O echipă Libertatea şi Sportnews.ro l-a vizitat, la Ploieşti, pe Gheorghe ” Ulise” Viorel (45 de ani), singurul driver, antrenor şi propietar român al celui mai rapid cal trăpaş din istoria României, la categoria lui de vârstă (3 ani), pe numele său ”Vijelie”.

De aproape trei decenii, Gheorghe Viorel, sau ”Ulise”, aşa cum îi place lui să i se spună, se confundă cu singurul hipodrom de trap din România, aflat astăzi într-o stare avansată de degradare, Hipodromul din Ploieşti.

ulise

Gheorghe ”Ulise” Viorel, unul dintre ultimii mohicani ai trapului românsc. FOTO: Vlad Chirea (Libertatea)

L-am găsit pe ”Ulise” încă de la primele ore ale unei zile mohorâte, de toamnă care se îngână cu iarna ce va fi să vină, la padocuri, alături de ”comoara” pe care o deţine, murgul său în vârsta de trei ani, ”Vijelie”.

SportNews.ro: Salut, Ulise! Cum ai ajuns pe Hipodrom?
Gheorghe ”Ulise” Viorel:
La vârsta de 6 ani, împreună cu mama, am venit la hipodrom şi am pariat pe o ordine 2-4, pe care am şi câştigat. A câştigat mama atunci foarte mulţi bani, când leul era de hârtie, încât m-a îmbrăcat de şcoală din cap până în picioare, şi ne-au mai şi rămas bani să mai facă una-alta pentru casă. Mi-am promis de-atunci că, ori de câte ori voi avea ocazia, mă voi întoarce la hipodrom.

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja intră în lupta cu Nicușor Dan și Piedone pentru Primăria Capitalei
Recomandări
Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja intră în lupta cu Nicușor Dan și Piedone pentru Primăria Capitalei

Şi ti-ai respectat promisiunea?
La 17 ani, am revenit pe hipodrom şi m-am ataşat de marele antrenor, Mircea Ştefănescu. Pe atunci, eu deja lucram în alimentaţie publică.

Mai exact, ce făceai pe hipodrom?
Antrenam caii, am condus în curse de cai, am câştigat, am şi pierdut…deh, aşa-i în sport.

ulise, vijelie

”Ulise”, în sulki, alături de ”Vijelie”. FOTO: Vlad Chirea (Libertatea)

Spune-mi care este cea mai frumoasă şi prolifică perioadă din cariera ta?
E simplu. Perioada de aproximativ 12 ani în care am lucrat ca manager sportiv la domnul Marian Manea, fostul director al clubului de fotbal Astra Ploieşti, actualmente Giurgiu, unul dintre cei mai iubitori şi importanţi propietari de cai din România.

Cât am lucrat la dânsul, în perioada 2004-2012, au fost câştigate toate derby-urile:

2004 – Hera, condusă de Păun Mihai

2005 – Regina Chira, condusă de Slate Cristian

2006 – nu s-a ţinut nicio cursă

2007 – Carlos, condus de Gheorghe Vasile

2008-2009 – nu s-a ţinut nicio cursă

2010 – Zaza, condus de Mihai D.Vasile

2011 – Only You, condus de Păun Mihai

2012 – Baikal, condus de Păun Mihai

Cu ce te ocupi în prezent?
Am câţiva cai în subordine şi îmi câştig existenţa de pe urma acestora.

Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”
Recomandări
Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”

14

Gheorghe Viorel îl antrenează de zor pe campionul ”Vijelie” pentru ultima cursă pe actualul Hipodrom. FOTO: Vlad Chirea (Libertatea)

Se câştiga bine din pariurile hipice? Cine le organiza?
Exista o diferenţă mare faţă de când eram eu copil, când banii aveau altă putere, ţi-am povestit întamplarea cu premiul câştigat de mama şi ultima perioadă în care mai existau pariuri oficiale de cai. Asta se întâmpla în urmă cu 10-12 ani. Ca să-ţi dau un exemplu concret, dacă atunci din premiul câştigat de maică-mea am fost îmbrăcat din cap până în picioare pentru şcoală, în cea de-a doua perioadă, dacă aş fi câştigat un pariu la cai, nu cred că aş fi putut să-i cumpăr o cămaşă băiatului meu! Aceste pariuri erau organizate de către Loteria Română.

8 GRAJDURI fra

În Franţa, grajdurile parcă sunt desenate. La Ecurie du Rib, în Normandia, caii de aici beneficiază de cele mai bune condiţii de găzduire. Parcă sunt la hotel

Mai mult decât atât, în aprilie 2004 municipalitatea orașului Ploieşti, în administraţia căreia se află baza hipică, a decis privatizarea Hipodromului din Ploieşti, licitaţia fiind câştigată de firma italiană Ippodromi &Citta. Această firmă avea să organizeze curse, dar fără pariuri. Pur şi simplu, pariam între noi.

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Poate reveni la DIICOT după 10 ani și ar avea de încasat peste 1 milion de euro
Recomandări
Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Poate reveni la DIICOT după 10 ani și ar avea de încasat peste 1 milion de euro

Oricum, în mai 2006, toată activitatea hipică de pe Hipodromul din Ploieşti a fost întreruptă, după ce firma italiană nu și-a respectat diverşi termeni contractuali. În toamna lui 2007, municipalitatea a solicitat daune materiale italienilor, pentru întârzierea lucrărilor de investiţii, pentru ca, în decembrie 2009, Curtea de Apel Ploieşti să decidă ca Hipodromul din Ploieşti să revină în administrarea Primăriei.

17grajd ro

Nu acelaşi lucru se poate spune şi când vine vorba despre condiţiile de pe singurul hipodrom de trap din România. FOTO: Vlad Chirea (Libertatea)

Chiar şi aşa, de când hipodromul a revenit în administrarea Primăriei, cursele de cai s-au menţinut tot la fel, fără a se putea paria. E trist ce se întâmplă, fiindcă pariurile sunt deliciul acestui sport. Fără aceste pariuri, publicul parior suferă.

Foarte mulţi iubitori de curse nu mai vin pe Hipodromul din Ploieşti, din cauză că nu pot paria, la fel cum se procedează în toate tările civilizate.

România și Bulgaria sunt singurele ţări care nu au un hipodrom demn de secolul 21. Singurul hipodrom de trap din România este acest dezastru în care ne aflăm noi azi!

Duminică, 16 noiembrie 2014, la Ploieşti a avut loc ultima

20

Poarta principală a Hipodromului din Ploieşti , un monument istoric pentru ploieşteni. FOTO: Vlad Chirea (Libertatea)

reuniune hipică pe actualul Hipodrom

”Se pare că duminică a avut loc loc ultima reuniune hipică pe actualul Hipodrom din Ploieşti, după care propietarii de cai vor părăsi hipodromul. Va urma, în foarte scurt timp, ca autorităţile ploieştene să radă tot ce există pe actualul amplasament, cu excepţia porţii principale de intrare în hipdrom (foto dreapta). Aceasta reprezintă pentru oraş un monument istoric şi ea va fi renovată şi păstrată.

În locul bătrânului hipodrom se va construi un nou amplasament, prin care ne putem alinia şi noi la standardele europene.

Hai, să trecem la personajul principal! Povesteşte-ne despre campionul ”Vijelie”!
În aprilie 2010, am vândut o iapă unui băiat din Craiova, Florin Vârtosu. Ca să putem bate palma, condiţia mea a fost ca primul mânz pe care aceasta îl va naşte să mi-l dea mie. Iapa a fost montată în mai 2010, iar ”Vijelie” a fost născut în aprilie 2011! (n.r. gestaţia la cabaline este de 11 luni).

17 cal spalat

Aşa arată un grajd al hergheliei de la Neauvy au Holme, Franţa. În imagine, jocheul Constantin Văsâi, fost driver la Ploiești, care își spală calul de competiție.

7cal grajd

Condiţiile de la singurul hipodrom de trap din România sunt la ani-lumină distanţă de cele din Franţa. FOTO: Vlad Chirea (Libertatea)

Părinţii sunt campioni?
Vijelie” se trage din neam mare, cu o linie genetică foarte bună. ”Rimel”, tatăl lui, a venit al doilea în derby, după Nedelcu (19.9), iar ”Velina”, mama sa, se poate lăuda şi ea cu un timp foarte bun, 1.23. E vorba de cursa de 1.600 de metri.

Ce rasă este ”Vijelie”?
Trăpaş.

Ok. Hai să revenim la poveste!
Să revenim. Ca să fie calul meu în totalitate de la bun început, aşa cum ne-am înţeles, eu trebuia să-l iau de la propietar de când era mic. Numai că, am neglijat acest aspect timp de un an. Totuși, am ajuns la Craiova şi am văzut mânzul. M-am îndrăgostit pe loc de el. Ca să dau dovadă de ţigan cu caracter, i-am spus propietarului că, din acel moment, vom avea amândoi în proprietate câte o jumătate din ”Vijelie”.

”Ulise”, foarte aproape să-şi piardă campionul!

A acceptat propietarul această ofertă?
Da. Numai că după un timp, am avut ceva probleme cu banii. Astfel, m-am întâlnit din nou cu Vârtosu, pentru a-mi vinde partea. I-am cerut 500 de euro, urmând ca, în cazul plăţii, ”Vijelie” să-i aparţină în totalitate. Iniţial, mi-a zis că îmi va plăti cei 500 de euro ceruţi, dar totuşi nu a făcut-o. Văzând că ezită să-mi plătească, am mai lăsat puţin din preţ, și i-am cerut să-mi dea măcar 20 de milioane vechi pe el.
La începutul lui 2013, Vârtosu a adus calul pe Hipodromul din Ploieşti, la unul dintre cei mai mari antrenori din România, Cristian Slate, zis Mondialul (n.r.deţine, în palmaresul său, 4 derby-uri câştigate şi câteva titluri naţionale). Conform înţelegerii noastre, la data de 10 aprilie 2013, eu trebuia să-l iau pe ”Vijelie” pentru patru luni de zile, ca să-l antrenez pe cheltuiala mea.

Ce s-a întâmplat pe 10 aprilie?
Pe 10 aprilie 2013, la ora 6 dimineaţa, Florin Vârtosu a venit la hipodrom, a luat calul şi a pecat cu el la Craiova. Ulterior, mi-a motivat că a făcut acest gest influenţat de unul dintre prietenii de pe hipodrom, care i-ar fi zis că, dacă îmi lasă mie calul, nu o să mai primească nimic de pe urma lui!

Incredibil! Spune-mi, cum ai reacţionat ?
Mi-am păstrat calmul şi i-am transmis că atât timp cât eu voi trăi, acel cal nu va participa la nicio cursă pe Hipodromul din Ploieşti. Singura lui şansă să se bucure de pe urma lui ”Vijelie” era să-l vândă la Craiova.

Campionul ”Vijelie”, recuperat cu ajutorul staborului ţigănesc din Craiova

campionul

Sentimentele puternice care-i leagă pe cei doi le-au adus un succes istoric pentru trapul românesc. FOTO: Vlad Chirea (Libertatea)

Cum ţi-ai recâştigat campionul?
Am luat legătura cu un băiat de la Craiova, zis ”Cortizon”, un baiat care mai cumpărase cai de la noi şi care are ceva de spus acolo în ”Bănie”. Acesta mi-a dat asigurări că îl voi recupera pe ”Vijelie”, dar cu condiţia să nu îl fac de râs. Mai exact, ca să înţelegeţi despre ce este vorba, după ce intram din nou în posesia calului, trebuia să îmi văd de treabă şi să nu fac afaceri necurate cu murgul.

Să înţeleg că acest ”Cortizon” era un fel de judecător şi că a făcut o judecată între tine şi Vârtosu, oferindu-ţi ţie dreptatea?
Da, exact! Mi-a adus calul, aşa cum a promis prin luna aprilie-mai 2013, urmând ca din acel moment jumătatea mea care mi se cuvenea să nu o mai vând niciodată. Mai mult decât atât, i-am zis lui Vârtosu că-i dau 1.000 de euro până la sfârşitul lui august, pentru a obţine 100% din drepturile asupra lui ”Vijelie”.

De data aceasta, ai avut mai mult noroc.
Nu chiar aşa repede, cum crezi tu. În tot acest timp, pe fir a intrat fostul director al ex-Astrei Ploieşti, domnul Marian Manea, care mi-a fost şi şef. Împreună cu Florin Vârtosu, Marian Manea puneau de o afacere. Mai exact, Vârtosu trebuia să-i cedeze lui Manea jumătatea care-i aparţinea din ”Vijelie” pentru a primi în schimb un alt cal + diferenţă.

Da, dar erai şi tu la mijloc, cu cealaltă jumătate care îţi aparţinea.
Corect. Nu aveau cum să facă afacerea fără mine. Așa că cei doi m-au chemat la negocieri. Fiind disperat să nu ajungă calul pe mâinile altcuiva, m-am împrumutat de 1.000 de euro, i-am dat banii lui Vârtosu, iar din acel moment, iunie 2013, am devenit unicul propietar al lui ”Vijelie”.

”Ulise – Costache – ”Vijelie”, un trio de succes

Zi-mi cum a devenit ”Vijelie” cel mai bun cal din grupa lui de vârstă (3 ani) din toata istoria României?
Prin foarte multă muncă. L-am antrenat zi de zi alături de Marian Costache (30 de ani), un băiat deosebit şi cu experienţă care a lucrat doi ani în Franţa, la cai de trap. Am reuşit să formăm un trio de succes: ”Ulise – Costache – ”Vijelie”.

Astfel, a devenit cel mai bun cal la trei ani din istoria României, începând cu anul 1924.

trio

”Ulise” – Costache – ”Vijelie” au reuşit să doboare recordul pentru cel mai bun cal la trei ani din istoria României. FOTO: Vlad Chirea (Libertatea)

Care era recordul anterior?
Recordul anterior îi aparţinea armăsarului ”Tulnici”, cu un timp de 1 min, 21 sec, 4 zecimi, în timp ce ”Vijelie” l-a detronat cu 1 min, 20 sec, o zecime. Vreau să precizez că recordul a fost doborât în sulki de antrenor şi conducător Gheorghe ”Ulise” Viorel.

10

Campionul driverului ploieştean ar putea fi vândut pentru doar 5.000 de euro. FOTO: Vlad Chirea (Libertatea)

Cam la ce sumă îl evaluezi în acest moment pe ”Vijelie”?
Sunt în tratative să-l vând pe 5.000 de euro, săptămâna viitoare. Ştiu, nu e o sumă mare, dar acestea sunt condiţiile existente în România. Trăpaşul se confruntă cu mari probleme, din cauza infrastructurii, Cursele nu sunt recunoscute şi omologate nicăieri. Ca să nu mai zic că unii arbitri sunt cei mai incompetenţi din toate sporturile.

Îmi aranjasem să plec în Austria, dar noi nu suntem recunoscuţi de nicio ţară, din punct de vedere al rasei trăpaş, din cauză nu suntem afiliaţi la Uniunea Europeană de Trap. Dacă eram afiliaţi şi reuşeam să concurez cu ”Vijelie”, la prima strigare luam 10.000 de euro pe el!

În final, spune-mi te rog, câţi cai sunt azi la Hipodromul din Ploieşti? Dar propietari de cai?
În acest moment sunt 60 de cai de trap la Hipodromul din Ploieşti, iar propietari de cai sunt  Marian Manea, Herghelia Dor Mărunt, Herghelia Ruşeţu, Herghelia Nan şi câţiva propietari particulari, printre care şi eu.

 Cu o istorie zbuciumată de 50 de ani în care cei care trebuia să aibă grijă de această comoară naţională nu au avut, Hipodromul din Ploieşti este singurul din România unde se aleargă curse hipice.

     DATE IMPORTANTE

   1924: este organizat primul Derbi de Trap al României. Cursa este cea mai importantă competiţie de cai, care desemnează cel mai bun trăpaş naţional în vârstă de 4 ani. Evenimentul a fost organizat anual, nefiind întrerupt nici măcar de Al Doilea Război Mondial.

   martie 1960: Hipodromul de Trap din Bucureşti este demolat, din ordinul lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Prima bază hipică din România a fost o copie fidelă a celebrului “Longchamps” din Franţa. Pe locul hipodromului a fost ridicată “Expoziţia României” (actualul Romexpo). Întreaga activitate hipică se mută pe Hipodromul din Ploieşti.

   1961: este organizat primul Derbi de Trap pe Hipodromul din Ploieşti, după mutarea de la Bucureşti.

   aprilie 2004: municipalitatea, în administrația căreia se află baza hipică, decide privatizarea Hipodromului din Ploieşti, licitația fiind câştigată de firma italiană Ippodromi &Citta.

   mai 2006: întreaga activitate hipică de pe Hipodromul din Ploieşti este sistată, după ce firma italiană Ippodromi &Citta nu a respectat diverşi termeni contractuali.

   septembrie 2007: este înregistrată prima acţiune în instanţă la Tribunalul Prahova, acţiune prin care municipalitatea solicită daune materiale societăţii Ippodromi & Citta pentru întârzierea lucrărilor de investiţii.

   decembrie 2009: Curtea de Apel Ploieşti decide ca Hipodromul din Ploieşti să revină în administrarea Primăriei Ploieşti, după ce Ippodromi & Citta nu şi-a respectat obligaţiile contractuale.

   septembrie 2010: competiţiile hipice se reiau pe Hipodromul din Ploieşti, după o pauză de 4 ani.

   până în decembrie 2014, Hipodromul din Ploieşti ar trebui dărâmat şi reconstruit.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Satul din Europa considerat mai frumos decât Veneția. E extrem de liniștit și nu vei vedea nicio mașină
FANATIK.RO
Satul din Europa considerat mai frumos decât Veneția. E extrem de liniștit și nu vei vedea nicio mașină
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Viva.ro
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Îl recunoști? Fostul „Balon de Aur” și-a șocat fanii, apoi a dezvăluit adevărul despre imaginea postată
GSP.RO
Îl recunoști? Fostul „Balon de Aur” și-a șocat fanii, apoi a dezvăluit adevărul despre imaginea postată
„Am stat în comă 10 ore!” Adrian Mititelu Jr., prima reacție după ce a fost internat de urgență la ATI Floreasca! Exclusiv
FANATIK.RO
„Am stat în comă 10 ore!” Adrian Mititelu Jr., prima reacție după ce a fost internat de urgență la ATI Floreasca! Exclusiv
Medicii tineri vor să plece din România din cauza condițiilor din spitale. Țara europeană în care primesc și 10.000 euro/lună
Știrileprotv.ro
Medicii tineri vor să plece din România din cauza condițiilor din spitale. Țara europeană în care primesc și 10.000 euro/lună
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
Unica.ro
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul
Observatornews.ro
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul
Horoscop 23 aprilie 2024. Taurii au nevoie de o pauză, o întrerupere în șirul gândurilor care întrețin o stare de teamă la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 23 aprilie 2024. Taurii au nevoie de o pauză, o întrerupere în șirul gândurilor care întrețin o stare de teamă la serviciu

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI