”Scrisoare deschisă
Să ne întoarcem la civilitate!

Am citit cu consternare postarea care a generat un articol publicat astăzi de Adevărul cu privire la tatăl meu, antrenorul Emeric Ienei.
Atacul la persoană virulent şi gratuit m-a dezamăgit. Nu pot spune însă că m-a surprins, având în vedere persoana care l-a propagat în spaţiul public şi căreia nu merită să îi menţionez numele pentru că scrisoarea deschisă pe care astăzi o adresez nu aş vrea să fie considerată o replică la postarea publică a acesteia, ci un apel la civilitate.

Violenţa limbajului şi caracterul suburban al ideilor m-au revoltat şi mi-au ridicat multe semne de întrebare: aşteptăm respect din partea celor din jur, însă suntem capabili să îi respectăm, la rândul nostru? Vorbim despre valori, însă avem puterea să le apărăm? Facem apel la modele în societate, însă de ce le atacăm cu sau fără motiv?

M-am întrebat, de asemenea, cum este posibil ca în sport să vorbim şi să facem apel la fair-play, fără să înţelegem semnificaţia profundă a acestui cuvânt?
Cum este posibil ca sportul să formeze caractere puternice, oameni loiali, de echipă, însă imaginea a ceea ce se construieşte în ani, cu multă muncă, strădanie şi sacrificiu să fie pătată de ieşiri publice lipsite de elementarele reguli ale civilizaţiei?

Sunt întrebări pe care mi le pun şi pe care vă invit şi pe dumneavoastră să vi le puneţi. Sunt întrebări care cred că îşi pot avea răspunsul într-un apel public pe care îl fac.

Apel la respect, la valori, la fairplay, la civilitate!

Cristina Ienei”.