coperte-carti0009.jpgIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

Avansarea pe 1 decembrie, la gradul de general-locotenet în retragere (trei stele), a lui Anghel Iordănescu, antrenorul echipei naționale de fotbal a României, a produs indignare justificată în rândul militarilor de carieră. Cel mai vocal și mai vehement s-a exprimat Remus Macovei, un colonel în rezervă. În vârstă de 62 de ani, constănțeanul i-a făcut praf pe Anghel Iordănescu, Ilie Năstase, Emeric Ienei, Cornel Oțelea și pe ceilalții oameni din sport care n-au ținut niciodată pușca în mână, dar se fălesc cu gradele de pe umăr. Pe care le dețin ilegal, susține cu tărie Macovei.

Remus Macovei

Remus Macovei

Într-o scrisoare postată pe pagina de Facebook a jurnalistului Dorin Chioțea (Realitatea TV), Remus Macovei, fost lider de sindicat și autor al unor cărți care au zguduit lumea vestoanelor (printre acestea, ”Corupția și Armata” – apărută în 2004, ”Generali  de Armată” și ”Condamnările generalilor” – ambele publicate în 2013), descrie circuitul avansării lui Anghel Iordănescu și analizează la sânge situația, cu argumente solide și invocând permanent litere de regulament. Conform lui Macovei, în niciunul dintre cazuri, promovarea lui Iordănescu nu se explică, fiindcă nu respectă nicio încadrare legală, niciun criteriu prevăzut de statutele militare.

Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?
Recomandări
Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?

”Nici un militar n-a dorit sa fie maestru emerit al sportului, ei de ce doresc sa fie generali?!”, afirmă actualul ofițer în rezervă.

Unora le-a scăzut pensia, lui Tata Puiu i-a crescut! Gabi Oprea știe de ce!

”Libertatea” l-a contactat pe fostul ofițer de Infanterie și i-a ascultat păsurile. ”Avansarea lui Iordănescu a început de la generalul Mihai Iliescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere. Iliescu este general cu patru stele. Asociația lui este o «fabrică de generali». Fără propunerea din partea acestei asociații, avansarea nu era posibilă. Pregătesc un documentar despre cum se fac generalii în România! Domnule, știu ce spun, căci dacă nu aș fi fost bine documentat, mi-ar fi luat ăștia gâtul! Nu e toată Armata coruptă, doar unii generali! Unii!”, trage în plin, precum o mitralieră, Remus Macovei.

”M-am pensionat în 2002, după 30 de ani de armată, în care am parcurs toate etapele. Am avut o carieră normală, de la comandant de pluton până la comandant de regiment, șef pregătire de luptă la Corpul 9 Armată. Sunt mândru că sunt colonel, și nu general, când mă uit la ce se întâmplă acum!

Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”
Recomandări
Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”

Anghel Iordănescu, Gabriel Oprea

În prezența lui Ilie Năstase, ministrul Gabriel Oprea îi înmânează Placheta de Onoare a MAI lui Anghel Iordănescu

Am o pensie de 3.800 de lei net, după trei decenii de armată făcută la Infanterie, adică armată făcută ca la carte, în Dobrogea, pe linie de comandă. Pensie care mi-a fost scăzută de la 4.500 de lei, în urma tăierilor. Nu toți am avut însă același tratament. Dar lui Iordănescu i-a crescut pensia, în perioada 2009-2014, conform declarației de avere, cu 800 de lei, de la 2.700 de lei la 3.500 de lei. Unora li se lua, altora li se dădea, Asta nu s-a putut face decât prin mărirea grupelor de muncă, unde «specialist» era Gabi Oprea (n.r. – fost ministru al Armatei, actual ministru de Interne și cel despre care se spune că îi ordonă totul lui Anghel Iordănescu, iar acesta execută întocmai)”, și-a continuat Macovei ”execuțiile”.

Moda lui ”Nasty”: fular gri la veston kaki!

De asemenea, și față de clovnul Ilie Năstase, fost mare jucător de tenis și, la rândul lui, general făcut la apelul bocancilor, colonelul s-a dovedit nemilos: ”L-ați văzut la manifestările de 1 decembrie, de Ziua Națională? Era îmbrăcat cu veston și cu un fular «civil», gri, probabil ca să asorteze cu frizura! Domnule, avea manta militară și fular gri… Iar lângă el stătea șeful Marelui Stat Major al Armatei, care nu-i zicea nimic. E o rușine pentru Armată! Există prevedere legală care spune că haina militară pentru cadrele în retragere se poartă doar la ocazii festive, la ceremonii. Ce a făcut Ilie Năstase? A umblat cu haina militară pe la Roland Garros sau pe la Wimbledon, pe unde se duce el, de ne-a făcut de râs!”.

Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”

”Gigi Becali ar trebui să plătească”

Despre scandalul dintre Armată și Steaua pe seama patrimoniului: stemă, palmares și culori, Remus Macovei este la fel de tranșant: ”Dacă e să fim realiști, condițiile în care Gigi Becali a preluat Steaua de la Armată sunt cam în afara legii. A fost o nebunie atunci. Am și scris, la vremea respectivă… Ar  fi trebuit mulți trași la răspundere, pentru modul cum a trecut patrimoniul la Viorel Păunescu, cu fotbaliști care valorau milioane, cu autocare, cu… Persoanele parcă erau obiecte de inventar, la vremea aia. Gigi Becali ar trebui să plătească. Oricum, Armata ar avea capacitate, prin persoane ca Anghel Iordănescu sau Gabriel Oprea, să ducă mai departe clubul sportiv al Armatei, nu Steaua lui Becali, dacă s-ar face două formații. Nu sunt specialist în domeniul sportiv, dar, documentat, știu că au fost mari nereguli la transferul patrimoniului clubul Steaua către Viorel Păunescu. Bineînțeles că Parchetul Militar nu s-a sesizat atunci! Acum, ca o intuiție, fără a avea date concrete, cred că este mâna lui Gabi Oprea și a lui Zisu, cu Iordănescu în spatele lor, care vor să-i ia echipa lui Becali”.

EXCLUSIV / Un colonel îi mitraliază pe generalii din sportul românesc

Ilie Năstase, la turneul de la Wimbledon, în haină militară

EXCLUSIV / Un colonel îi mitraliază pe generalii din sportul românesc

Ilie Năstase și fularul gri

EXCLUSIV / Un colonel îi mitraliază pe generalii din sportul românesc

Ilie Năstase, general cu două stele, la o plimbare prin parc

EXCLUSIV / Un colonel îi mitraliază pe generalii din sportul românesc

Ilie Năstase ține cu Steaua

EXCLUSIV / Un colonel îi mitraliază pe generalii din sportul românesc

Ilie Năstase și ultimul gest excentric pe care l-a făcut: și-a dat pantalonii jos la un meci de tenis cu Simona Halep

IATĂ SCRISOAREA LUI REMUS MACOVEI

„Vineri, 28 noiembrie 2014, prin Decret Prezidenţial, generalul maior în retragere(cu două stele) Iordănescu Anghel din Ministerul Apărării Naţionale a fost avansat general locotenent (cu trei stele). 
Preşedintele României a decis această avansare în urma propunerii înaintate de Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, după ce acesta a consultat colegiul ministerului. 
Această propunere s-a elaborat, dacă s-au respectat prevederile legale în vigoare (Legea nr. 80/1995 şi Ordinului M.132/2012 ), după următorul algoritm:
– Gneralul Mihai Iliescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şI în Retragere a înaintat propunerea pentru avansarea în grad către Direcţia calitatea vieţii personalului din departamentul pentru relaţia cu Parlamentul şi informare publică;
– Personalul acestei direcţii , condusă de colonelul Anghelescu Nicolae, a verificat respectarea Criteriilor privind analiza situaţiei cadrelor militare în retragere în vederea avansării în gradul următor şi, foarte probabil, a Grilei de evaluare a competenţei şi meritelor cadrelor militarilor în retragere. Constatând că toate condiţiile au fost respectate, propunerea a fost înaintată la Direcţia management resurse umane;
– Generalul de brigadă Marian Tase, şeful acestei direcţii , a înaintat propunerea ministrului Apărării Naţionale 
Toate persoanele implicate în întocmirea şi analizarea propunerii de avansare în grad ar fi trebuit, în mod normal, să analizeze activitatea generalul maior (cu două stele) în rezervă Anghel Iordănescu, în perioada octombrie 2009 (data ultimei avansării ) – decembrie 2014. Fiind un grad militar deosebit de important, aceşti domni ar fi trebuit să verifice modul cum Anghel Iordănescu , absolvent al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I” şi al Colegiului Naţional de Apărare, a acţionat pentru utilizarea superioară a principiilor şi normelor acţiunii şi conducerii militare de nivel tactic, operativ şi strategic, în timp de pace şi cum s-a implicat în rezolvarea problematiicii de securitate naţională şi intenaţională. Dacă ar fi făcut acest lucru, nu ar mai fi îndrăznit să înainteze această propunere, având în vedere că generalul maior în rezervă Anghel Iordănescu, în această perioadă s-a dedicat exclusive politicii, fotbalului şi afacerilor. Nicidecum domeniului militar!
În perioada decembrie 2008 – decembrie 2012 domnul general maior a fost senator, membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi (din octombrie 2009) şi al Comisiei pentru românii de pretutindeni (începând cu 18 mai 2011). Nu s-a remarcat prin nimic deosebit:
– a luat cuvântul de două ori în plen, când a depus jurământul şi când şi – a anunţat demisia din PSD;
– a iniţiat, împreună cu mulţi alţi parlamentari, 16 propuneri legislative, niciuna referitoare la domeniul militar. 15 dintre ele au fost respinse, una singură, referitoare la sprijinirea românilor de pretutindeni , a fost aprobată devenind Legea nr. 176/2013;
– nu a făcut nicio declaraţie politică, nu a formulat înterpelări , nu a adresat întrebări primului ministru şi nu a iniţiat nicio moţiune.
La 16 decembrie 2013, după terminarea activităţii de parlamentar, a devenit director tehnic al Federaţiei Române de Fotbal. Începând cu 22 octombrie 2014 a fost desemnat antrenor principal al echipei naţionale de fotbal a României. În această ultima funcţie reuşeşte două victorii importante. 
Se poate observa cu mare uşurinţă că generalul în rezervă Anghel Iordănescu nu a desfăşurat nicio activitate specific militară care să presupună avansarea sa în grad. În anul 2009, general Mihai Iliescu, a înaintat propunerea de avansare a domnului Anghel Iordănescu în gradul de general maior în rezervă (cu două stele) pentru “ merite deosebite în activitatea sportivă ”. Se pare că şi în anul 2014 avansarea s-a făcut cu respectarea aceluiaşi criteriu, care, din păcate , nu este prevăzut de legile, ordinele şi dispoziţiunile care reglementaează avansarea cadrelor în retragere. 
Pe timpul documentării nu am reuşit să identific date concrete despre cariera militară a excepţionalului fotbalist Anghel Iordănescu. Nu sunt făcute publice data când Anghel Iordănescu a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri, cu ce grad şi în ce specialitate militară (specialitatea militară fotbal nefiind în nomenclatorul armatei). Pe lângă acestea ar fi normal ca M.Ap.N. să facă publice datele referitoare la funcţiile îndeplinite în armată, care au permis avansarea, la 5 septembrie 1994, în gradul de general maior (cu o stea). Deosebit de interesant este faptul că în perioada 1994- 1998, Anghel Iordănescu , general activ al Armatei Române, a fost antrenorul principal al echipei de fotbal a României. În M.Ap.N. ce funcţie a îndeplinit în această perioadă ? 
Pentru carieră sa militară generalul locotenent în retragere Anghel Iordănescu primeşte pensie militară. Nu se ştie dacă perioadele 1982-1984 ( când acesta a fost jucător al echipei OFI Creta) şi 1990 – 1992(când acesta a fost antrenor al echipei cipriote Anarthosis Famagusta) au fost luate în calcul la stabilirea drepturilor de pensie. Pensia militară pe care o primeşte acesta, conform declaraţiei de averea depusă de senatorului Anghel Iordănescu, a evoluat de la 32.820 în anul 2009 (aproximativ 2.700 lei lunar) la 42.000 în anul 2013 (aproximativ 3.500 lei lunar).Nu se ştie dacă sumele reprezintă cuantumul brut sau net al pensiei.Este foarte puţin pentru un general, dar probabil că vechimea este cea care a contribuit la acest cuantum al pensiei militare. Creşterea pensiei cu aproximativ 800 lei în în această perioada poate fi justificată, cel mai probabil, astfel:
– Domnul generalu a identificat în arhivele militare unele sume primite , dar care nu au fost luate în calcul la stabilirea cuantumului iniţial al pensiei;
– Modificarea grupelor de muncă. Legat de acest aspect ar fi interesant să aflăm în ce grupe de muncă – normale, deosebite , speciale sau alte condiţi – şi-a desfăşurat activitatea distinsul fotbalist.
Am un respect deosebit pentru fotbalistul şi antrenorul Anghel Iordănescu. Îmi permit, cu tot respectul cuvenit, să adresez distinsului sportiv Anghel Iordănescu o întrebare care mă frământă: Cum îşi explică dumnealui faptul că niciun militar de carieră nu a solicitat titlul de “maestru emerit al sportullui”, de fotbalistul sau antenorul anului? 
Ca militar de carieră, nu pot accepta batjocorirea gradului de general. Aceste rânduri se vor un semnal de alarmă pentru încetarea acordării de grade militare unor spotivi. Fie şi numai pentru faptul că un alt mare sportiv, Ilie Năstase, care nu scapă niciun prilej pentru a face de râs, în ţară şi străinătate, uniforma militară, este nemulţumit că nu a fost şi el avansat general locotenent!”

Col.(r) Remus Macovei

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce conține sarea roz de Himalaya și de unde provine, de fapt. Mulți care au cumpărat-o vor fi dezamăgiți
FANATIK.RO
Ce conține sarea roz de Himalaya și de unde provine, de fapt. Mulți care au cumpărat-o vor fi dezamăgiți
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Viva.ro
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Îl recunoști? Fostul „Balon de Aur” și-a șocat fanii, apoi a dezvăluit adevărul despre imaginea postată
GSP.RO
Îl recunoști? Fostul „Balon de Aur” și-a șocat fanii, apoi a dezvăluit adevărul despre imaginea postată
Ce se află, de fapt, în interiorul Lunii. Oamenii de știință au făcut marea dezvăluire
FANATIK.RO
Ce se află, de fapt, în interiorul Lunii. Oamenii de știință au făcut marea dezvăluire
Un șofer și-a mai verificat o dată TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune imediat la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a mai verificat o dată TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune imediat la 112
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
Unica.ro
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Observatornews.ro
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Horoscop 23 aprilie 2024. Taurii au nevoie de o pauză, o întrerupere în șirul gândurilor care întrețin o stare de teamă la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 23 aprilie 2024. Taurii au nevoie de o pauză, o întrerupere în șirul gândurilor care întrețin o stare de teamă la serviciu

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI