Sârbul Novak Djokovic (34 de ani, 1 ATP) a primit astăzi acceptul de a participa la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului, care se va juca între 17 și 30 ianuarie. După zile întregi de calvar, de mediatizare, de acuze și de mișcări de stradă, judecătorul a întors decizia prin care lui Nole i-a fost anulată viza.
Sârbul, de nouă ori campion la Antipozi, s-a antrenat deja în complexul de la AO și a publicat un scurt mesaj pe Twitter: „Vreau să rămân aici și să încerc să concurez la Australian Open”. Alex Hawke, ministrul pentru Imigrare din Australia, poate interveni oricând pentru a anula viza sârbului încă o dată, dar este de așteptat ca o decizie finală să fie luată abia din 11 ianuarie.
Libertatea: Domnule Năstase, cum vi se pare tot acest film „Djokovic – Australian Open”?
Ilie Năstase: Are iz de telenovelă. Mă uitam și la declarațiile lui Rafa Nadal, iar dacă s-a cerut vaccin tuturor de pe tabloul principal, așa trebuia să procedeze și sârbul. Doar că el nu vrea deloc! OK, atunci de ce tot acest circ?! De ce s-a mai dus acolo?! Scandalul a început de la el, dacă analizăm cronologic. Oricât ar acuza el sau taică-su atitudinea australienilor, de la ei a demarat tot iureșul.
– Credeți că a fost influențat și de tatăl său, Srdjan, cu declarații agresive la adresa autorităților australiene?
– Taică-su i-a făcut numai rău acum! Și omul ăla s-a apucat să acuze că fiul lui e la pușcărie… Chiar s-a depășit bunul simț, nu pricep unde au trăit oamenii ăștia, cum o fi la ei, ce știri au ei pe-acolo.
„Eu nu mă suiam în avion să merg până acolo”
– Vi se pare că mapamondul a asistat la un show?
– Clar. Ideea este că el, Nole, știa că nevaccinat nu intră. El și-a asumat un risc. Eu, unul, nu mă suiam în avion să merg la capătul lumii, în Australia, dacă știam că nu sunt sută la sută în regulă. De ce să expui unui asemenea circ mediatic, nivelul tău de top? Bine, sârbul a avut și o mare presiune, dacă ar câștiga turneul, nu ar fi doar o chestie de bani, ci și de orgoliu, să câștige cele mai multe titluri din toate timpurile. Dar s-ar putea să se păcălească.
– De ce?
– Păi, am înțeles că vor să-i dea interdicție să mai intre în Australia pe următorii 3 ani. Nu e chiar floare la ureche, să zici „așa, și? Nu mă interesează”. Altfel, de ce a ținut să meargă acum, acolo?! Și-a făcut rău cu mâna lui.
– Și dumneavoastră ați fost un „băiat rău”, ați avut parte de multe în carieră, dar parcă v-a întrecut acest scandal…
– Chiar îi spuneam unui amic acum: pe mine mă lăsau să joc, să intru în competiție, dar mă dădeau afară în timpul turneului, mă descalificau cumva. Oricum, nimeni nu-și imagina un asemenea scandal, precum cel de acum. Dar, o tot repet, principalul vinovat este el.
„Regulile sunt făcute să fie respectate”
– Sunt și păreri potrivit cărora Nole este un erou, un „Spartacus”, un lider al unei mișcări împotriva sistemului. Ce credeți despre asta?
– Atunci hai să facem „turneul vaccinaților” și „turneul nevaccinaților”. A înnebunit lumea! Poate că a încercat să atragă atenția, poate i s-a spus…
– Credeți că a dorit să transmită și un mesaj? Având în vedere faima lui.
– Eu știu ce interese or mai fi?! Da, se poate. Oricum, spectatorii, fanii, unii sunt pro, alții contra, dar ăsta nu mai e sport.
– Până la urmă, a ieșit pozitiv sau negativ din acest scandal?
– A ieșit șifonat.
– Sunt de blamat oficialitățile australiene pentru tratamentul aplicat liderului mondial ATP?
– Regulile așa sunt în Australia, cum în Serbia sunt altfel, iar în România altfel. Trebuie să le respecți, că de aceea s-au instituit niște reguli, legi, cum vrei să le zici. Probabil, ei, Djokovic și cu organizatorii turneului, au avut discuții la telefon, „Hai, vino, să ne ajuți cu competiția!”, dar la nivelul lui, la echipa lui, trebuia să se asigure că va avea acces
„Va fi pe ambiție”
– Îl va ambiționa acest moment sau l-a obosit psihic?
– Acum, facem pronosticuri. Presiunea este și mai mare, sunt curios cum se va prezenta, dacă va juca. Poate situația îl va ambiționa să câștige, atunci chiar ar putea să transmită un mesaj.
Momentan, e doar circ. Dar și ceilalți adversari vor fi la fel de ambiționați să-l învingă.
– Dumneavoastră, în locul lui, în anii tinereții, ați fi procedat la fel sau cum?
– Nu s-ar fi întâmplat niciodată în vremea mea. Făceam și eu unele, dar totuși… Nici scandalul meu cu McEnroe de la US Open nu a avut un asemenea impact. N-aș fi făcut! Atunci, m-a dat pe mine afară, l-a dat apoi și pe el, a fost și aia ceva memorabil, dar la alt nivel.
„Nu vedeți morții de lângă noi?!”
– Și ajungem la disputa actuala, pe plan național și internațional, vaccinați – nevaccinați, cu tot ceea ce implică. De ce parte a baricadei vă situați sau care este opinia de cetățean?
– M-am plictisit! Serios. Toată lumea vorbește de asta. Dar trebuie să-i ascultăm pe cei care sunt meseriași în domeniu, nu pe mine, pe tine sau pe oricare care-și dă cu părerea despre starea lumii. Mulți spun că ne bagă cip-uri sau nu știu ce bazaconii, dar nu vedeți morții de lângă noi? Strigătele disperate ale celor care sunt pe patul de spital ce sunt?!
Hai să fim solidari, dacă ne interesează soarta planetei!
– Știți cum se spune, că din diversitatea ideilor se poate naște progresul, apoi sunt și oameni care contestă politica unor state sau faptul că sunt forțați sau că vaccinul nu și-a dovedit până acum eficiența totală.
– Până acum, toți eram specialiști în fotbal, acum suntem în vaccinuri și în medicina mondială. Guvernul României, așa cum e el, să se uite la țările civilizate, să copiem ce e acolo. Că și legile tot de acolo le-am luat. Ia, domne, ce e în țările civilizate, aplică în România și gata!
– Cum vedeți situația din România?
– Eu fac comparație cu Kazahstan, cu ce se întâmplă acolo. Și mă gândesc că noi, ca neam, suntem fricoși, le întoarcem de o sută de ori până luăm o decizie, apoi iar le mai luăm o dată la analizat. Noi vorbim pe la colțuri, apoi ajungem la concluzia că „e bine și-așa”. Păi, nu e bine, domnule! Kazahstan e doar un exemplu. Ar fi de acord o sută sau o mie de oameni să se jertfească pentru alți 20-23 de milioane de oameni?! Mi-a venit în cap o glumă, acum, că tot se plâng unii că străinii ne-au furat lemnul: singurul care a folosit lemnul României cum trebuie a fost Vlad Țepeș că a făcut țepe și i-a tras pe netrebnici în ele!
Ca o încheiere, îmi pare rău de ceea ce s-a întâmplat în Australia, cu Djokovic, nu mai are de-a face cu sportul, dar mă grăbesc că am ceva de făcut, fiecare cu ale lui, nu există doar acest subiect pe planetă.