MENIU CAUTĂ
18 Mai. 2018 11:33

Dan Petrescu, cel mai tare antrenor din Generația de Aur. ”Bursucul”, aproape de al doilea titlu în România

Distribuie

Dan Petrescu, cel mai tare antrenor din Generația de Aur. ”Bursucul”, aproape de al doilea titlu în România.

Meciul CFR Cluj – Viitorul Constanța (duminică, ora 20.45), din ultima etapă a play-off-ului Ligii 1 – ediția cu numărul 100, o poate încorona pe gruparea din Gruia. Un succes contra dobrogenilor lui Hagi le-ar asigura ardelenilor laurii, indiferent de rezultatul jocul FCSB – Astra Giurgiu, care se suprapune peste ”finala campionatului”. CFR are 47 de puncte, iar FCSB – 46, înaintea rundei finale.

Ar fi al doilea titlu pentru Dan Petrescu, antrenorul ardelenilor, după cel din 2009, când a triumfat cu Unirea Urziceni.

”Bursucul” ar deveni cel mai titrat tehnician dintre jucătorii care au mers la World Cup 1994, unde România a atins sferturile de finală și a fost la un vârf de gheată de o semifinală de vis cu Brazilia. 

Încă trei tehnicieni cu un singur titlu. Andone și Rednic au câte două campionate, dar n-au fost în America

Din Generația de Aur, nimeni nu are, deocamdată, două titluri de campion. Mai există tehnicieni cu un singur titlu, în afara lui Dan Petrescu: Dorinel Munteanu (Oțelul Galați, 2011), Costel Gâlcă (Steaua, 2015) și Gică Hagi (Viitorul, 2017). Gâlcă are în palmares tripla istorică titlu-Cupa României-Cupa Ligii. ”Regele”, în schimb, este aureolat și în străinătate, după ce a cucerit Cupa Turciei, cu Galatasaray Istanbul, în 2005. De asemenea, Dan Petrescu are în palmares Cupa Chinei, cu Jiangsu Guoxin-Sainty, în urmă cu trei ani. 

Câte două titluri au Mircea Rednic (Rapid, 2003 și Dinamo, 2007) și Ioan Andone (Dinamo, 2004 și CFR Cluj, 2008). ”Fălcosul” a reușit, de fiecare dată, eventul Cupă-campionat și mai are, în plus, două Cupe, în 2003 și în 2005, ambele cu Dinamo. Cât îl privește pe ”Puriu”, este ultimul antrenor care a adus titlul în vitrina celor două grupări trupe bucureștene. Însă, deși prezenți la Coppa del Mondo 1990, unde au format cuplul de fundași centrali, Rednic și Andone nu sunt socotiți ca făcând parte din Generația de Aur.

Din Generația de Aur, au profesat ca antrenori, și unii încă o mai fac, în diverse perioade de timp și cu diferite rezultate, următorii: Bogdan Stelea, Ștefan Preda, Gică Mihali, Ionuț Lupescu, Costel Gâlcă, Tibor Selymes, Dorinel Munteanu, Gică Hagi, Basarab Panduru, Florin Răducioiu, Viorel Moldovan, Ilie Dumitrescu, Iulian Chiriță, Ion Vlădoiu, Corneliu Papură și Ovidiu Stângă.

Citește și:

”Mușchetarii” World Cup 1994, după 20 de ani

Citește mai multe despre Dan Petrescu pe Libertatea.

Comentarii