Barbosa | Brazilia – Uruguay 1-2 | 1950 Finală
Și Brazilia a fost lovită de taifunul greșelilor, în 1950, la Mondialul găzduit acasă. Seleçao avea nevoie de o remiză în meciul cu Uruguay, dar s-a așternut liniștea pe ”Maracana”, după gafa portarului Moacir Barbosa Nascimento, la cel de-al doilea gol încasat. Amintirile lui Barbosa: ”Cea mai grea pedeapsă în Brazilia este de 30 de ani, dar pușcăria mea a durat 50 de ani!”.
”Fiecare naţiune are propriile ei tragedii. A noastră, comparabilă cu Hiroşima, a fost înfrângerea cu Uruguay din 1950”, spunea Nelson Rodrigues, scriitor brazilian şi suporter înfocat al naţionalei Cariocas.
Moacir Barbosa, devenit persona non grata între ai săi, a murit sărac lipit, pe 7 aprilie 2000, la aproape 80 de ani.
Nery Pumpido | Argentina – Camerun 0-1 | 1990 Faza grupelor
Cupa Mondială din 1990 poate fi descrisă doar ca un coșmar pentru fostul mare portar al Argentinei, Nery Pumpido. Acesta a scăpat pe sub el mingea trimisă cu capul de Francois Omam-Biyik în primul meci disputat de campioana mondială din 1986 la turneul final din Italia, 0-1 cu Camerun.
Pumpido și-a rupt piciorul în următorul meci împotriva URSS. Cu România (1-1, Monzon 62 / Balint 68) a apărat înlocuitorul său, Sergio Goycochea, care va deveni un erou național, după miracolele făcute la loviturile de departajare în sferturi, cu Iugoslavia (3-2) și în semifinale cu Italia (4-3). În finală, Germania – Argentina 1-0.
Rene Higuita | Columbia – Camerun 1-2 | 1990 Optimi
Rene Higuita a fost unul dintre cei mai excentrici portari din toate timpurile. Columbianul a fost și el pus la zidul infamiei pentru o gafă uluitoare comisă la CM 1990, în meciul cu Camerun (1-2). Higuita a ieșit mult din careul de 16 metri, și a luat poziția de libero. Portarul a primit mingea de la un fundaș, dar în loc să joace simplu a vrut să-l dribleze pe legendarul Roger Milla. Atacantul de 38 de ani l-a deposedat și a trimis mingea în poarta goală. Camerunul a avansat în sferturile de finală, iar Higuita a fost decapitat.
Pat Bonner | Irlanda – Olanda 0-2 | 1994 Optimi
Irlanda s-a calificat în optimile de finală la World Cup 94 dintr-o grupă cu Italia (1-0), Mexic (1-2) și Norvegia (0-0), însă trupa lui Jack Charlton nu a mai putut repeta performanța din 1990, când a pătruns în sferturi, după ce a învins România, la penaltyuri.
Irlanda a fost eliminată de Olanda, scor 0-2, după două erori mari în apărare. Portarul Pat Bonner are pe conștiință golul al doilea. Acesta a scăpat printre mâni mingea șutată de la 30 de metri de Wim Jonk.
Florin Prunea | România – Suedia 2-2 (6-7, la penalty-uri) | 1994 Sferturi
Tricolorii conduşi magistral din teren de Gică Hagi aveau cu 2-1 Suedia (două goluri Răducioiu) și un om în plus (Schwarz, eliminat), dar, din păcate, nordicii au egalat în minut 115, prin Kennet Andersson, şi au împins partida spre penalty-uri, unde s-au impus cu 7-6. În acel fatidic minut 115, Prunea a anticipat greșit centrarea lui Nilsson, care a aruncat mingea sus, la bătaie, în careul nostru, acolo unde erau cinci tricolori contra patru suedezi.
Prunea a ieşit ezitant la marginea careului de 6 metri să prindă balonul în mâini, însă Kennet Andersson, atleticul atacant suedez, 1,93 metri înăltime, a apărut parcă din pământ, a plutit ireal şi a înscris uluitor cu capul peste portarul României.
Florin Prunea nu poate uita coșmarul trăit pe 10 iulie 1994, la San Francisco: ”A fost cea mai mare greşeală din cariera mea”.
Oliver Kahn | Germania – Brazilia 0-2 | 2002 Finala
Portarul Germaniei a disputat un Mondial impecabil în Coreea de Sud și Japonia 2002, dar a comis-o în finala cu Brazilia. La Yokohama, i-a făcut cadou o minge lui Ronaldo, care a speculat momentul și a punctat. Vorbele de după meci ale lui Kahn au impresionat o lume întreagă: ”Pentru mine, acum, viitorul nu există. Aceasta este cea mai mare durere pe care am suferit-o vreodată”. Și-a revenit, Kahn fiind declarat jucătorul turneului final, dar cicatricea a rămas.
Rob Green | Anglia – SUA 1-1 | 2010 Faza grupelor
Anglia a început bine meciul cu SUA, primul de la CM 2010 din Africa de Sud. Englezii au deschis scorul rapid, prin Steven Gerrard, în minutul 4, dar americanii au egalat în finalul primei reprize, după o gafă de proporții a portarului Rob Green, care a scăpat în plasă un şut aparent ușor al mijlocaşului Clint Dempsey (40).
„Nu am nici o scuză, dar asta e viaţa. Vreau să-mi reprezint ţara cât mai mult posibil, dar dacă trebuie să plătesc pentru această greşeală, atunci aşa să fie. Îmi asum responsabilitatea”, a spus Green la vremea respectivă.
Anglia s-a calificat în cele din urmă în optimi, fază în care a fost eliminată de Germania, scor 1-4.
Igor Akinfeev | Rusia – Coreea de Sud 1-1 | 2014 Faza grupelor
Rusia visa să treacă de faza grupelor la Mondialul din Brazilia, dar s-a dezumflat după startul ezitant, 1-1 cu Coreea de Sud. Rezultatul a fost unul echitabil, după ce Lee Keun-ho (68) a deschis scorul pentru asiatici, în urma unei gafe uluitoare a portarului Akinfeev. Lee Keun-ho a tras de la aproximativ 25 de metri, iar Akinfeev a scăpat balonul printre buturi.
Rusia a restabilit egalitatea la scurt timp, prin Aleksandr Kerjakov (74), dar cele două puncte pierdute s-au dovedit esențiale. Mai departe au mers Belgia și Algeria.
David de Gea | Portugalia – Spania 3-3 | 2018 Faza grupelor
Portarul spaniol David de Gea a fost prezentat pe afișul Cupei Mondiale din Rusia ca fiind cel mai bun portar de pe planetă, dar acesta a comis cea mai mare eroare din carieră chiar la meciul de debut al Spaniei, 3-3 cu Portugalia.
Portarul lui Manchester United a scăpat printre mâini mingea şutată de Cristiano Ronaldo la al doilea gol al Portugaliei, iar apoi a fost prost poziţionat la lovitura liberă executată de acelaşi Ronaldo în finalul meciului, care a stabilit rezultatul final, 3-3.
De Gea este susţinut în continuare de selecţionerul Fernando Hierro, care îl va menţine titular şi în meciul cu Iran, programat miercuri.
De Gea este un fel de Messi al portarilor. La Manchester United a apărat impecabil şi a fost desemnat cel mai bun jucător al echipei în sezonul trecut, dar la naţională, la ultimele patru meciuri, portarul a gafat la trei dintre ele, cu Portugalia (CM 2018), Elveţia şi Argentina, meciuri amicale.
Willy Caballero | Argentina – Croația 0-3 | 2018 Faza grupelor
La 28 de ani de la gafa monumentală comisă de Nery Pumpido, în meciul cu Camerun (0-1) de la CM 90, portarul Willy Caballero a făcut o greșeală uriașă cu Croaţia, 0-3, ce poate costa Argentina calificarea în optimi.
Goalkeeperul de la Chelsea i-a pus pe tavă lui Rebic (53) primul gol. Caballero a încercat un artificiu tehnic în fața porții. A vrut să-i paseze lui Gabriel Mercado, dar i-a ridicat mingea la voleu mijlocașului croat, care a scuturat plasa porții cu un șut imparabil.
Argentina va juca marți meci decisiv cu Nigeria pentru calificarea în optimi.
Citește și: UE impune taxe vamale pe motocicletele Harley Davidson, whisky-ul Jack Daniels și mașinile de spălat Whirlpool
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!