Jamaicanul a reușit tripla la JO 2016, având succese la 100 metri și la 200 metri.

Jamaica a câștigat la ștafetă cu 37”27 (al patrulea timp all-time), fiind urmată de ștafeta Japoniei și de cea a Canadei. Echipa SUA, favorită la aur, a fost descalificată.

Usain Bolt a alergat pe ultima sută de metri, avându-i parteneri pe Asafa Powell, Yohan Blake și pe Nickel Ashmeade. În atletism, 9 medalii de aur la JO au mai cucerit Paavo Nurmi și Carl Lewis.

SUA i-a avut pe Mike Rodgers, Justin Gatlin, Tyson Gay, Trayvon Bromell.

Pentru Japonia au alergat Ryota Yamagata, Shota Iizuka, Yoshihide Kiryu și Aska Cambridge – cei patru stabilind recordul Asiei – 37”60.

Cu timpul 37”64, Canada a mizat pe Akeem Haynes, Aaaron Brown, Brendon Rodney și Andre De Grasse- bronz la 100 și argint la 200. Celelalte locuri din finală au fost ocupate de China, Marea Britanie și de Brasile.

Cariera lui Bolt la Olimpiadă s-a încheiat, urmând ca ultima competiție să fie CM 2017, de la Londra. La Tokyo 2020, când va avea 34 de ani, jamaicanul-minune va fi doar spectatori.

SUA au câștigat la fete

Ștafeta SUA s-a impus la feminin: Tianna Bartoletta, Allyson Felix, English Gardner e Tori Bowie, cu timpul 41”01, a doua prestație mondială all-time.

Pe locul secund, Jamaica: Christania Williams, Elaine Thompson, Veronica Campbell și Shelly-Ann Fraser (41”36), iar bronzul merge în Marea Britanie (41”77) – record național.

Apoi, Germania, Trinidad& Tobago ți Ucraina. Noaptea a fost însă doar a lui Bolt.