Căpitan al echipei de fotbal a Ambasadei Poloniei și căpitan al echipei Ministerului Afacerilor Externe
Libertatea: Domnule Ambasador, am înţeles că sunteţi un mare suporter al fotbalului…
Marcin Wilczek. Într-adevăr! Și mă străduiesc să joc fotbal în mod regulat. Când eram la Londra, la primul meu mandat de diplomat în afara ţării, am fost chiar căpitan al echipei Ambasadei Poloniei care a jucat în campionatul Ligii Diplomatice. La Ankara evoluam în fiecare săptămână cu ataşaţii militari şi cu ambasadorii. Ȋntre anii 2002-2005 am fost și căpitanul echipei Ministerului Afacerilor Externe. Formația există şi azi şi joacă în Cupa Ministerelor de Externe din Europa Centrală şi în Cupa Baltică.
La Varșovia, joacă pe terenul echipei de la care s-a ridicat Lewandowski
Îmi închipui că vă și antrenați și jucați undeva? Unde, mai exact?
La Varşovia jucăm pe stadionul Znicz Pruszków (Liga a 2-a). Ȋntre anii 2006-2008, la acest club a evoluat Robert Lewandowski, cumpărat cu 5.000 de lei românești de la Legia Varşovia 2. Când juca la Znicz, Lewa era regele golurilor ligii a 3-a (2006/2007) şi a 2-a (2007/2008).
Și la București…
La Bucureşti, am găsit o echipă de amatori cu care joc. E formată din alţi diplomaţi, dar şi din fani ai fotbalului din Bucureşti. De curând, reprezentativa Ambasadei Poloniei la Bucureşti, al cărei căpitan sunt, a participat la Cupa Ministerului Afacerilor Externe.
Care este ultimul meci la care ați fost în România?
Ultima dată am fost la derby-ul bucureştean de pe Stadionul Naţional. Derby-urile sunt întotdeauna evenimente extraordinare, iar ultimul meci Dinamo – FCSB (n.r. 2-1, pe 1 mai 2017) a fost unul intens. Două penalty-uri, trei goluri, zece cartonaşe galbene, dovada acestui lucru…
Are card de suporter al Legiei Varșoviei, ține cu Juventus Colentina, ”fiindcă are aceleași tricouri cu ale Legiei”
Apropo, care sunt echipele de club preferate din România şi din Polonia?
M-am născut şi am crescut la Varşovia, la liceu mergeam nu departe de stadionul Legiei. Sunt de mult timp fan al acestei echipe. Din România, țin cu Juventus Colentina! Are acelaşi echipament precum Legia. Am speranţa că, în viitor, după ce Juventus Colentina se stabilizează în Liga I, cele două echipe se vor și întâlni.
”Euro 2012 a ajutat Polonia enorm, a fost un imbold pentru noi. Chiar dacă nu toate drumurile au fost gata!”
Polonia a co-organizat Euro 2012. Cum a influenţat acest lucru dezvoltarea ţării?
Euro 2012 a ajutat Polonia enorm şi a fost un imbold pentru noi. Am construit stadioane noi – cel din Varşovia şi cel din Gdańsk au fost special ridicate pentru Campionatul European pe care l-am organizat împreună cu Ucraina. Chiar dacă drumurile planificate a fi finalizate pentru Euro 2012 nu au fost chiar toate gata la timp, faptul că ne-am pus în mişcare întreg mecanismul de construcţie de autostrăzi a contat enorm. A fost un impuls important pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare şi aeriene în Polonia. Acest eveniment a permis, totodată, şi schimbarea percepţiei Poloniei de către cetăţenii din vestul Europei.
Ca o paranteză, pe Stadionul Naţional din Varşovia, inaugurat la Euro 2012, am trăit cea mai frumoasă atmosferă la un meci de fotbal.
”Meci tare, echilibrat, dar vom câștiga noi”
Cât de mult susţine societatea poloneză sportul?
Noi, polonezii, iubim sportul. Și nu numai la nivel de spectator, îl practicăm de la vârste mici. Cred că aici nu ne deosebim deloc de români. Sunt convins că spiritul sportiv, efortul, fericirea victoriei şi acceptarea înfrângerii sunt deosebit de importante pentru formarea tinerelor caractere oriunde pe pământ.
Ce pronostic dați pentru sâmbătă?
Va fi un meci tare, echilibrat, dar pe care-l va câştiga Polonia!
”Finală de Mondial Polonia – România. Ca suporteri, putem visa, nu?”
Un mesaj pentru toți suporterii români.
Sper ca în viitor reprezentativa Poloniei şi cea a României să se întâlnească în finala unui Campionat Mondial sau European. Ca suporteri, ne permitem să visăm, nu?
Ce a ales Ambasadorul Marcin Wilczek: Messi, Cruyff, Deyna și Hagi! Leșii, campioni olimpici, de două ori bronz mondial!
Messi sau Ronaldo? ”Messi, pentru că e imprevizibil şi eficient”.
Maradona, Pele, Cruyff sau altă variantă? ”Regretatul Johan Cruyff, pentru că a fost un lider excepţional”.
Lato, Deyna, Boniek, Smolarek sau altă variantă? ”Kazimierz Deyna (n.r. 1947-1989), pentru 105% inteligenţă pe teren”. Deyna are aur olimpic (1972), argint olimpic (1976) și bronz mondial (1974). Gregorz Lato e cel mai titrat, cu aceleași trofee, plus bronzul la CM 1982.
Hagi, Mutu, Chivu, Dobrin sau altă variantă? ”Hagi, pentru tenacitate”.
”Nu există cuvinte să-l poți descrie pe Lewandowski”
Cum ar descrie mașina de goluri Lewandowski? ”Nu există cuvinte care să-l descrie pe Lewandowski”.
În Polonia a fost un moment zero, în 2009, când, teoretic, s-a eradicat corupția din fotbal. Atunci a crescut fotbalul polonez? ”A fost o luptă eficace, cu rezultate simple. Dacă un sport este considerat a fi curat, apar sponsorii, crește interesul mass-media şi vin mai mulţi bani. Iar acestea, combinate cu un management eficient al cluburilor şi al ligii, duc la ridicarea nivelului competiţiilor”.
De ce reușesc fotbaliștii polonezi în străinătate? (Românii nu prea mai fac față ca stranieri). ”Cred că nu putem generaliza. Sunt polonezi care au reuşit în ligile străine, precum Lewandowski, Piszczek, Milik, Dudek, Szczęsny, dar sunt şi mulţi care, după unul sau două sezoane, s-au întors în acasă”.
Plecarea lui Dan Petrescu, regretată la Wisla
Ce spuneți de Dan Petrescu? E cel mai importat român care a antrenat în Polonia? În singurul lui sezon, 2005-2006, a fost locul doi cu Wisla. ”Printre suporterii de la Wisła Cracovia, sunt mulţi care consideră că plecarea lui Petrescu a fost una dintre cele mai mari greşeli din istoria clubului” .
Dacă ar putea, ar schimba rezultatul meciului cu RFG, de la CM 1974: ”Toată Polonia a plâns atunci”
Dacă ați putea schimba rezultatul unui meci din orice sport, care ar fi acela? Răspunsul vine dintr-o suflare: ”Aş schimba rezultatul meciului pierdut cu 0-1 împotriva Republicii Federale Germania, de la CM din 1974. Polonia a ratat atunci finala. Cred că suporterii polonezi încă mai au coşmaruri cu acel joc, cunoscut şi sub denumirea de “meciul pe apă”, din cauza faptului că a fost jucat după o ploaie torenţială pe un teren plin de bălţi. Toată Polonia a plâns atunci, inclusiv eu, care aveam atunci 7 ani”. La acel turneu final, leșii au cucerit, totuși, bronzul, 1-0 în finala mică împotriva Braziliei.
Ar fi dat orice să iasă la o ciorbă de burtă cu Aurel Vlaicu și cu Henri Coandă!
Pasionat de aviație, Ambasadorul Marcin Wilczek mărturisește: ”Mi-aş fi dorit să ies la o ciorbă de burtă cu Aurel Vlaicu şi cu Henri Coandă. Realizările lor sunt impresionante pentru vremurile în care au trăit”.
Cel mai mare turneu de fotbal pentru copii din Europa: au participat 1.600.000 de puști, între 6 și 12 ani, în 17 ani de competiție
”Ȋn Polonia, se organizează cel mai mare campionat de fotbal pentru copii din Europa. La el au participat, în cei 17 ani de când se organizează, peste 1.600.000 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani. Acest campionat polonez a fost o sursă de inspirație pentru organizarea unuia similar și în România. Zilele trecute, tocmai s-a încheiat ediția 2017 a Cupei Tymbark Junior, prima competiție de fotbal pentru copii din România care a adunat la start un număr record de participanți: peste 122.000 de copii, fete și băieți, cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Competiția este organizată de către FRF, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale iar partenerul oficial este Tymbark Maspex România, prin brandul Tymbark. Sunt deosebit de încântat că firmele poloneze care au activitate în România se implică în organizarea unor astfel de competiții care oferă copiilor șansa să-și expună talentul și, nu în ultimul rând, care îi stimulează să facă sport, creându-le în felul acesta premisele unei vieți sănătoase și formarea de caractere în spiritul competitivității”, a explicat Ambasadorul Marcin Wilczek.
Tricoul cu semnăturile fotbaliștilor naționalei Poloniei, în Poiana Micului, Suceava!
”Am văzut de curând ce reacţie a provocat cadoul meu pentru copiii din minoritatea poloneză din Poiana Micului, Judeţul Suceava. Le-am înmânat tricoul cu semnăturile tuturor fotbaliştilor polonezi care au jucat în meciul România – Polonia de la Bucureşti, de toamna trecută (n.r. 0-3). S-au bucurat nespus şi sunt convins că va fi pentru ei o sursă de inspiraţie. Eroii sportivi sunt printre cei mai pozitivi eroi pentru copii”, spune Marcin Wilczek.
Rezultate BAC toamnă 2024. Notele, publicate pe edu.ro.