UPDATE 20.40 / Asesoft Ploiești a fost învinsă cu 72-79 (34-39) de Lietuvos Rytas.

N-a fost ziua lui Dee Brown, iar Hayes, Mohammed şi Flowers au fost anihilaţi de lituanieni, care au jucat cu ambiţie în faţa celor 2.000 de suporteri veniţi la sală.

36

Ploieştenii au intrat greu în meci, 28-15 în primul sfert, însă au limitat proporţiile scorului pe mâna lui Runkauskas (20 de puncte), un lituanian, şi pe spiritul de luptător al lui Labovici, în condiţiile în care nici Lee n-a fost în apele lui.

Asesoft a venit cel mai aproape la 5 puncte de gazde, însă cele 16 turnovers au tras înapoi echipa şi nu s-a putut mai mult de un 72-79. Pick and roll-ul gazdelor a fost ucigător, pivotul Kavaliauskas, anihilat în tur, reuşind 21 de puncte, multe foarte uşoare, cu slam dunk!

30 34 35

În ciuda înfrângerii, prahovenii păstrează şanse de calificare în Top 32. Cu trei înfrîngeri şi patru eşescuri, Asesoft e patru în grupa de şase, ultimul loc califican. În această seară, a pierdut şi Partizan, 85-90 după prelungiri la Banvit, şi Hapoel, 67+69 la Volgograd. Sârbii şi israelienii sunt în spatele românilor.

La Vilnius a început să ningă puternic. Oraşul se ascunde sub zăpadă, Asesoft – gheaţă la mal!

La întoarcerea acasă, un reportaj acasă la Sarunas Marciulionis, unul dintre cei mai mari baschetbalişti europeni din istorie.

40

—————————

Delegaţia celor de la Asesoft a aterizat, ieri, la Vilnius, după un drum de circa şapte ore. Ploieştenii au plecat de acasă la 5.00 dimineaţa, au luat un avion, cu escală la Viena, pentru a ajunge în Lituania, patria baschetului. La o populaţie care depăseşte cu puţin 3.000.000 de suflete, toată lumea face sport în general – preşedintele Dalia Grybauskaitė a fost atletă de performanţă, baschet în special.

Primul impact: nici un control vamal la aeroport! Al doilea: Flaviu Ciubotariu, inginer de aviaţie, care lucrează din februarie la Vilnius, ploieştean de fel, a aşteptat echipa, folosindu-se, pentru a fi recunoscut, de steagul tricolor din dotare. „Suntem 30-40 de români la meci, am reuşit să mobilizez cam 15 persoane, aşa că o să fie galerie românească în sala lui Lietvos”, se entuziasmează el.

Frigul, o brumă de zăpadă şi fulgii răzleţi te îndeamnă mai degrabă să stai în camera de hotel. Neris nu e îngheţat, curge cuminte, aşa că nici tu n-ai motive să te temi, dacă eşti înfofolit bine!

Fuga la antrenament şi la recunoaşterea sălii. Una cu o capacitate de 2.500 de locuri, toate în roşu. O arenă micuţă, cochetă, exact în spatele Siemens Arena, de 10.000 de locuri, sala pe care o foloseşte Jalghiris în Euroligă.

Mişcările coordonate de Dado Arnautovici şi secundul Sasa Ocokoljici sunt ascultate la buchie de Dee Brown, Flowers, Cooper şi ceilaţi. Runkauskas, lituanianul echipei, face pe ghidul, ştie cum să cuminţească şi mingea şi să ochească de la trei puncte.

