Mergi direct la conținut »
Sportul, în paragină și la Galați! Bazele sportive sunt la pământ, Primăria le cere, Ministerul Sportului face strategii și ”evaluează starea obiectivelor” de doi ani!
Alte sporturi Libertatea > Sport > Alte sporturi > Sportul, în paragină și la Galați! Bazele sportive sunt la pământ, Primăria le cere, Ministerul Sportului face strategii și ”evaluează starea obiectivelor” de doi ani!

Sportul, în paragină și la Galați! Bazele sportive sunt la pământ, Primăria le cere, Ministerul Sportului face strategii și ”evaluează starea obiectivelor” de doi ani!

Sportul românesc se află într-o stare jalnică! Simona Halep, Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Gabriela Szabo, Cristian Gațu, Camelia Potec și alte personalități din sportul românesc au participat, miercuri, 12 februarie, la o conferință în care au pledat pentru un buget mai mare pentru sport și pentru o infrastructură adecvată. Situația în teren este catastrofală.

De Mihai Toma,

  • După ce Libertatea a relatat pe larg despre starea precară a sălilor clubului CS Petrolul, a bazinului și a fostului teren de pe strada Latină din Ploiești sau despre bătaia de joc de la patinoarul Mihai Flamaropol, a descoperit că în Galați situația seamănă leit.
  • Sala de tenis de câmp, sala de atletism și bazinul de înot sunt în stare avansată de degradare, cele trei baze fiind pierdute la mijloc în corespondența dintre autoritatea locală și Ministerul Tineretului și Sportului.

Sala de atletism din Galați (suprafață de 738,94 mp), cartierul Micro 19, situată pe strada Stadionului, nr. 1, în Complexul Sportiv Dunărea, face parte din domeniul public al statului, fiind în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului (MTS), prin Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Galați. Din ceea ce este denumit ”Complex Sportiv” face parte și bazinul de înot.

Complexul Sportiv Dunărea e compus din bazin și sala de atletism (clădirea din dreapta, lungă și îngustă)

De asemenea, sala de tenis de câmp (suprafață construită de 1.360,91 mp, teren aferent de 15.840 mp) situată pe strada Carol Davi la,  nr. 12,  face parte din domeniul public al statului, fiind tot în administrarea MTS, prin clubul CSM Dunărea Galați.

Zona în care e situată sala de tenis e insalubră.

Cele trei obiective arată jalnic și vorbesc, din păcate, despre starea actuală a sportului românesc: dezastru și nepăsare!

Primăria: „Noi le-am cerut”. MTS face strategii!

Primarul Florin Pucheanu ridică din umeri. Edilul spune că a solicitat de mai multe ori trecerea celor trei obiective din domeniul public al statului către municipiul Galați. Ultima dată, pe 21 aprilie 2018.

Cum a câștigat o patroană de pensiune un contract de aproape 2 milioane de euro cu Spitalul Județean Suceava
Recomandări

Cum a câștigat o patroană de pensiune un contract de aproape 2 milioane de euro cu Spitalul Județean Suceava

 

Trei zile mai târziu, MTS răspundea:

  • În această etapă, se află în plin proces de elaborare studiul cu privire la starea fizică a imobilelor aflate în administrarea MTS, precum și a celor ce au fost transmise prin hotărâre de Guvern UAT-urilor.
  • În sensul celor solicitate de dumneavoastră, ne vom putea exprima odată cu adoptarea Strategiei de dezvoltare a infrastructurii sportive și încheierea procesului de descentralizare.
  • MTS va elabora modul în care, prin unitățile subordonate, se va monitoriza respectarea prevederilor din hotărârile de Guvern, a cerințelor impuse la preluarea imobilelor-baze sportive de către UAT-uri.

„Vreau ca Rebecca să-și continue visul”

Au trecut aproape doi ani și nu s-a întâmplat nimic. “Obiectivele” sunt un focar de infecție și un pericol pentru oricine ar dori să le vadă din cauza mizeriei și câinilor vagabonzi.

VIDEO | Doi medici din Suceava au avut curaj să denunțe politizarea înainte de dezastru: ”Spitalul ăsta e transformat în afacere. A lui Flutur, a lui Rîmbu și alții. Afacere de partid”
Recomandări

VIDEO | Doi medici din Suceava au avut curaj să denunțe politizarea înainte de dezastru: ”Spitalul ăsta e transformat în afacere. A lui Flutur, a lui Rîmbu și alții. Afacere de partid”

 

Nicolae Ciocan, profesor educație fizică din Galați, tatăl unei atlete de 15 ani, Rebecca Ciocan, cu rezultate bune în probele 60 de metri plat și 100 de metri, a spus, pentru Libertatea:

Fiica mea tocmai s-a transferat de la CSM Dunărea Galați la CSM Galați. Face 50 de kilometri pe zi, să se pregătească la Brăila. Rebecca face sport pe banii familiei de la 6 ani și nu am vrut să-i distrugem visul performanței unui copil. Odată cu transferul, clubul s-a obligat să-i plătească deplasările la Brăila pentru antrenamente.

Profesorul de educație Fizică Nicolae Ciocan, despre chinurile fiice sale:
Nicolae Ciocan și fiica sa, Rebecca

„Colectivul” a închis sala de atletism, care devenise „pârtie”: nu mai avea nici geamuri, nici calorifere!

Ciocan a trăit, în timp, distrugerea sălii de atletism.

În 2014, după o plângere la Agenția Națională pentru Sport, președintele Carmen Tocală a decis măsuri: igienizare, văruit, recondiționare.

Totul s-a oprit apoi, în 2015! Ningea afară, ningea și înăuntru, se făcea pârtie în sala de atletism! Fiindcă, oricum, nu avea încălzire. Finalul a fost chiar după tragedia din clubul Colectiv. Sala nu avea nici aviz ISU!

Nicolae Ciocan:

Părintele spune că “dacă se monta câte un geam și un element de calorifer pe an, cred că era gata până acum”. Așa, caloriferele au ajuns la fier vechi, iar tuburile pentru visata încălzire a spațiului s-au distrus.

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”
Recomandări

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”

 
Rebecca Ciocan
Rebecca, pe podiumul de premiere.

Sala avea culoare, se poate face pregătire specifică, “ba merge și săritura cu prăjina, înălțimea obiectivului e de patru metri”.

Bazinul, înecat în bălării

Sala de atletism are un perete comun cu bazinul în aer liber de înot.

Bazinul olimpic, inaugurat în 1970, începuse să fie renovat, dar totul a fost oprit fără vreo explicație. Din 2005 nu mai funcționează.

Lucrările de consolidare (teren şi clădiri) s-au făcut în perioada 1999-2001 şi au costat echivalentul a 2,5 milioane de euro, iar în 2002 bazinul a devenit din nou funcţional. Nu pentru mult timp, însă, căci în 2004 s-a descoperit că problemele lui n-au fost rezolvate. Aşa că în 2005 este închis şi încep noi reparaţii, suportate din bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS), proprietarul complexului sportiv. În perioada 2005-2009 se cheltuie aproape 80.000 de euro pentru repararea sistemului de alimentare şi de filtrarea apei, dar bazinul rămâne închis. Între 2009 şi 2012, MTS mai cheltuie 2,2 milioane de lei (circa o jumătate de milion de euro) pentru reabilitare. Tot degeaba, căci bazinul nu este deschis nici până în zilele noastre.

  • Uriaşa cuvă din beton s-a fisurat grav, toate instalaţiile montate sau reparate în ultimul deceniu au dispărut, iar în fostele sifoane de evacuare a apei, aflate pe fundul bazinului, cresc boscheţi.

Bazinul avea 6 culoare de câte 50 de metri.

Cu o lucrare de 100.000 de euro s-ar putea reface și sala de atletism, și cea de tenis, și bazinul.

Surse din piața firmelor de construcții:

Tenisul, neîncălzit și fără vestiare!

Aflată lângă Depoul CFR, și sala de tenis e abandonată și închisă. Ca și celelalte. Aparține de MTS și e administrată de clubul CSM Dunărea Galați, care nu a reușit s-o întrețină. Neîncălzită, neterminată, fără vestiare, e nefuncțională de cinci ani.

Am fost prezent la o vizită a bazelor lui Daniel Jianu, consilier la MTS. Direcția Județeană se lăuda că oficialul a lăudat bazele? Păi, cu astea se laudă? A fost doar la popicărie și la două terenuri sintetice.

Nicolae Ciocan:

Ana Maria Vasiliu, directorul DJTS, își permite să circule cu un automobil de 30.000 de euro. Când am întrebat de unde sunt bani pentru așa ceva, mi-a răspuns că «face venituri proprii, dintr-un restaurant și un minihotel»”, încheie Nicolae Ciocan

Sediul DJTS e lângă bazinul și sala părăsite.

S-a terminat și gimnastica!

Și sala de gimnastică e la pământ. Aceasta aparține de CSȘ/LPS Galați! Beatrice Butunoi, una dintre junioarele talentate, a plecat fiindcă nu avea unde sa se antreneze și s-a și pierdut între timp.

“Avem copii talentaţi şi harnici, dar nu sunt condiţii”, arată Nicolae Ciocan.

Galațiul mai are și alte baze sportive: Stadionul Dunărea, rebotezat “Nicolae Rainea”, după numele fostului mare arbitru, Sala Sporturilor Dunărea, Patinoarul Artificial Dunărea,   Stadionul  Gloria,  Baza  Siderurgistul etc. Fac parte din domeniul public al municipiului, administrate de Fundația Sportul Gălățean.

Stadionul Dunărea, de exemplu, arată execrabil. La un moment dat, se pusese pista de zgură pentru atletism, însă a fost distrusă după un concert!

Stadionul Dunărea

E grav ce e la Galați. Sala Sporturilor nu are aviz ISU, Baza Siderurgistul se scufundă, Stadionul Dunărea e praf. Stadionul Oțelul este al indienilor de la Mittal.

Cetățean din Galați:

Primăria nu a răspuns la întrebarea legată de avizul de la Polivalentă.

Sala Polivalentă din Galați e plină la meciurile de volei, handbal sau, chiar, futsal

De la Fița Lovin, la Patricia Țig și Nicu Vlad

Atleta Fița Lovin, gimnasta Ana Porgras, halterofilul Nicu Vlad, jucătoarea de tenis Patricia Țig, handbalistul Maricel Voinea, pugiliștii Lucian Bute și Cristian Ciocan ori fotbaliștii Dănuț Lupu, Costel Orac sau Florin Cernat sunt din Galați.

Fița Lovin a condus, la un moment dat, DJTS

Recent, Andra-Mihaela Costache (PNL), 26 de ani, de asemenea din Galați, a fost numită subsecretar de stat în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului. De numele tinerei s-ar putea lega salvarea sportului gălățean.

Andra Costache, subsecretar de stat în MTS

Poate că aceste obiective sportive au șanse să reintre în circuitul sportiv.

Nicolae Ciocan:

Foto: Sorin Pană/ Sportul Ilustrat (Galați)

Close
Închide
  Close