Mergi direct la conținut »
”Am ajuns cu un picior în groapă”. Steaua și FC Baia Mare l-au dat afară pe motiv pe escapade bahice. A lucrat ca ziarist și ca taximetrist. Palmares uriaș în Ghencea. Ultimul interviu l-a dat pentru Sportnews
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal > ”Am ajuns cu un picior în groapă”. Steaua și FC Baia Mare l-au dat afară pe motiv pe escapade bahice. A lucrat ca ziarist și ca taximetrist. Palmares uriaș în Ghencea. Ultimul interviu l-a dat pentru Sportnews

”Am ajuns cu un picior în groapă”. Steaua și FC Baia Mare l-au dat afară pe motiv pe escapade bahice. A lucrat ca ziarist și ca taximetrist. Palmares uriaș în Ghencea. Ultimul interviu l-a dat pentru Sportnews

Campion al Europei în 1986 și câștigător al Supercupei Europei în 1987 cu Steaua, de patru ori campion al României și cu trei Cupe ale României în palmares, Lucică Bălan (55 de ani) a fost, până pe 6 octombrie 2014, antrenorul juniorilor A de la FCM Baia Mare. În ultima perioadă pregătea juniorii de la Sporting Recea (Maramureș).

Bălan a primit o șansă chiar la echipa pentru care a jucat sapte sezoane în perioada renumitului antrenor Viorel Mateianu. Portarul emaramureș.ro dezvăluia că lucrurile păreau să se îndrepte într-o direcție bună pentru Bălan, cu rezultate meritorii în campionatul național al junorilor A.

“Nu s-a putut debarasa de vicii mai vechi”

Numai că, la un moment dat, Bălan a primit ”cartonașul galben” din partea conducerii clubului, iar apoi pe cel ”roșu”. ”Și asta nu pentru că nu si-ar fi făcut treaba conștiincios, ci pentru că el nu s-ar fi putut debarasa de vicii mai vechi, și iubitorii fotbalului, știu că, de-a lungul anilor, Lucică a avut o viață ”extrasportivă” mai mult sau mai puțin… zbuciumată. Cu toate păcatele sale – și cine nu are păcate să arunce primul cu pietre! – Bălan rămâne o emblemă a fotbalului maramureșean”, nota emaramures.ro.

Rămas fără serviciu, mereu într-o situația financiară delicată, Bălan a primit o mână de ajutor de la echipa din localitatea sa natală, Sporting Recea. Din data de 3 noiembrie, Lucică  era coordonatorul grupelor de copii și juniori de la Recea, după ce a ajuns la o înțelegere cu șefii echipei. Bălan  antrena la categoria juniori C (sub 16 ani) din campionatul judetean maramureș.

VIDEO | Doi medici din Suceava au avut curaj să denunțe politizarea înainte de dezastru: ”Spitalul ăsta e transformat în afacere. A lui Flutur, a lui Rîmbu și alții. Afacere de partid”
Recomandări

VIDEO | Doi medici din Suceava au avut curaj să denunțe politizarea înainte de dezastru: ”Spitalul ăsta e transformat în afacere. A lui Flutur, a lui Rîmbu și alții. Afacere de partid”

 

Lucian Bălan are un palmares impresionant: de patru ori campion al României și trei Cupe ale României cucerite cu Steaua București, câștigător (1986) și finalist (1989) al Cupei Campionilor Europeni, câștigător al Supercupei Europei (1987) şi o finală de Cupa Intercontinentală (1987), toate cu Steaua. A jucat 232 de jocuri în Divizia A și a marcat de 17 ori. O selecție în echipa națională. Maestru internațional al sportului. E deținător al decorației Meritului sportiv – clasa I.

0_224620_steaua19871_26011200

Lucian Bălan, rândul de jos, al doilea din stânga, între Mihail Majearu şi Tudorel Stoica, într-o fotografie-document cu echipa Steaua, prezentând Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa Europei

 

“Decizia era luată, mai trebuia motivul”

Lucian Bălan nega însă varianta că a fost concediat de la FCM Baia Mare din cauza repetatelor escapade bahice. “Ce escapade bahice, domnule? Asta e o tâmpenie! Am băut şi eu o bere, ce mare lucru? Când ne întorceam de la un meci, am deschis o cutie cu bere în autocar şi imediat au sărit unii ca arşi, că nu trebuia să fac aşa, să beau în faţa celorlalţi… Nu ştiam că se va face atâta caz de la o bere.