Pe bancă, lângă preşedintele Ionuţ Georgescu, Ştefan Năstasie, 13 ani, fiul unui funcţionar al Ambasadei României la Vilnius, şi prietenul lui lituanian, Ignas. „Să ştiţi că şi eu fac baschet. Am fost cu mami şi cu tati şi în Bosnia, dar aici e mai frumos, e mai linişte! Fac sportul acesta de trei ani. Echipa şcolii mele evoluează în liga de juniori din Vilnius, iar săptămâna trecută am bătut la 5 puncte echipa academiei marelui Arvzdas Sabonis”. Ăsta da, rezultat! Savurăm bucuria puştiului de 13 ani, care ştie pe de rost carierele lui Brown şi compania. Idolii sunt aproape.

Oficialii lui Asesoft s-au îngrijit ca toţi românii să primească bilet, iar Ştefan şi Ignas vor fi diseară, la ora 19.00, la sală, pentru a încuraja echipa ploişteană în cel de-al şaselea meci din Eurocup. Gazdele, care au pierdut la Ploieşti, singurul eşec de până acum, vor revanşa! Asesoft are 3-3 linie de clasament şi tânjeşte după un succes care ar aduce-o în Top 32.

După antrenament, Flaviu, Ştefan şi Ignas şi-au completat colecţia de autografe. „Vlad Dogaru e singurul ploieştean, nu-i aşa, Iar Burlacu e capitan?”, se întreabă inginerul, a cărui soţie e în ţară şi aşteaptă să nască, probabil la începutul anului viitor. Baschetul se invata repede intr-o tara cu sute de mii de practicanti…

Ziariştii şi ceilalţi membri din staff încing un 3×3 de toată frumuseţea, să mai uite de frigiderul de afară!

Azi, a fost şi mai frig la Vilnius. Dar un tur al oraşului nu e de ratat. Până ca Asesoft să se bată cu Lietuvos Rytas (sponsorul principal al echipei e patronul ziatului cu acelaşi nume, adică „Ştirea Lituaniei”), e rost de o plimbare. Si de o povestea de dragoste la zero grade. Sau minus doua grade… Castelul. Muzeul Naţional, Catedrala, Palatul Prezidenţial, Pilies şi Dzidzioji, strazi care sunt un fel de Lipscani mai cu ştaif. Peste toate, funicularul care se ia poalele cetatii oraşului şi te urcă, pe dealul Gediminas, până la fortăreaţă. Nu degeaba Vilniusul (550.000 de locuitori) şi castelul lui sunt în patrimoniul UNESCO.

Vilnius a fost fondat în timpul domniei lui Gediminas, principe din 1316, cu ajutorul coloniștilor germani, și este capitala Lituaniei din 1323.

E miercuri dimineaţă şi e destul de pustiu! Poate că lituanienii sunt la muncă, poate îi apasă apropierea trecerii la euro.

Preţurile nu sunt mici, cu 10 la sută sub ce în România doar la unele produse.

Taxiurile te ustură la buzunar, 3 euro pe kilometru, o pâine bună e 3.44 liţi, adică fix un euro.

„Salariiile sunt cam la acelaşi nivel ca la noi”, afirmă Flaviu. În schimb, chiriile te dor. 350 de euro pe luna un apartament „de o cameră şi jumătate”, plus căldura, care poate veni 150.200 de euro pe lună”, spune Flaviu.

Diseară, inginerul va fi la meci, cu românii noştri de aici.10-15, putini, dar galagiosi.  „Dacă şi Lietuvos joacă precum colegii mei de serviciu, atunci Asesoft câştigă!”, spune. Ce vrea să însemne asta! „Că lituanienii sunt liniştiţi, dar şi că muncesc doar împinşi de la spate. De, obişnuinţă de pe vremea fostei Uniuni Sovietice”.

Poate are dreptate. Am privit oraşul de sus. În tur, Asesott a bătut, iar lituanienii sunt ca şi calificaţi în Top 32, noi – nu.
Ar fi bine ca azi să nu-i împingă nimeni de la spate!

Vine meciul, dar e timp de o vizita la academia de baschet a marelui Marciulionis…

 

 

 

 

EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Playtech.ro
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit  la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
HOROSCOP
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Știrileprotv.ro
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele