MENIU CAUTĂ

Se împlinește visul? Turneul celor șase națiuni la rugby, spre un sistem promovare-retrogradare, cu România, Georgia și Rusia!

Distribuie

Președintele World Rugby, Bernard Lapasset, dorește să permită națiunilor europene emergente, precum România, Georgia sau Rusia, să fie integrate în Turneul celor șase națiuni, competiție care ar urma să se desfășoare într-un sistem de promovare și retrogradare, scrie cotidianul L'Equipe, citat de agerpres.ro.

Înainte de a părăsi președinția World Rugby (fostă IRB) pe care o ocupă din 2008, francezul Lapasset a vorbit despre această intenție într-un interviu acordat ediției online a ziarului Le Figaro.

”Există țările europene din al doilea eșalon (‘Tiers two’) precum Georgia, Rusia, România… Iar eu am spus clar: trebuie schimbat formatul Turneului celor șase națiuni. Dacă se vrea să se întoarcă spre viitor, această competiție trebuie să se deschidă. Cu un sistem de promovare-retrogradare. Fie direct, fie printr-un meci de baraj. Însă trebuie dată rapid o viziune, o speranță acestor echipe”, a declarat Lapasset.

Această idee este un cartof fierbinte strecurat în mâna succesorului său, Bill Beaumont, fost internațional englez. Și toată lumea se întreabă de ce, după opt ani cât s-a aflat la conducerea instanței mondiale de administrare a rugby-ului, Bernard Lapasset nu a depus toate eforturile pentru a face această idee viabilă.

Orice s-ar întâmpla, după ultimul loc ocupat anul acesta de italieni, problema unei retrogradări a fost pusă, pe 20 martie, căpitanului echipei Italiei într-o conferință de presă după înfrângerea suferită în fața Țării Galilor. Parisse a replicat: ”Astăzi, și o spun cu cel mai mare respect pentru Georgia și România, nicio altă echipă nu merită să joace în locul nostru în Turneu”.

Această propunere de sistem promovare-retrogradare va fi cu siguranță în centrul următoarelor discuții despre viitorul Turneului celor șase națiuni. Dar, pe lângă problema sportivă, se va pune și cea a organizării partidelor, punerea în conformitate a stadioanelor georgiene, românești sau rusești pentru a găzdui meciuri din Turneu, cu tot ce implică asta pentru sponsori, parteneri și televiziuni. Dar este totuși o opțiune de luat în considerare, conchide L’Equipe.

Comentarii