Mă rog, dacă am greşit, îmi pare rău. Dar decizia de a fi îndepărtat era deja luată, mai trebuia motivul. Şi l-au găsit! Sunt câţiva oameni cărora nu le-a plăcut că am obţinut rezultate bune cu echiopa pe care o pregăteam. Dacă n-aş fi avut rezultate, nu s-ar fi legat nimeni de mine. Mă rog, m-am obişnuit să mi se întâmple astfel de chestii”, a declarat, la acea vremea, antrenorul, pentru Libertatea.

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”
Recomandări

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”

 

”S-a exagerat mult”

În 2010, Lucian Bălan a fost demis de la Centrul de Copii şi Juniori al Stelei, reproşându-i-se şi atunci consumul exagerat de alcool. Atunci, fostul mijlocaş al “roş-albaştrilor” a suferit o depresie şi a avut două tentative de suicid! Bălan susţinea însă că s-a exagerat mult în privinţa viciului său: “Am făcut şi eu destule greşeli, dar s-a şi exagerat mult în privinţa mea. Dacă am băut o bere, s-a spus că am băut 10. Şi asta n-au făcut oamenii din fotbal, ci nişte căţei care atârnă pe la unele cluburi şi care n-au dat în viaţa lor cu piciorul în minge. Lansează astfel de minciuni ca să-şi păstreze rolul de slugi!”.

A fost reporter TV şi taximetrist

Am ajuns cu un picior în groapă! Recunosc, o duc greu cu banii. De două luni n-am putut să dau un telefon, pentru că am avut telefonul închis. Acum, trăiesc o nouă umilinţă, după ce am auzit condiţiile LPF pentru a primi bani din fondul destinat foştilor fotbalişti care au probleme. Noi, cei din generaţia Steaua 86, care avem probleme cu banii, ce să facem? Să luăm o rangă în mână şi să ne schilodim între noi? Poate aşa ne rupem o mână sau un picior şi o să ne bage şi pe noi LPF în seamă”.

Culmea absurdului: Consiliul Județean Iași s-a apucat să dezinfecteze drumuri neasfaltate. Șeful de CJ: “Dezinfectantul are efect și acolo” VIDEO
Recomandări

Culmea absurdului: Consiliul Județean Iași s-a apucat să dezinfecteze drumuri neasfaltate. Șeful de CJ: “Dezinfectantul are efect și acolo” VIDEO

 

Bălan a fost reporter tv sau taximetrist, dar a avut mereu necazuri.

“M-a afectat foarte mult plecarea mea de la Steaua. Foarte, foarte mult. Au vrut să scape de noi ca de niște carpe pline cu mizerie. Am avut unele probleme la Steaua după plecarea lui Victor Pițurcă. Nu vreau să vorbesc acum cu păcat, nu vreau să atac pe nimeni, dar nu mă mai simt deloc bine”, spunea Bălan, care avea datorii de sute de milioane de lei din cauza jocurilor de noroc.

“Stau foarte prost cu banii. Noroc ca ma ajuta prietenii mei, atunci când pot. Am împrumutat bani de la foștii mei colegi de la Steaua, dar și de la cei din Baia Mare. Oamenii mă ajută, dar trebuie să aibă și Dumnezeu grijă de tine”, spunea Bălan.

În ultimul interviu, acordat Sportnews.libertatea.ro înaintea meciul de Cupă FC Baia Mare – Steaua, Bălan a spus: ”Chiar dacă am câștigat cu Steaua Cupa Campionilor și Supercupa Europei sunt mai aproape sufletește de echipa din Baia Mare. Acolo am debutat, și acolo m-am stabilit. La Steaua nu mai este decât Heltmuth Duckadam, care mai amintește de acea echipă frumoasă a Stelei”.

Legendarul fotbalist mai spunea că Steaua va avea mari probleme în a-și apăra trofeele cucerite sezonul trecut. ”Steaua a slăbit mult după plecările lui Szukala, Sânmărtean, Keșeru și, chiar, Latovlevici. Cei nou-veniți nu s-au integrat și, probabil, nici Mirel Rădoi nu a reușit să găsească echipa de bază.

Ar fi păcat să rateze calificarea în Europa și anul viitor. Steaua va avea de luptat pentru titlu cu Astra, Pandurii, Dinamo sau, chiar, ASA. Se anunță un play-off palpitant. Nu știu cât de echitabil este acest sistem, cu înjumătățirea punctelor din sezonul regulat”. 

Close
Închide
  Close