MENIU CAUTĂ
, de Mihai Toma

Gică Burleanu, tatăl noului şef al FRF, trimis la şcoala de corecţie şi declarat irecuperabil!

Distribuie

Cu un lung traseu în primul eşalon (Scorniceşti - Târgovişte - Bacău - Brăila - Piatra Neamţ), Burleanu senior a bifat 353 de partide şi a reuşit 59 de goluri.
Nu a fost totul lapte şi miere, marele regret fiind că n-a prins naţionala: “După lupte, am trecut la fotbal, la Dinamo Bacău, dar a contat că mama era doar femeie de serviciu! Nu am reuşit să urc la prima echipă! Asta e şi ambiţia lui Răzvan: să eradicheze practica sacoşelor la juniori!”...
Într-un interviu pentru publicaţia Sportul băcăuan, fostul fotbalist îşi mai aduce aminte de un motiv pentru care n-a promovat: “Am fost trimis la Centrul de Reeducare de la Păltiniş, Sibiu, îl bătusem pe băiatul unui poliţist. Câte corecţii fizice am încasat în anul acela n-am uitat niciodată! Prim-secretarul Roşu a decis că sportivi ca mine nu au ce căuta în judeţul lui şi am plecat în Vrancea, la Mărăşeşti, apoi, în armată, la Slobozia. Dar am lovit un căpitan şi am primit diagnosticul «needucabil»”.
Când Burleanu, ajuns la Dinamo Focşani, în “C”, nu mai spera la nimic bun în fotbal, din cauza CVului pătat, a fost salvat de Florin Halagian (foto), care l-a adus la FC Olt, echipă administrată de cumnatul lui Ceauseşcu. Avea 24 de ani şi debuta în Divizia A, plus o primă de instalare de 40.000 lei.

«Halagian l-a caftit pe Piţi în vestiar»

La Scorniceşti, a jucat în aceeaşi echipă cu Bumbescu, Ariciu, Şoarece sau Piţurcă, actualul selecţioner, cel pe care Răzvan vrea să-l schimbe cu Reghecampf sau chiar cu Lucescu senior:
”Au fost şi momente pe care nu am cum să le uit. Odată, Halagian i-a spart nasul lui Piţi, în vestiar, după meci. Ratase un penalty, într-o partidă cu Argeşul, care câştigase prelungiri. Dar localitatea nu-ţi oferea nimic, trei case şi trei WC-uri!”.
A revenit în Bacău: ”Am jucat şase sezoane. Am marcat golul din finalul semifinalei de Cupă cu Inter, la Sibiu, l-am ”omorât” pe Nicu Ceauşescu. E golul carierei mele!”.
Legat de fiul său, Gică e fericit: ”Merita să ajungă şeful FRF. Are viziune, vrea să facă multe pentru fotbalul românesc. Soţia trebuie felicitată, are toate meritele pentru educaţia lui Răzvan!”.
Tatăl a mai dezvăluit la Sport Total FM: ”Când era la juniori, şi-a dat seama că n-o să aibă o carieră strălucită, din cauza intereselor. Eu nu am vorbit niciodată pentru el! Putea ajunge stoper sau atacant, domina prin înălţime! Stătea mai prost cu tehnica, dar e tehnic în domeniul lui! Vreau să respecte toate punctele din programul cu care a câştigat alegerile”.

Golul care putea să-i aducă moartea!

FC Olt, cu Burleanu în echipă, a făcut un turneu în Liban. ”Pe străzi, era război! Trăgeau unii în alţii de la doi metri. În subterane, altă ţară. Discoteci, distracţie! Am jucat cu o echipă din Beirut şi, la 2-0 pentru noi, antrenorul Halagian s-a speriat. Dincolo de stadion, se auzeau schimburi de focuri. Era convins că ne împuşcă şi pe noi, dacă batem. Ne-a transmis să ne oprim! Libanezii au marcat, însă, când să egaleze, am dat un gol cu călcâiul! ”Hala” mi-a dat o palmă de o ţin minte şi azi”, povesteşte Gică Burleanu, care are o şcoală de fotbal.

Blaturi urmate de război civil!

Gică a rememorat primele blaturi postrevoluţionare. 1-1 la Bacău, cu Dinamo, când, după meci, fanii SC-ului au incendiat autocarul ”câinilor”. Stadionul a fost suspendat, iar echipa a jucat returul la Piatra Neamţ. ”Macea Nedelcu s-a înţeles cu Lucescu să marcăm primii, ei să ne egaleze. Am deschis scorul, dar, deşi ne dădeam deoparte, nu egalau, ratau de pe linia porţii! Nerespectarea înţelegerii cu Dinamo însemna retrogradarea, aşa că Arteni a fugit de lângă adversar şi aia a fost! Spectatorii şi-au dat seama şi au urmat incidentele”. Tot în 1990, la Constanţa, cu Farul: ”S-a aranjat treaba, eu am dat gol din corner, «cap» în vinclu! La final, lumea a înţeles şi a năvălit în teren. Fanii au dat cu pietre, am scăpat cu fuga, abandonând mingile şi legitimaţiile”.
 
Fotografii: Gazeta Sporturilor/ www.gsp.ro

Citește mai multe despre FRF pe Libertatea.

Comentarii