MENIU CAUTĂ
24 Mai. 2017 07:10

13 ani de la explozia de la Mihăilești | Comemorare pentru cele 18 victime

Distribuie

Autoritățile din Buzău comemorează astăzi 13 ani de la explozia de la Mihăilești, care a ucis 18 persoane și a rănit alte 13. 

Victimele exploziei de la Mihăilești au fost comemorate astăzi la locul tragediei de aproape 100 de persoane, majoritatea pompieri. Printre cei prezenți la comemorare s-a numărat și tatăl unuia dintre pompierii care și-au pierdut viața încercând să salveze altele.

„În fiecare an cât am să trăiesc am să vin. După aia, nu mai ştiu cine o să vină. Un băiat am avut şi pe ăla l-am pierdut. Îmi este foarte greu pentru că stau prost cu sănătatea. Am plecat ieri la 14.00, din Botoşani, şi am ajuns la ora 21.00. Doru era un băiat foarte atent, apropiat, care vorbea tot timpul şi mă ajuta. O murit prea repede. Acum ar fi trebuit să aibă 45 de ani. Nu ştiu de ce s-a întâmplat asta pentru că rău nu am făcut la nimeni, nici eu, nici el”, a declarat Mihai Mihalache, tatăl pompierului Doru Mihalache, potrivit Observator TV.

În dimineața de 24 mai 2004, un camion încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu s-a răsturnat pe marginea drumului la Mihăilești – Buzău. Ceea ce părea un banal accident de circulație, fără victime, s-a transformat, în doar câteva clipe, într-un măcel. Un camion cu o încărcătură periculoasă – 23 de tone de azotat de amoniu – s-a răsturnat în șanț. Cabina a luat foc și, în scurt timp, la fața locului au venit ajutoare și o echipă a Antenei 1.

A fost că un cutremur de 3 grade pe scară Richter

Nici unul dintre oamenii care se aflau lângă camionul ieșit de pe șosea nu a realizat pericolul care îi pândea. La ora 5.47, o explozie nimicitoare a luat 18 vieți. Victime au fost pompierii, jurnaliștii Elena Popescu și Ionuț Barbu, sătenii veniți să dea o mână de ajutor și șoferul autotrenului, craioveanul Florin Marcu. S-a spus atunci că teribilă deflagrație a fost înregistrată la stația seismică de la Istrița aidoma unui cutremur cu magnitudinea de 3 grade pe scară Richter. Craterul lăsat de explozie a măsurat nu mai puțin de 50 de metri.

Supraviețuitorii deflagrației revin an de an la locul care putea să le fie mormânt, pentru a aprinde lumânări în memoria colegilor cărora soarta le-a înterupt firul vieții în dimineața de 24 mai 2004. Astăzi, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Neron Lupascu” al județului Buzău organizează o manifestare comemorativă la monumentul închinat celor care au murit în acea explozie teribilă.

explozie camion mihailesti (5)

Vinovații au primit câte 4 ani de închisoare

Cei trei inculpaţi în dosarul privind tragedia de la Mihăileştiau fost condamnaţi definitiv, pe 3 martie 2008, la câte patru ani de închisoare cu executare, de Curtea de Apel Galaţi. Ion Gherghe, directorul Combinatului Chimic Doljchim, Mihai Gună şi Ionel Neagoe, administratorii celor două societăţi de transport implicate în accident, Ney Transport SRL, respectiv Mihtrans SRL, fuseseră condamnați tot la câte patru ani de închisoare cu executare și de Judecătoria Focșani. Ei au făcut apel și au fost achitați de Tribunalul Vrancea. În urma recursului făcut de procurori și de 37 de părți civile din dosar, Curtea de Apel Galați a decis condamnarea.

Cu toate acestea, la scurt timp, Ionel Ionuț Neagoe, unul dintre cei trei condamnați pentru accidentul de la Mihăilești din 2004 a fost despăgubit de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), după ce s-a plâns de încălcarea prezumției de nevinovăție în procesul său, prin declarațiile făcute de fostul președinte Traian Băsescu și de o judecătoare.

Celălalt administrator, Mihai Gună, a stat doar câteva luni în închisoare. Judecătorii au decis să îl elibereze pentru că omul avea afaceri, iar firmele lui erau în pericol să dea faliment.

explozie camion mihailesti (4)

Cine sunt cei care au murit în urma exploziei de la Mihăilești

 • Alin Magearu, 37 de ani, Buzău
 • Camelia Simion, 50 de ani, Râmnicu Sărat
 • Daniel Pelmuș, 37 de ani, Mihăilești, Buzău
 • Doru Mihai Mihalache, căpitan, 33 de ani, Buzău
 • Elena Popescu, reporter, 26 de ani, Valea Râmnicului, Buzău
 • Emil Șerbu, Valea Râmnicului, Buzău
 • Florin Valentin Oprea, locotenent post-mortem, 21 de ani, Blăjani, Buzău
 • Georgian Medeleanu, locotenent post-mortem, 21 de ani, Blăjani, Buzău
 • Ion Tudose, 34 de ani, Mihăilești, Buzău
 • Ionuț Ovidiu Barbu, cameraman, 25 de ani, Buzău
 • Liviu Stan, locotenet post-mortem, 23 de ani, Tisău, Buzău
 • Marian Ailincăi, 26 de ani
 • Nicolae Jianu, locotenent post-mortem, 25 de ani, Rușețu, Buzău
 • Rica Ionescu, 34 de ani, din Mihăilesti, Buzău
 • Romeo Necula, maior post-mortem, 35 de ani, Vernești, Buzău
 • Valentin Cezar Manta, locotenent post-mortem, 21 de ani, Tisău, Buzău
 • Valentin Magearu, 23 de ani, Buzău
 • Roman Marcu Florin, 36 de ani, Craiova, șoferul TIR-ului.

Comentarii