

Se dau lupte lobbystice care trec prin statul român ca prin brânză. De aici e și senzația corectă că „ne tot vindem”. O senzație corectă exploatată de niște naționaliști care uită să spună că și ei reprezintă tot soiul de afaceri, la rândul lor. 

Mișcări de piață suspecte au loc cu totul felul de mărfuri. Se stochează, se creează nevoi false prin media, se mărește prețul artificial, toate astea se întâmplă în mod clar, dar nu mai avem nicio agenție de-a statului care să ne și apere de așa ceva. 

ANRE a lucrat până acum pentru marele business energetic, mai că nu ne-am rugat de ei în genunchi să facă ceva măcar în cazul unor abuzuri clare. 

Fiecare stat încearcă să-și întărească poziția față de piețele libere. Se vorbește nonstop de naționalizări și de taxări. În România se petrece fix invers și fiindcă avem politicieni proști, dar și pentru că avem voci publice fie rămase într-o îngânare prostească a rugăciunilor neoliberale de anii 90, fie servile față de interese cumpărate la kil prin diverse medii de către marile afaceri. 

Statul se tot întoarce la putere în UE, într-o serie de crize care mai de care mai amenințătoare oamenii întorc capul către singurul care poate oferi protecție. Statul român a ajuns un ghișeu destul de trist fără nicio știință a planificării și a controlării serioase a monopolurilor, speculanților și întregii faune care se ghiftuie pe timp de război. Iar învățații neamului mai și urlă toată ziua că UE se face „comunistă”. 

Nici la forță majoră nu ne putem organiza

Dacă tot am început cu amintirea anilor 80, să spunem că, spre deosebire de întunecatul deceniu de atunci, perioada de austeritate care se anunță acum nu mai știe nici măcar să organizeze hrană pe cartelă pentru toată lumea în cazuri de forță majoră. Opintelile din perioada COVID, bazate pe amenzi aberante, nu au putut preveni cele mai mari mortalități anuale din istoria demografică a României. 

În rest, profitați și cereți-le mamelor și bunicilor rețete de mâncare făcută din nimic, în care românii erau experți acum 40 de ani. 

Europa e prinsă între SUA și Rusia. De la una cumpără gaz scump și protecție militară, de la cealaltă nu cumpără gazul care i-a asigurat măreția de exportator. România e prinsă între fanatism de piață, investiții militare de grănicer NATO și devastatoare stupizenie a elitelor sale politice și mediatice, care se întrec în lecții de vestimentație eroică anti-Gazprom. În jurul lor zumzăie muștele verzi ale extremei drepte, alimentate de tot felul de oportuniști cu bani, frustrați de globalizare.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

Crisiana   •   12.09.2022, 03:07

Daca presedintele ales a doua oara prin vointa poporului roman si a diasporei romane sa conduca Romania o declara dupa 6 ani de mandat stat esuat chiar nu ma mir ca actualii guvernanti isi vad -in majoritate pe fata si restul cu perdea - de propriile interese. Ca nu le pasa de noi. Mai au doar doi ani de mandate si sigur inca multe dorinte neimplinite. Unii au copii proaspat casatoriti , trebuie sa le faci un cheag.Altii se vad europarlamentari, cu functii in CE sau in PE, trebuie sa-i arati Ursulei ca esti demn de aceasta.Poporul se descurca ca si pana acum.Altii se vor nemuritori pe functii in Romania. Chiar daca in afara de pomi de Craciun cu multe beculete, festivaluri moca in aer liber, parculete cu locuri de joaca si alte acadele nu au reusit sa faca. Desigur din cauza opozantilor si a vechii mosteniri.Dar daca partidul le o cere cum sa refuze ei?Altii se vor presedinti. Nu conteaza felul: de stat,de Camera Deputatilor, de Senat.Iar parerea lor este cum ca, cu cat vor servi mai bine UE cu atat vor avea mai multe sanse.Partide invechite au uitat de Romania au uitat de romani. Membrii lor de vaza au primit mai mult decat au dat tarii si romanilor. Avem nevoie de o resetare. De coloane vertebrale drepte in fata UE.De patrioti .Sa inteleaga cum ca nu depindem de ea pentru a supravietui ca natie si ca stat . Avem aceleasi drepturi cu Germania, Franta, Italia, nu suntem o tara de mana a doua.Din pacate insa doar o criza pana in 2024 va face romanul sa nu uite umilintele.

pogab46   •   10.09.2022, 10:58

Desi aveti un stil destul de obositor (vorbitul in lozinci - doar mister Ernu va intrece, dar el comunica mult mai putine idei), de data asta ati nimerit-o cu "soldații Celsius". Am cautat pe google inclusiv varianta in engleza si se pare ca sunteti primul care a spus-o (sau cel de la care ati auzit-o).

ivryernest   •   10.09.2022, 09:39

Fără vreo legătură cu articolul, care este foarte bine scris. Zn schimb, iată CUM se adresează Libertatea.ro cititorilor : LA PERTU ! Și doar din când în când cu semnele diacritice prescrise de Academia Română. "Care e opinia ta? Lasa-ne un comentariu dupa ce citesti acest articol. Fii parte din comunitatea noastrã ca sa poti posta comentarii si sã accesezi multe alte beneficii. INTRA ÎN CONT CA SĂ POTI POTI COMENTA Comenteaza Loghează-te în contul tau pentru a adăuga comentarii si a te alătura dialogului. Comentariul tău..." E frumos ? Nu prea.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Știrileprotv.ro
Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Viva.ro
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Libertateapentrufemei.ro
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
FANATIK.RO
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Elle.ro
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Unica.ro
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Observatornews.ro
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI