De Mihai Toma,

În 2010, un afiş xenofob sugera că românii sunt hoţi de bagaje şi îndemna la semnalarea „faptelor românilor” a fost postat în mai multe trenuri franceze timp de cel puţin o săptămână. Anunţul a fost descoperit de scriitorul Mouloud Akkouche, în timpul unei călătorii între Foix şi Toulouse şi a fost trimis site-ului rue89.com.

„În ultimele săptămâni, românii au produs îngrijorare. Au fost constatate numeroase furturi de bagaje. Vă cerem să fiţi mult mai atenţi. Toate faptele românilor trebuie semnalate către autorităţi”. Acesta este textul prezent pe afişul ce indica şi un număr de telefon al autorităţilor căilor ferate.

afis
Societatea Naţională a Căilor Ferate Franceze (SNCF) a recunoscut că anunţul este, într-adevăr, unul oficial şi că a fost afişat în câteva trenuri TER din regiunea Midi Pyrenee. Autorităţile susţin că au iniţiat o anchetă referitoare la acest incident. Potrivit acestora, vina ar aparţine unui angajat al SNCF care a utilizat ”o expresie nefericită”.

În 1994, la Cupa Mondială de Fotbal din SUA, presa din Hexagon se declara uimită de minunile făcute de ”ţiganii din România”. Tricolorii au pierdut în sferturile de finală în fața Suedia, la loviturile de deparatajare, dar bătuseră Columbia, una dintre favorite, ori Argentina.

Opt ani mai târziu, în 2002, un afiş de prezentare a meciului dintre echipa Franţei şi cea a României a provocat nemulţumirea jucătorilor români care au propus chiar boicotarea meciului, în semn de protest. În timp ce francezii erau reprezentaţi pe afiş de Zinedine Zidane, Thierry Henry sau Robert Pires, imaginea românilor era exemplificată prin cea a unui lăutar care cânta la vioară, un ”țigan virtuos”. Motto-ul afişului era: „Ciocnirea dintre culturi”.

După acuzațiile la adresa jucătoarei franceze de tenis Caroline Garcia, care ar fi jignit-o pe Irina Begu în timpul meciului direct de la Charleston (DETALII, AICI), Dan Marin (67 de ani), cel care a făcut parte din “Generaţia de Aur” a handbalului masculin și a fost campion mondial în 1974, bronz olimpic în 1972, aur la CM de tineret (1967) şi la CM Universitar (1973), a luat foc: ”Pe vremuri, francezii n-aveau curaj să ne adreseze nici un cuvânt. Pâi dacă ne făceau țigani, îi băteam și mai tare! Noi i-am învățat handbal! Și mai știu un lucru, de la antrenorul Ioan Kunst Ghermănescu, care era german: ”Băieți, eu sunt german, dar hai să batem Germania Democrată și Germania Federală. Nemții te respectă doar dacă le arăți că ești mai bun ca ei”.