MENIU CAUTĂ
13 Ian. 2018 20:20

Doliu în baschetul românesc. A murit Lonciu Davidescu. Singurul antrenor român cu două Cupe ale Campionilor în palmares!

Distribuie

Doliu în baschetul românesc. A murit Lonciu Davidescu. FR de Baschet a anunțat trecerea în neființă a celui care a fost profesor și antrenor.

Vineri, 12 ianuarie 2018, inima singurului antrenor român cu două trofee ale Cupei Campionilor Europeni în palmares a încetat să mai bată, astfel că sportul autohton a rămas mai sărac și a mai pierdut o stea din constelația performerilor.

Născut în 1931, în Bacău, Lonciu Davidescu s-a mutat la numai 14 ani în București, împreuna cu părinții, imediat după încetarea celui de-al doilea Război Mondial.

Atras de sportul cu mingea la coș, el a absolvit Facultatea de Educație Fizică din București, specializarea baschet. A obținut un Master în planificarea și dozarea efortului în sportul de performanță, dar și un doctorat în psihologie sportiva.

Lonciu Davidescu a avut o impresionantă carieră de antrenor, fiind cooptat de-a lungul timpului în staff-urile mai multor echipe din România, Israel, Olanda și Marea Britanie, unde și-a trecut în cont mai multe performanțe deosebite.

A murit Lonciu Davidescu. Singurul antrenor român cu două Cupe ale Campionilor în palmares cucerite cu Maccabi Tel Aviv

În România, Lonciu Davidescu și-a pus amprenta atât pe unele echipe de juniori, cât și pe unele divizionare – Liceul Sf. Sava, Cetatea Bucur, Constructorul Sibiu, BC Steaua și BC Târgoviște.

A plecat în Israel după anii 70 și a urcat rapid, fiind apreciat ca un foarte bun antrenor secund specializat cu individualizarea și pregătirea fizico-mentală.

De altfel, în perioada 1975-1980, atunci când s-a aflat în staff-ul tehnic al legendarei echipe Maccabi Tel Aviv, a contribuit la cucerirea a două trofee ale Cupei Campionilor Europeni (1977 si 1980), precum și a două medalii în Cupa Intercontinentală.

Profesorul-antrenor Lonciu Davidescu a fost cooptat și în staff-urile echipelor nationale de cadeți și juniori ale României (împreună cu profesorul Giurculescu) și Israelului, iar după 1990 a fost numit director tehnic al Școlii Superioare de Antrenori din cadrul Winghet Institut (Anglia), dar și al Givat Washington.

A participat la foarte multe cursuri de antrenori și a redactat peste 35 de cărți, studii și cercetări în domeniile tehnico-tactic și moral-volativ în baschet, reușind să creeze și o metodă de pregătire individuală pe posturi.

Citiți și Liga Națională de baschet 2018, etapa a 14-a. Campiona U-BT Cluj, formalitate cu Dinamo. AZI, CSU Sibiu – SCM Timișoara

 

Loading...
Comentarii