Mergi direct la conținut »
Alte sporturi Libertatea > Sport > Alte sporturi > Luptătoarea de sambo Daniela Hondiu; ”Aș fi dansat pe saltea dacă luam aurul!”

Luptătoarea de sambo Daniela Hondiu; ”Aș fi dansat pe saltea dacă luam aurul!”

[gallery ids="1361117,1361118,1361119,1361120,1361121,1361122,1361123,1361124"]

Fostă practicantă a judo-ului, Daniela Hondiu (25 de ani) a fost nedreptățită în semifinala cu Kalina Stefanova (Bulgaria), la Jocurile Europene de la Baku, obinând doar medalia de bronz. Luptătoarea de sambo de la Farul e decisă să-și ia revanșa la Mondialele din noiembrie.

Nevoită să participe la categoria 60 kg fiindcă aceea la care concurează ea (56 kg) nu a fost în program, Daniela a mers în Azerbaidjan decisă să cucerească medalia de aur. A pierdut, însă, în semifinale, după un meci în care spune că a fost nedreptățită. ”Mi-am făcut lupta pe saltea. iar antrenorul și-a făcut treaba lui! A cerut contestație video și nu i s-a aprobat!”, ne-a spus sportiva originară din Basarabia – s-a născut pe 14 martie 1990, în localitatea Mitoc din raionul Orhei.

Stabilită cu familia la Drobeta Turnu Severin, Hondiu a început cu judo-ul pe când avea 10 ani. ”Am practicat acest sport la Dinamo. În 2012 eram în sesiune, la București, când s-a desfășurat Campionatul European de juniori și tineret la sambo. Fosta mea colegă și prietenă de la judo, Denisa Angela Oprea, antrena deja copii la acest sport. Am mers la câteva antrenamente, iar apoi am dat o mână de ajutor pe timpul Europenelor. Am început fiind portdrapel al delegației Rusiei. Pur și simplu m-am îndrăgostit de acest sport. Am avut parte în plus, de la început, de susținerea și încrederea antrenorului Viorel Gâscă”.

Ultimul mesaj postat de Kobe Bryant înainte de tragedia în care și-a pierdut viața
Recomandări

Ultimul mesaj postat de Kobe Bryant înainte de tragedia în care și-a pierdut viața

Vrea să-și domine adversarele

Legitimată la Farul Constanța, Daniela spune că de când practică sambo s-a schimbat foarte mult. ”Am devenit o persoană mai puternică, mai curajoasă! M-au atras din prima luxările de picior. Din punct de vedere al luptei, se aseamănă cu judo-ul, însă aici trebuie să reușești de două ori ippon-ul pentru a câștiga meciul. La sambo ai voie să execuți multe procedee care sunt interzise în judo. Luxările, de pildă. Regulamentul e mai liber, însă câteodată te face să pierzi pe mână ta! Trebuie să ai ochi și la spate. Îmi place priza pe aceeași parte, mânecă si umăr, la ceafă. Îmi place să-mi domin adversarele și să le pun prize din care cu greu poți scăpa. În general, trebuie să-ți dai frâu liber gândirii, să pui în aplicație tot ce-ți trece prin cap”.

Adriana Oprea, analiză devastatoare: Ceilalţi viermi din cazul Caracal
Recomandări

Adriana Oprea, analiză devastatoare: Ceilalţi viermi din cazul Caracal

Îi plac baschetul și fotbalul

În afară de sambo, Daniela are pasiuni tot din sport. ”Urmăresc baschetul și fotbalul. Îmi place să dansez, să citesc și să ascult muzică. Anul acesta, la Europene, după ce am câștigat titlul, am sărbătorit dansând pe saltea. Același lucru aș fi vrut să-l fac și la Jocurile Europene de la Baku. Dar nu-i nimic! Voi dansa la Mondiale”, ne-a promis Daniela, care a adăugat că îi place să călătorească, iar atunci când se află la competiții, afară, se atașează de locul în care se află.

Sport inventat în URSS în anii 30

Creat în URSS, în anii 30, sambo-ul este o artă marțială, un sport de luptă care combină procedee din judo, aikido, karate, box și trântă. Numele său vine dintr-o comprimare a cuvântului ”Samozacitcita”, care semnifică în rusă autoapărarea fără arme. El a fost rezultatul colaborării dintre mai mulți ofițeri din Armata Roșie, care de altfel l-au și impus ca o modalitate de pregătire a soldaților pentru lupta corp la corp.

Un român accidentat pe un șantier din Germania primește o pensie de 640 RON, după ce o bucată de beton de două tone i-a strivit picioarele
Recomandări

Un român accidentat pe un șantier din Germania primește o pensie de 640 RON, după ce o bucată de beton de două tone i-a strivit picioarele

Își dă masterul în managementul sportiv

Campioană europeană anul acesta, la Zagreb, în limitele categoriei 56 de kilograme, medaliată cu bronz la CM de la Tokio, toamna trecută, Daniela se va întoarce acasă după Ceremonia de închidere a Jocurilor Europene de la Baku, programată astăzi. Ea va reveni în cantonamentul de la Buftea, acolo unde se pregătește cu lotul național. Va pleca și într-un cantonament la Piatra Arsă, iar la toamnă va participa la Cupa Mondială de la Moscova (octombrie) și la Mondialele de la Casablanca, în Maroc (noiembrie). Absolventă a Facultății de drept, ea este acum în primul an la master, în managementul sportiv, la Facultatea Ecologică din București.

Nici un comentariu.

Comentează

Close
Închide
  Close