Pentru a stimula românii să recicleze ambalajele și deșeurile din gospodării, un parteneriat între Envipco, cora și Fepra propune această soluție tehnologică inovatoare pentru reciclare. Investiția în acest prim proiect este de 100.000 de euro. Aparatele pentru reciclarea ambalajelor(sticle, doze) din sticlă, plastic și aluminiu, sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc aceste tipuri de ambalaje. În momentul aruncării, deșeurile trebuie să fie cât mai apropiate de forma originală, nu strivite sau turtite, cu sau fără capac.
Ambalajele de băuturi din sticlă sunt cel mai puţin colectate în gospodăriile din România, cu o pondere de 25% din total, în timp ce, la polul opus, se află recipientele din plastic, în proporţie de 45%, conform unei monitorizări realizate anul acesta.
¨Suntem extrem de încântați de acest parteneriat, pentru că ne dorim să putem oferi cele mai eficiente soluții tehnologice în procesul de reciclare a deșeurilor de ambalaje. Dorim să ne aducem astfel aportul la dezvoltarea durabilă și sustenabilă pe termen lung a Bucureștiului. Sperăm că îi vor stimula pe bucureșteni să recicleze și astfel să ajute orașul să scape de gunoaiele procesabile. Ne bucurăm să putem pune la dispoziția cetățenilor mijloacele logistice prin care pot să se familiarizeze cu procesul de reciclare, care este unul extrem de simplu.¨ a declarat Bogdan Purcherea, managing director Envipco – singura companie globală care produce în România, în județul Alba, echipamente inteligente de colectare selectivă și care a lansat și brandul de reciclare prietenos, Petrică.
Recompensa primită pentru fiecare deșeu reciclat este de 5 bani, iar în cazul echipamentelor electrice, de 40 de bani/kg.
„cora încurajează populația să se implice activ în reciclare. Stația verde face acest proces foarte accesibil. Vii la cumpărături la cora și înainte să intri în magazin treci pe la stația verde, aflată în parcare, unde poți introduce în dispozitiv PET-uri, doze de aluminiu, recipiente din sticlă. Este posibilă și reciclarea echipamentelor electrice electrocasnice și a bateriilor. La final este eliberat un tichet valoric care poate fi folosit la cumpărături în toate hipermarketurile cora. Pentru populație este relevantă recompensa, categoric că acesta este un avantaj, dar sperăm ca în timp reciclarea să devină un obicei.” declară Emanuel Pârvulescu, Responsabil pentru Probleme de Mediu la cora România.
Stația verde prezentă la cora Pantelimon se diferențiază de alte soluții existente pe piață prin aceea că face posibilă și reciclarea echipamentelor electrice uzate (aragaz, uscător de păr, fier de călcat etc.), urmând ca pe viitor să includă și alte fluxuri precum deșeuri textile sau ambalaje reutilizabile.
Obiectiv: Colectarea a 12 tone de deșeuri / lună
Targetul lunar de colectare setat pentru Stația verde este de 12 tone de deșeuri sau aproximativ 160.000 de unități.
Deșeurile se predau unui centru autorizat de colectare, de la care sunt direcțonate către fabrici specializate, unde sunt supuse procesului de reciclare. PET-urile, de exemplu, ajung la Cadelplast (FEPRA Recycling) în Hunedoara sau la Greentech în Buzău, unde sticlele sunt transformate în fulgi de pet, apoi la o altă fabrică sunt transformați în granule din care vor fi produse noi recipiente PET.
Un parteneriat pentru viitorul mai curat al României
Viziunea partenerilor Stației verzi pentru un mediu mai curat și mai durabil este una pe termen lung. Prin eforturile lor, contribuie activ la conservarea resursele naturale limitate în contextul provocărilor privind mediul înconjurător, care sunt din ce în ce mai mari. Sperăm ca pe viitor, acest tip de Stații verzi să se extindă în cât mai multe localități din România.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!