MENIU CAUTĂ

10 ţări în care internetul e aproape inexistent şi monitorizat de autorităţi

Distribuie

Internetul a devenit o parte importantă a vieţii fiecăruia dintre noi, pentru unii fiind chiar la fel de vital precum... aerul. Îl folosim pe laptop, computer, telefon, PDA şi tot felul de alte gadgeturi şi îi simţim lipsa când suntem în zone unde nu avem acces. Ei bine, în tot acest timp, sunt ţări în care oamenii nu au acces la internet decât pentru preţuri exorbitante şi, în plus, pot fi arestaţi dacă postează informaţii online pe site-uri sau bloguri. Zece dintre acestea au fost prezentate de site-ul listverse.com.

1. Turkmenistan

În Turkmenistan internetul este un lux, abonamentele fiind extrem de scumpe, astfel încât puţini sunt aceia care îşi permit să-şi facă abonament. În plus, singurul furnizor de internet este guvernul, care a blocat accesul la foarte multe site-uri.

2. Vietnam

Guvernul din Vietnam le-a cerut celor de la Yahoo, Google şi Microsoft să anunţe care sunt vietnamezii care au bloguri pe paltformele oferite de cele trei companii, pentru a le monitoriza şi pentru a şterge orice informaţie negativă la adresa guvernului sau a ţării în general.

3. Tunisia

În Tunisia toţi bloggerii sunt verificaţi periodic, iar toate IP-urile sunt atent monitorizate. În plus, mii de site-uri externe sunt blocate.

4. Siria

Sirienii nu au voie să ofere, pe internet, informaţii despre ţara lor şi orice acţiune socială sau politică, deoarece acestea ar putea să dăuneze statului. În plus, cei care merg la cafenele cu internet sunt obligaţi să se legitimeze, suntm onitorizaţi, iar apoi informaţiile sunt transmise autorităţilor.

5. China

Chinezii monitorizează absolut tot. Mai mult, au anumite cuvinte cheie după care caută informaţii, pentru ca nu cumva să fie vreo persoană care oferă informaţii „periculoase” sau care critică autorităţile.

6. Iran

În Iran, toţi bloggeri care critică guvernul sunt arestaţi şi hărţuiţi drept pedeapsă pentru fapta lor.

10 ţări în care internetul e aproape inexistent şi monitorizat de autorităţi7. Arabia Saudită

Peste 400.000 de site-uri au fost blocate în Arabia Saudită, majoritatea despre pornografie, jocuri de noroc sau droguri.

8. Cuba

Cubanezii sunt monitorizaţi atent şi foarte puţini au acces la internet. În plus, nu au voie să pună ifnormaţii online pe bloguri sau site-uri, decât aceia care sunt pro-guvern.

9. Burma

Numărul celor care au utilizat vreodată internetul este extrem de redus, iar cei care îl folosesc sunt monitorizaţi atent, fiindu-le verificate chiar şi emailurile.

10. Coreea de Nord

Numai 4% din populaţia Coreei de Nord are acces la internet, iar tot ce este postat online trebuie verificat şi aprobat anterior de autorităţi. Blogurile sunt în totalitate interzise.

Comentarii