Cristina și Georgian, în port tradițional românesc, se așază vizavi de brad, la intrarea în sala unde se ține târgul de Crăciun. Liceenii, amândoi la profilul sportiv, țin câte un coș împletit plin de bomboane cu ciocolată în ambalaj roșu. Intră colegi de-ai lor mai mici, părinți, frați și profesori. Un băiat de vreo 6 ani cu păr cârlionțat apucă timid o bomboană. 

În Liceul Tehnologic din Nucet, o comună din Dâmbovița la 60 de kilometri de București, se adună, la prânz, tot mai multă lume. Cu toții vor să contribuie la strângerea de fonduri din care se va repara acoperișul școlii. Este una dintre cele 25 de instituții preuniversitare din țară care participă la campania „Salvează o școală” a Asociației Narada și organizează un târg de Crăciun pe 16 decembrie. „În ultimii 10 ani cel puțin 11 instituții de învățământ din România s-au prăbușit peste elevi la ore”, transmite ONG-ul. 

Tricourile unor fotbaliști, printre care al lui Octavian Popescu de la FCSB, licitate la târgul de Crăciun al liceului din Nucet. S-au strâns bani pentru reparații la acoperiș
Toată comunitatea din Nucet Dâmbovița a pus umărul la târgul de Crăciun
INTERVIU. „Nicolae Ciucă? Eu nu cred că putem vorbi de o persoană autonomă care răspunde la acest nume”
Recomandări
INTERVIU. „Nicolae Ciucă? Eu nu cred că putem vorbi de o persoană autonomă care răspunde la acest nume”

 „O să merg mai departe cu fotbalul”

„Noi întâmpinăm oaspeții”, ne spune Cristina zâmbitoare. În sală, sunt decorațiuni de vânzare, de exemplu, coronițe din crengi de brad pe care ea și colegii au prins globuri și funde. 

Nu s-a deschis doar standul cu obiecte decorative, ci și cel cu sarmale și prăjituri de casă. „Am adus cozonaci, dulceață și plăcintă sârbească, cu ouă, brânză și făină, care e foarte bună”, intervine Georgian. 

După liceu, Cristina vrea să urmeze o facultate, dar încă nu s-a hotărât pentru una. Georgian, în schimb, are un plan clar: „O să merg mai departe cu fotbalul”, spune el. Își dorește să joace într-o zi la FCSB, în Liga 1, la fel ca Octavian Popescu, care a absolvit liceul din Nucet anul trecut. Georgian a fost deja la un meci al echipei preferate pe Arena Națională din București. 

Directorul Daniel Dumitru e când într-un colț al încăperii, când în altul, iar unii elevi și profesori îl opresc să-i pună câte o scurtă întrebare despre evenimentul de astăzi. 

Localnic: „În urma unei accidentări la picior m-am lăsat de sport”

Adrian Ciungu, 56 de ani, se numără printre cei prezenți la târgul de Crăciun din liceul în care și-a încheiat studiile în 1985 și unde predă nora lui. Se prezintă drept nucetean „get-beget”. 

„O să fac o crimă în patru ore”. Autoritățile au ignorat semnele radicalizării adolescentului german care a ucis o pensionară la Mediaș.  INVESTIGAȚIE LIBERTATEA-DER SPIEGEL
Recomandări
„O să fac o crimă în patru ore”. Autoritățile au ignorat semnele radicalizării adolescentului german care a ucis o pensionară la Mediaș. INVESTIGAȚIE LIBERTATEA-DER SPIEGEL

După terminarea școlii, a fost în echipele de fotbal Petrolul Târgoviște și CS Târgoviște. „Dar în urma unei accidentări la picior m-am lăsat de sport”, povestește bărbatul acoperit ba de versurile „Last Christmas I gave you my heart” („Crăciunul trecut ți-am oferit inima mea”), ba de „Noi umblăm să colindăm, Măruț mărgăritar”, care răsună din boxe. La ceva timp după ce-a renunțat la fotbal, acesta și-a deschis o moară pentru cereale. 

Tricourile unor fotbaliști, printre care al lui Octavian Popescu de la FCSB, licitate la târgul de Crăciun al liceului din Nucet. S-au strâns bani pentru reparații la acoperiș
Adrian Ciungu din Nucet a licitat pentru tricoul fotbalistului FCSB

Domnul Ciungu, cum îl strigă cei din sat, consideră că, în ultimii ani, s-a dezvoltat comuna în care locuiește. „Avem apă caldă, avem gaze, tot ce trebuie într-o comună europeană”.  Dar mai sunt și altele de rezolvat, inclusiv problemele acestui liceu. „E nevoie de îmbunătățiri, sperăm să putem ajuta. Vreau să și cumpăr ceva, dacă tot am venit”, mai spune domnul Ciungu.  

Pe scenă, câțiva copii se pregătesc să cânte colinde. Înainte, însă, o profesoară îi îndeamnă pe cei peste 60 de oameni din sală să se ridice de pe scaune și să rostească împreună rugăciunea „Tatăl nostru”. 

INTERVIU Atac dur și la Euroins, și la ASF. „Euroins și-a devoalat metodele, involuntar, chiar în conferința de presă pe care apoi au șters-o. Iar cei din ASF ori au fost fraieri, ori au fost înțeleși cu Euroins”
Recomandări
INTERVIU Atac dur și la Euroins, și la ASF. „Euroins și-a devoalat metodele, involuntar, chiar în conferința de presă pe care apoi au șters-o. Iar cei din ASF ori au fost fraieri, ori au fost înțeleși cu Euroins”

Elena, o femeie dintr-o comună din apropiere, își privește fiul de clasa a V-a aflat pe scenă. Sunt vreo 6 kilometri între Gura Șuții și Nucet, însă și-a trimis băiatul la școală aici, să-i asigure un viitor în lumea fotbalului. „Au plecat mulți fotbaliști de aici”, spune aceasta cu ochii în continuare spre scenă. 

1.000 de lei pentru tricoul cu semnătura unui jucător FCSB

Nouă băieți de școală generală urcă pe scenă îmbrăcați în tricouri semnate de fotbaliști care au terminat liceul din Nucet și joacă în prezent la diverse echipe din țară. Directorul Daniel Dumitru, într-un sacou bleu, dă startul licitației: „Fondurile vor fi folosite să reparăm acoperișul școlii”. Unele tricouri le-a adus de acasă, pe altele le-au donat jucătorii pentru eveniment.

Patru persoane vor să plece acasă cu tricoul lui Octavian Popescu, 19 ani, jucător la FCSB. Odată ce oferta depășește 450 de lei, tensiunea crește. Domnul Ciungu îl câștigă, în cele din urmă, cu 1000 de lei, și atrage un „Oooooo” prelungit din partea tuturor. O investiție de-a dreptul: patronul FCSB Gigi Becali a spus că nu-l va transfera pe Popescu în străinătate fără 50 de milioane de euro. Platformele de specialitate sunt mai cumpătate, dar tot îl evaluează, potrivit GSP, la 4 milioane de euro.  

Ce poate să schimbe directorul într-un an 

Daniel Dumitru, directorul Liceului Tehnologic, se așteaptă să strângă în jur de 20.000 de lei în urma târgului de Crăciun la care au participat atât localnici, cât și persoane din satele alăturate. S-au obținut 15.150 de lei, după cum ne-a spus ulterior. Dumitru s-a angajat ca profesor de sport în această școală în 1998, iar de un an este directorul instituției. În acest timp scurt, s-a străduit să aducă schimbări. 

Continuarea, pe Școala 9

Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Belucci, i-a dat un tablou de Grigorescu”
GSP.RO
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Belucci, i-a dat un tablou de Grigorescu”
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.