De Eduard Apostol,

Boston Celtics a inclus recent în lotul extins un senegalez care are înălțimea de 2,26 de metri înălțime la doar 23 de ani. Este vorba de Tacko Fall, un tânăr african care este în continuă creștere. Acesta chiar a dezvăluit jurnaliștilor de peste Ocean că visează să devină cel mai înalt baschetbalist din istoria NBA.

Tacko Fall câștigă mai toate duelurile aeriene din teren

Momentan, el speră să facă parte din echipa mare a lui Celtics. Fall a fost primit cu ovații la meciurile amicale ale echipei sale de către fanii din Boston și speră să debuteze în sezonul regulat al NBA ce stă să înceapă peste câteva săptămâni.

Cel mai înalt om de pe planetă

Ghiță Mureșan a jucat la Washington Bullets și apoi la New Jersey Nets. Atât el, cât și puștiul care îi calcă pe urme sunt mult mai scunzi decât cel mai înalt om de pe planetă în acest moment.

Turcul Sultan Kosen, 36 de ani, fermier, este uriașul pământului, cu cei 2,51 de metri ai săi, atestat fiind de Guinness Book. El deține acest record de un deceniu deja.

Sultan Kosen (2,51), alături de Jyoti Amge cea mai scundă femeie din lume

Top 5 al celor mai înalți oameni din lume în prezent

 1. Sultan Kosen (Turcia) – 2,51 de metri
 2. Jinnat Ali (Bangladesh) – 2,49 de metri
 3. Brahim Takioullah (Maroc) – 2,47 de metri
 4. Morteza Mehrzad (Iran) – 2,46 de metri
 5. Zhang Junchai (China) – 2,42 de metri

Doar pensionari în top 10

În istoria NBA, cea maia jucătorilor care au evoluat deja în cea mai tare competiție de baschet din lume, există un top condus de românul Mureșan.

PNL și PSD s-au unit în operațiunea de spălare a lui Gheorghe Flutur. Operașiunea psihologică de Suceava
Recomandări

PNL și PSD s-au unit în operațiunea de spălare a lui Gheorghe Flutur. Operașiunea psihologică de Suceava

 

În primii 10 găsim doar baschetbaliști care nu mai evoluează în acest moment în ligă. Pe locul secund este Manute Bol, sudanezul măsurat la 2,30 de metri, care a jucat pentru Washington Bullets înaintea lui Big Ghiță, plus la Golden State Warriors, Philadelphia 76ers și Miami Heat.

Interesant este că în ediția 1987/1988 a evoluat alături de cel mai scund baschetbalist din istoria NBA, Mugsy Bogues, mai mic cu 71 de centimetri! Shawn Bradley (76ers, New Jersey Nets și Dallas Mavericks) și Yao Ming (Houston Rockets) urmează apoi, chinezul fiind cel mai înalt baschetbalist care a jucat cel puțin un All Star Game.

Apoi, sunt Sim Bhullar (Sacramento Kings), Chuck Nevitt (Rockets, LA Lakers, Chicago Bulls), Pavel Podkolzin (Kings) și Slavko Vranes (Portland Trail Blazers), fiecare cu câte 2,26 m.

Afaceri păguboase: România a pierdut 4 miliarde de euro din schimburile cu China. Ce importăm cel mai mult
Recomandări

Afaceri păguboase: România a pierdut 4 miliarde de euro din schimburile cu China. Ce importăm cel mai mult

 

Uriașii prezentului în NBA

Uriașul Boban Marjanovic în duel cu Harrison Barnes

Cel mai înalt sportiv în activitate în prezent în NBA este sârbul Boban Marjanovic (2,22 de metri), de la Los Angeles Clippers. Fall, dacă va juca fie și câteva minute în proxima ediție, va deveni numărul 1.

După baschetbalistul sârb cei mai înalți sunt Kristaps Porzingis (Dallas Mavericks, 2,21 de metri), Salah Mejri (Dallas Mavericks, 2,18 metri) și alți 11 sportivi cu înălțimea de 2,16 metri! Vorbim în acest caz de oameni cu minute în NBA deja.

Top 3, oficial, al celor mai înalți oameni all time

 1. Robert Wadlow (SUA, 1918-1940) – 2,72 de metri – „Uriașul blând” cum a fost denumit. A devenit cunoscut după un tur în Statele Unite în 1936 alături de Ringling Brothers Circus, cu un număr limitat de apariții la Madison Square Garden și Boston Garden.
 2. John Rogan (SUA, 1868 – 1905) – 2,67 de metri – Și-a câștigat existența din vânzarea portretelor și vederilor în stațiile de tren.
 3. John F. Carroll (SUA, 1932 -1969) – 2,63 de metri

Top 3, neoficial, al celor mai înalți oameni din istorie

 1. Gigantul din Castelnau (Franța) – S-au găsit fragmente de oase într-un cimitir ce datează din neolitic în Castelnau-le-Lez, iar descoperitorul, Georges Vacher de Lapuge, a publicat în jurnalul său înălțimea presupusului om ca având 3,5 metri.
 2. Feodor Machnow (Rusia, 1878 – 1912) – Înălțime de 2,83 de metri
 3. John Middleton (Anglia, 1578 – 1623) – Pe piatra lui funerară stătea scris „Aici este corpul lui John Middleton, copilul din Hale, a cărei înălțime este de 9,3 ft”. Adică 2,82 de metri.

17 oameni

au fost înregistrați în epoca contemporană ca având o înălțime de peste 2,40 de metri

„Primesc telefon de acasă: sora mea, care abia împlinise 17 ani în ianuarie, era însărcinată”
Recomandări

„Primesc telefon de acasă: sora mea, care abia împlinise 17 ani în ianuarie, era însărcinată”

 

2,21 de metri

este înălțimea celei mai înalte femei din prezent, chinezoaica Sun Fang (32 de ani)

Gogea Mitu și „legendele”

Un alt român este în cartea recordurilor ca ca fiind cel mai înalt boxer all time, cu 2,36 de metri conform măsurătorilor. Pe numele de scenă Gogea Mitu, pe numele adevărat Dumitru Ștefănescu (1914-1936). În Europa interbelică era supranumit „Goliat din România”.

Mai întâi, a fost circar, apoi a intrat în lumea sportului și părea să urmeze o carieră promițătoare. A murit la doar 22 de ani, oficial din cauza unei tuberculoze. Rudele sale au contestat varianta, spunând că sportivul ar fi fost otrăvit de persoane invidoase pe succesul său.

Expresia „gogeamite”, atribuită persoanelor foarte înalte, nu-și are originea în numele lui. Dimpotrivă, numele de scenă primit de Dumitru la circul Globus este în legătură directă cu cuvintele „cogeamite” sau „gogeamite” ce provin din sârbo-croată (kódžamiti) sau din bulgară (kodjamiti).

Un suedez pus pe glume

Kristian Matsson

Există chiar un cântăreț care performează sub denumirea „The Talllest Man on Earth”! Suedezul Kristian Matsson, 36 de ani, interpret de muzică folk și indie s-a lansat în 2006 cu un album având chiar denumirea, în traducere, „Cel mai înalt bărbat de pe pământ”.

Fan al lui Bob Dylan, Kristian a scos pe piață cinci albume până acum, iar la începutul carierei nu a furnizat presei informații și fotografii cu el însuși. Înălțimea lui? Doar 1,70 de metri!

Foto: Profimedia

După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
GSP.RO
După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite
HOROSCOP
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite