Mergi direct la conținut »
Sport Libertatea > Sport > Doi mari antrenori de gimnastică deapănă amintiri din palatul lui Ceaușescu, din Primăverii: ”Am dormit în patul dictatorului” | FOTO

Doi mari antrenori de gimnastică deapănă amintiri din palatul lui Ceaușescu, din Primăverii: ”Am dormit în patul dictatorului” | FOTO

[gallery ids="1327227,1327228,1327229,1327230,1327231,1327232"]

Bela și Márta Károlyi, ambii 73 de ani, încă lucrează în gimnastică. El e președintele de onoare al federației americane, iar soția lui e coordonatorul lotului feminin. Bela a devenit celebru ca descoperitor al multiplei campioane olimpice Nadia Comăneci. La JO din 1980 a fost antrenorul lotului olimpic tricolor, cu care a obținut două medalii de aur (Comăneci), trei de argint (Comăneci, Eberle, echipă) și două de bronz (Rühn).

În 1981 a rămas împreună cu Márta, soția sa și coantrenoare a lotului României, în SUA. Ulterior, cei doi tehnicieni au reușit rezultate mari și cu americancele.

În 2007, când, la inițiativa Fundației Ca­sa Campionilor, condusă de Mariana Bitang, Bela și Márta Károlyi au primit, la Vila Lac 1, trofeul Campioni de legendă, cei doi soți au fost găzduiți chiar în reședinţa din Primăverii a soților Ceaușescu, devenită muzeu și intrată în circuitul de vizitare de pe 12 martie.

“Când am intrat în cartierul Primăverii, nu știam exact ce are de gând Mariana. Vedeam vilele de lux și mi-am adus aminte că această zonă era interzisă publicului până în 1989. Ajuns în fața Palatului Primăverii, am rămas fără replică. Tavi Bellu ne-a întâmpinat cu un pahar de palincă, apoi ne-a condus spre camera unde urma să înnoptăm”, a povestit Bela.

«Tataie, te-ai răsuci în mormânt!»

Venerabilul antrenor a completat: “Surpriza a fost uriașă când am aflat că acel dormitor aparținuse fostului dictator. Seara, aflat pe divan, stăteam și mă uitam în tavan și îmi spuneam în sinea mea: «Tataie, tataie, dacă ai ști cine doarme aici, te-ai răsuci în mormânt». Am gândit asta din cauză că relația mea cu familia Ceau­șescu nu a fost dintre cele mai bune”. l

Reședința dictatorului Nicolae Ceaușescu din cartierul bucureștean Primăverii a devenit muzeu de pe 12 martie. Antrenorii de gimnastică Bela și Márta Károlyi sunt singurii oameni care au avut legătură cu sportul ce au dormit în așternutul fostului lider comunist.

 

 

Nici un comentariu.

Comentează

Close
Închide
  Close