În 2006, Cristi Iancu, om de afaceri, fost handbalist la Școala Sportivă nr. 2 București și fost membru în CA al FRH, avea gânduri mari. Patrona și conduce și azi clubul Activ, iar autoritățile locale mai că l-au împins afară din oraș. ”E drept, aveam volei, handbal masculin, baschet, dar pe noi ne puneau să ne antrenăm la 6.00 dimineață sau după 10.00 seara. Așa că am plecat la Plopeni. Sala era WC public, dar am băgat vreo 100.000 de euro și am refăcut-o. Am cumpărat și un cămin, pe care l-am transformat în hotel-restaurant pentru sportive”, rememorează Iancu.

SALA PLOPENI AFARA

Sala din Plopeni, pe dinafară.

S-a antrenat într-un fost ”WC public”

În acest context tulbure, Iancu a început și formarea unei echipe: ”Pe Cristina Neagu o remarcasem de la 14 ani, de la turneele zonale de juniori 3. Am adus-o prima, plus încă trei junioare de la CSȘ 5 București, unde se pregătea cu Maria Covaci. Toate cu dublă legitimare. Pe cele patru, printr-un protocol, am dat 10 mingi, adică două și jumătate de sportivă! De asemenea, la noi a venit Patricia Vizitiu. Oltchimul o voia s-o afară, am luat-o la Plopeni, la reeducare! Când a auzit că vreau să joace la Activ, Ion Gavrilescu, președintele vâlcean, a rupt actul de reziliere al contractului lui Pati. A avut noroc cu Cristina, Neagu a tras-o după ea!”.

Clotilde Armand, trimisă în judecată în ziua în care și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat. De ce e acuzată și cum a reacționat
Recomandări
Clotilde Armand, trimisă în judecată în ziua în care și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat. De ce e acuzată și cum a reacționat

cristian iancu conferinta

Cristian Iancu, patronul fostei echipei Activ Ploiești. El conduce acum secția de handbal de la CSO Plopeni. A fost membru în CA de la FR de Handbal. Acum e șeful Asociației Județene de Handbal Prahova.

Navetă, lecții la căști, liceu la uman, BAC cu notă mare

”Când a venit la noi, Cristina era doar o fetiță firavă, însă cu un braț de aruncare inegalabil, formidabil”, spune Iancu, apoi explică cum arăta o săptămână din viața adolescentei: ”Cristina venea de trei ori pe săptămână, la antrenamente. Navetă cu microbuzul la Ploiești, apoi o luam eu cu mașina. De multe ori, pe Cristina o vedeam cum își pune căștile și ascultă lecțiile pe care le primea de la liceu. A făcut un profil umanist, a luat BAC-ul corect, cu notă mare. În plus, la pregătire era serioasă, conștiincioasă, ieșe mereu ultima de pe parchet”.

SALA PLOPENI GOALA

În această sală a jucat Cristina Neagu în ultimul an de juniorat.

Mută, rigidă, nu-i plăcea contactul fizic

”Totuși, copilă fiind, avea și lucruri și elemente pe care trebuia să le îmbunătățească: nu era comunicativă, era rigidă pe teren, nu făcea depășirea pe exterior, nu îi plăcea contactul cu adversarul. Cu bune și cu rele, am simțit de atunci că va ajunge sus. Totul a devenit, însă, perfect acum, mai ales la Buducnost, echipa care la care joacă în Muntenegru. Pâi ea e golgheter și face și ambele faze perfect, atac și apărare”.

Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”
Recomandări
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”

Promovare ratată halucinant

În urmă cu aproape 10 ani, Activ Ploiești, cu Neagu și Vizitiu în lot, reușea promovarea în Liga Națională, de pe locul doi, după un succes cu Mureșul Tg. Mureș. Fostul antrenorul al echipei, Ion Niculae, își amintește: ”Am greșit atunci, dar regulamentul era ilogic. Am fost contestați că am băgat cinci junioare pe teren, când aveai voi numai patru! Am pierdut la masa verde și am ratat promovarea. Timișoara și Tg. Mureșul au urcat”.

ionnicolae

Antrenorul Ion Nicolae a pregătit-o pe Cristina Neagu la Activ Ploiești. Acum el e manager tehnic la CSM Ploiești și profesor la catedra de handbal a CSȘ Ploiești.

Transfer pe 50.000 de euro!

În acel an, însă, explozia Cristinei a atras atenția. Și a fost cumpărată de patronul Florescu, de la Rulmentul Brașov, cu 50.000 de euro, sumă pe care prahovenii nu și- permiteau, la solicitarea Marianei Târcă (foto). De la două mingi, la mii de euro!

mariana-tarca-despartire-rulmentul-brasov
De acolo, traseul Cristinei e cunoscut: argint CE de junioare (2005), bronz CM de junioare (2006), apoi Oltchim și Buducnost Podgorica, o Liga Campionilor (2015), plus două finale, două titluri în România, două în Muntenegru, bronz CE 2010 și CE 2015. O ploaie de distincții indviduale, jucătoare anului 2010 în lume, golgheter la CE 2010, golgheter al Ligii Campionulor 2015 (102 goluri), golgheter (63 de goluri) și cea mai bună marcatoare la CM 2015. Cristina, iartă-ne, dar nu avem spațiu și ne și încurcăm prin rezultatele tale superbe. Mulțumim, Cristina!

Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”
Recomandări
Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”

Cristina Neagu s-a născut într-o familie simplă, într-un apartament din cartierul bucureștean Ghencea. Ea are două surori. Cea mai mare e plecată în Spania. Cealaltă stă în Capitală, într-un apartament din Berceni, și are doi copii, câte unul din fiecare căsătorie. Cristina are grijă acum de bunăstarea familiei. ”Când erau mici, fetele își împrumutau hainele de la una la alta. Acum nu mai e cazu. Cristina ajută pe toată lumea”, spun apropiații familiei.



”E Hagi din handbal”

Ion Nicolae, antrenorul ei de la Activ Ploiești, actual manager tehnic la CSM Ploiești, profesor la catedra de handbal a CSȘ, cel care l-a descoperit pe Alex Dedu, șeful FRH, completează. ”Acum Cristina e la deplina ei maturitate, e cea mai bună jucătoare din lume, cu cea mai mare varietate de procedee tehnice. E ceea ce a fost Hagi la fotbal. Mă bucur că am contribuit și eu la ascensiunea ei. Încă de atunci, îmi câștiga singură unele meciuri, însă era tânără, mai avea suișuri și coborâșuri, oscilații. E un om deosebit, muncitoare, serioasă. A trecut peste operația din 2011, de la umărul drept. Ținem legătura, mai vorbim, am rămas într-o relație de respect reciproc”.

hagi NATIONALA
Francezii au venit s-o studieze la Plopeni

Cristina Neagu a explodat pe plan international la Euro 2005, la junioare. Înainte, Cristi Iancu a fost șef de delegație la o competiția amicală din Austria, câștgată de junioarele tricolore: ”Când a văzut-o, selecționerul francez Pierre Mangin a rămas mască. A zis că are o biomecanică a șutului care trebuie clonată! Mi-a transmis că vrea să vină în România, să vadă unde a învățat românca handbal! Și Pierre a venit la noi, în Plopeni, în pădure, să vadă unde joacă, cum se pregătește, unde stă și ce mănâncă Neagu a noastră”. Cristina a fost atunci MVP-ul turneului.

PIERRE MANGIN1

Pierre Magin, în timpul unui interviu.

France vs Hungary

Krumbhold a antrenat 15 ani naționala Franței, cucerind un titlu mondial (2003). A fost de două trei ori vicecampion mondial și de două ori bronz european.

A fost strategie?

Legat de parcursul României, Nicolae crede că a fost o strategie a staff-ului, echipa fiind în creștere de la meci la meci: ”Rusia a pierdut doar un meci și a terminat pe 5, noi – am cedat 4 și am luat bronzul! În ceea privește criticile din țară, după faza grupelor, poate și ele au prins bine. Să știți că Daniel Constantini (foto), fostul antrenor al echipei masculine a Franței, sfătuia ziariștii să pună venin în cronicile lor și crea conflicte artificiale în echipă, astfel încât băieții să dea totul, ca să demonstreze cât sunt de buni”. Legat de primele de ”doar” 7.500 de euro, tehnicianul spune că ”handbalul e un joc sportive care merită mai mult. Dacă vom avea o strategie corectă cu generația care a luat aurul mondial la tineret, vom avea repede iar rezultate mari!”.

DANIEL CONSTANTINI
Echipă încă activează în Liga secundă și are 100 de copii

Cristian Iancu, președinte al Asociației Județene de Handbal Prahova, are încă gruparea la care a activat Cristina Neagu, însă i-a schimbat numele, în CSO Activ Plopeni, grație unui protocol de colaborare cu Primăria orașului prahovean. Echipa e tot în liga secundp. Omul e fericit că, în urmă cu șase ani au demarat multe proiecte de minihandbal (8 ani în sus) și ”avem circa 10.000 de copii care practică acest sport: Numai în Prahova, de la 3 echipe în 2000, sunt 10 acum! Eu am 100 de copii aici! La senioare stăm mai prost, dar vin copiii din urmă”. Cel mai mare regret: ”Că atunci când le-am luat pe Neagu, și pe Vizitiu nu am insistat mai mult și pentru alte junioare, generația 88-89. Se trăgeau unele pe altele la mine, poate aș fi devenit eu forța nr. 1 țării”.

AICI, DETALII DESPRE SOSIREA ACASĂ A TRICOLORELOR.


Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
FANATIK.RO
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Viva.ro
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și Vărsătorii sunt avantajați
FANATIK.RO
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și Vărsătorii sunt avantajați
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
Știrileprotv.ro
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Observatornews.ro
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI