Președinta Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), Graziela Vâjială, a declarat marți, pentru Agerpres, că atleta română Mirela Lavric, depistată pozitivă la controlul antidoping pentru uz de meldonium, riscă între doi și patru ani de suspendare.
”Informația este corectă. Noi am aflat luni după-amiază, pentru că am primit o înștiințare IAAF (Federația internațională de atletism, n.r.). Ea (Mirela Lavric, n.r.) a fost testată de IAAF în timpul Campionatelor Mondiale de sală de la Portland”, a confirmat Vîjială pentur AGERPRES testul pozitiv al atletei.
”Este primul caz de acest fel (din România, n. red.), eu nu mai am informații despre alte cazuri. Sper să nu mai fie asemenea cazuri, dar nu pot să spun cu certitudine dacă o sa mai fie sau nu o să mai fie cazuri similare”, a adăugat Vâjială.
”Medicamentul a fost valabil până la data de 1 ianuarie. El nu a fost pe listă, de la 1 ianuarie el a fost introdus pe listă la secțiunea S4, la hormoni și modulatori metabolici”, a precizat președinta ANAD.
”Ea riscă o suspendare. Pentru substanțele acestea este o suspendare de 4 ani. Dacă ea recunoaște imediat, cere suspendare provizorie, are dosar medical, eu nu știu ce are Mirela Lavric, în această situație suspendarea se poate reduce până la 2 ani. Să vedem cum va gestiona cazul federația internațională de atletism, nu noi”, a mai spus Vîjială.
”Eu știu că IAAF i-a trimis un formular de acceptanță pentru perioada de suspendarea provizorie, dacă acceptă suspendarea provizorie, ea trebuie să îl returneze imediat, să vedem ce o să se întâmple în continuare”, a menționat Președinta Agenției Naționale Anti-Doping.
”Chiar în luna martie am dat o atenționare chiar la acest meldonium. Îmi pare rău că mass media a înțeles că aceea era lista interzisă. Lista interzisă a fost pusă pe site-ul agenției pe 29 decembrie 2015, tocmai că de la 1 ianuarie era în vigoare. În martie am mai dat o atenționare după cazul Șarapova la meldonium, mai mult decât atât la câteva zile am trimis adresa la toate federațiile să explicăm ce este cu acest meldonium. Mă refer la federațiile din România unde avem competență. Mai mult, joi pe 14 aprilie avem o conferință cu toate federațiile organizată împreună cu MTS și COSR unde o să discutăm din nou toate lucrurile acestea”.
„Am avut o discuție cu Mirela și cu antrenoarea ei. E o situație greu de gestionat. Domnișoara a recunoscut că a făcut acest lucru, la prescripția medicului Vasile Oșean. A luat acest medicament ultima dată în luna decembrie. La controalele doping făcute în Portland nu a ieșit nimic. IAAF a făcut controalele. A fost controlată ea, Răzor… FRA a aflat abia pe 7 martie că acest medicament se află pe lista medicamentelor interzise. Nu se știe cât timp rămâne în organism acest medicament. Consider că este o lipsă de comunicare între medici și sportivi. Nu pot să vă spun ce riscă, dar e clar că riscă o suspendare. Probabil cineva ascunde ceva, asta e tot ce pot să spun. E ciudat. Tot ce putem să facem e să facem controale și să declare pe propria răspundere că nu au luat sau dacă au luat, ce au luat. Alte arme sau pârghii nu avem”, a spus Ion Sandu, președintele FRA, pentru prosport.ro.
Mirela Lavric a cucerit medalia de bronz cu ștafeta României în proba de 4×400 m, din care au mai făcut parte Adelina Pastor, Andrea Miklos și Bianca Răzor, la Campionatele Mondiale de atletism indoor de la Portland, luna trecută. România va pierde probabil această medalie în cazul în care testul pozitiv al sportivei va fi confirmat.
De la intrarea în vigoare a noii Liste cu substanțe interzise, la 1 ianuarie 2016, ce include și meldonium, în întreaga lume, în primul rând în spațiul ex-sovietic, unde a fost produs, Letonia, mildronat, medicamentul conținând substanța interzisă, au fost depistați pozitiv peste 140 de sportivi, prima fiind steaua tenisului rusesc Maria Șarapova.
Recent, însă, Federația internațională de biatlon (IBU) a anunțat că a oprit suspendările provizorii la această substanță, întrucât nu există date certe privind retenția în organism a substanței prohibite acum, ceea ce creează o situație deosebită. Concret, biatloniștii depistați, ucrainenii Olga Abramova Artem Tișcenko, au recunoscut că au folosit medicamentul respectiv, dar în luna decembrie, când nu era interzis.
Federația internațională de biatlon a precizat, pe 5 aprilie, că a notificat situația Agenției mondiale antidoping (AMA), care a început o anchetă pentru a face lumină în chestiunea timpului în care substanța în cauză este eliminată din organism. „Rezultatele sunt așteptate cel mai târziu în luna septembrie 2016”, a subliniat IBU.