Atacantul lui Bayern Munchen, cotat la 75 de milioane de euro, a marcat cinci goluri marcate în cele trei meciuri disputate de Polonia în preliminariile CM 2018. Unul din penalty în Kazahstan (2-2), două cu Danemarca (3-2) și unul cu Armenia (2-1).
Cine îl blochează pe gogheterul Poloniei? Asta e dilema lui Christoph Daum. Ce stoperi va folosi: Chiricheș – Grigore sau Săpunaru – Grigore?
”Gafeurul Chiricheș”
Polonezii s-ar bucura să joace Vlad Chiricheș (26 de ani / 43 de selecții). ”Chiricheș are deja o reputație în privința gafelor pe care le face și este un fundaș ezitant. După ce a jucat la Tottenham, a ajuns la Napoli, a fost acolo titular, pentru ca apoi să fie doar un om de lot. În această perioadă, el a profitat de problemele lui Napoli, iar mass-media din Italia laudă cuplul pe care îl va face cu Koulibaly”, scriu jurnaliștii de la sport.pl.
Grigore, desființat
Polonezii i-au făcut „radiografia” și lui Dragoș Grigore (30 de ani / 26 de selecții): „A jucat la un nivel bun în Ligue 1, la Toulouse, dar înainte să împlinească 30 de ani s-a transferat la Al-Sailiya. Acolo, în Qatar, el nu joacă împotriva unor atacanți de top, precum Lewandowski, ci întâlnește mai degrabă jucători mediocri.
Cu toate acestea, Daum l-a pus căpitan și îl consideră liderul formației. În ultima etapă, echipa lui Grigore a luat șase goluri. Ei nu se gândesc la faza de apărare, ritmul este lent, iar echipele nu sunt disciplinate tactic”.
Chiricheș – Grigore, 10 goluri în ultimele șase meciuri
Totuși, polonezii amintesc că România a avut cea mai bună apărare în preliminariile Euro 2016, doar două goluri primite, Grigore și Chiricheș jucând împreună în toate cele 10 meciuri ale tricolorilor.
Mitul ”betonului-armat” Chiricheș – Grigore a început să se spulbere începând cu meciurile de pregătire pentru Euro 2016. În ultimele șase meciuri cu Chiricheș și Grigore în centrul apărării, România a încasat 10 goluri. Șase în amicalele cu Italia (2-2) și cu Ucraina (3-4), plus patru la turneul final din Franța (1-2 cu Franța, 1-1 cu Elveția și 0-1 cu Albania). Doar cu Spania, în testul de la Cluj, n-am luat gol și s-a terminat 0-0.
Trei cupluri în trei meciuri
În cele trei meciuri disputate de tricolori în preliminariile CM 2018, selecționerul Christoph Daum nu l-a avut la dispoziție pe Vlad Chiricheș și a folosit trei perechi de fundași de marcaj. Moți – Grigore, cu Muntenegru (1-1, Cluj), Săpunaru – Grigore, cu Armenia (5-0, Erevan) și Săpunaru – Moți, din minutul 25 al meciului din Kazahstan (0-0). Dragoș Grigore a început titular și la Astana, dar a ieșit accidentat.
Polonezii atacă cu două vârfuri
Selecționerul Adam Nawalka a preluat naționala Poloniei pe 31 decembrie 2017. cu el pe bancă, leșii au disputat 12 meciuri (7 victorii, 3 egaluri și două înfrângeri).
În prima parte a mandatului, Nawalka a folosit un sietem cu un singur vârf, 4-2-3-1 sau 4-4-1, însă la ultimele șase confruntări a recurs la așezarea clasică 4-4-2, cu două vârfuri.