Natalia Petrescu (fostă Olteanu) s-a angajat în august 2005 la Primăria Sector 1 pe postul de consilier, specializată apoi în consilier imagine, relații cu presa, activități culturale și de tineret. Undeva în această perioadă îl cunoaște pe Florin Valentin Petrescu, cel care era co-acționar la o firmă mică, denumită Triumf Gardening. Dan și Florentina Greeruș dețineau cealaltă jumătate din societate. După prima întâlnire și până la demisia consilierei din municipalitate, acest SRL a încasat 150 de milioane de euro din contracte cu primăria condusă de Andrei Chiliman. Printr-o altă companie, Ziggy Construct, soțul consilierei a primit alte 48 de milioane de euro pentru izolarea termică a blocurilor din Sectorul 1.

Fosta consilieră susține că a fost mereu de bună credință și aceste date sunt doar o coincidență și că oricum nu aveam nicio influență pentru a determina acordarea contractelor, mai ales că la angajare în primărie era doar o puștoaică. Cert este că în momentul când s-a angajat în Primăria Sector 1, Natalia Olteanu, așa cum se numea atunci, nu avea nici casa, nici mașină, doar un salariu lunar la 400 de euro, așa cum reiese din declarațiile de avere și așa cum a recunoscut chiar aceasta. În momentul când a plecat din administrația locală, decembrie 2014, adunase: două terenuri intravilane în Ilfov de 4.700 mp și unul în Călărași cu o suprafață de 1.026 mp; o casă de locuință în Ilfov și spații comerciale în Călărași; deținea un Range Rover, în conturi se găseau 73.000 de lei. Bașca, soțul scotea anual în jur de opt milioane de lei ca dividente din firmă. Asta odată cu ascensiunea firmelor soțului care obținea contracte cu instituția unde lucra Natalia Petrescu.

REPORTAJ. Medic de familie la 65 de ani, cu cel mai în vârstă pacient, 94 de ani. În Tulcea, o treime dintre posturile din cabinete sunt ocupate de pensionari
Recomandări
REPORTAJ. Medic de familie la 65 de ani, cu cel mai în vârstă pacient, 94 de ani. În Tulcea, o treime dintre posturile din cabinete sunt ocupate de pensionari

natalia petrescu declaratie 1Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Relația care a progresat odată cu contractele

Consiliera a explicat, în cadrul unei discuții purtate pentru documentarea materialului, că l-a cunoscut pe viitorul soț pe holurile primăriei și că acesta era încă de atunci un abonat la contractele cu primăria. Sistemul electronic de licitații publice nu are înregistrări care să-i confirme declarațiile. Cert este că primul copil al relației a apărut în martie 2007, așa cum se amintește în dosarul 10494/302/2011 de la Judecătoria Sector 5 privind partenitatea minorului, ceea face ca Natalia să-și fi cunoscut soțul cel târziu în iunie 2006.

La șapte luni de la apariția copilului, firma soțului consilierei primarului Chiliman a primit primul contract cu Administrația Domeniului Public (ADP) din cadrul Sector 1, conform e-licitatii.ro. A fost vorba de o licitație restrânsă accelerată pentru servicii de amenajare spații verzi. 8,9 milioane de lei a primit firma Triumf Gardening.

Însemnări din Odesa. Înainte de război, ghizii transportau turiștii cu mașini electrice. Astăzi, monumentele UNESCO sunt protejate în cutii antibombă
Recomandări
Însemnări din Odesa. Înainte de război, ghizii transportau turiștii cu mașini electrice. Astăzi, monumentele UNESCO sunt protejate în cutii antibombă

După divorț, Natalia a luat 45% din firmă

De atunci și până în 2014, data ultimului contract al Triumf Gardening cu Primăria Sector 1, conform site-ului de licitații publice (e-licitatii.ro), și momentul când Natalia Petrescu a plecat din institiția condusă de Chiliman, firma soțului a primit lucrări de 678,5 milioane de lei. La un curs actual de 4,5 le/euro, asta ar însemna 150 milioane de euro.

Trebuie precizat că o foarte mai mare parte din aceste contracte au fost luate în asociere cu alte companii, însă mereu firma soțului Nataliei Petrescu a fost lider de asociere. Lucrările pe care le-a desfășurat Triumf Gardening pentru Primăria Sector au fost de amenajare spații verzi, spații pentru câini, reamenajare Parc Venus, achiziție flori și arbuști. Natalia Petrescu ne-a transmic că banii au fost primiți pentru contracte și nu înseamnă că din fiecare lucrare s-a scos și profit, nu înseamnă că i-au intrat în conturi 150 de milioane de euro în condițiile în care multe contracte erau câștigate în asociație cu alte firme.

Cronologia celorlalte nouă contracte, care l-au urmat pe primul ar fi următoarea:

07 februarie 2008

Contract în valoare de 469.000 de lei primit de la Administrația Domeniului Public Sector 1 în urma unei licitații unde au fost depuse două oferte. Triumf Gardening a fost lider în asocierea cu Liga Trading, iar banii erau destinați pentru a achiziționa arbori foioși.

Cât valorează viața și suferințele unei femei bătute sau ucise în România: 10.000 de euro daune după ce o femeie a fost omorâtă, 2.000 de euro pentru o bătaie cu nunceakul
Recomandări
Cât valorează viața și suferințele unei femei bătute sau ucise în România: 10.000 de euro daune după ce o femeie a fost omorâtă, 2.000 de euro pentru o bătaie cu nunceakul

triumf gardening cifra afaceri08 august 2008

Contract în valoare de 249.305 de lei primit de la Administrația Domeniului Public Sector 1 în urma unei licitații unde au fost depuse trei oferte. Triumf Gardening a participat pe cont propriu, iar banii erau destinați pentru a achiziționa arbori foioși.

31 octombrie 2008

Contract în valoare de 511.700 de lei primit de la Administrația Domeniului Public Sector 1 în urma unei licitații unde au fost depusă o singură ofertă. Triumf Gardening a participat pe cont propriu, iar banii erau destinați pentru a achiziționa flori.

20 august 2009

Contract în valoare de 199,88 milioane de lei primit de la Administrația Domeniului Public Sector 1 în urma unei licitații unde au fost depusă o singură ofertă. Triumf Gardening a participat ca lider de asociere alături de firmele Geca PM Impex, Garden Center, Compania Romprest. Imensul contract era destinat pentru întreținerea spațiilor verzi din Sectorul 1 pe o perioadă de patru ani.

9 august 2011

Contract în valoare de 3,8 milioane de lei primit de la Administrația Domeniului Public Sector 1 în urma unei licitații unde au fost depuse două oferte. Triumf Gardening a participat ca lider în asocierea cu Green Gardens Prestări Servicii. Banii au fost plătiți pentru servicii de intretinere si curatenie spatii de joaca si spatii amenajate pentru caini parcuri sector 1.

12 ianuarie 2011

Contract în valoare de 6,85 milioane de lei primit de la Administrația Domeniului Public Sector 1 în urma unei licitații unde au fost depusă o singură ofertă. Triumf Gardening a participat ca lider în asocierea cu Geca PM Impex. Banii au fost plătiți pentru amenajarea Parcului Venus.

2 aprilie 2013

Contract de tip acord-cadru în valoare de 387 milioane de lei primit de la Administrația Domeniului Public Sector 1 în urma unei licitații unde au fost depusă o singură ofertă. Triumf Gardening a participat ca lider al asocierii cu Geca PM Impex, Compania Romprest Service, Graden Center Grup și Maxi Design Construct.Din acest contract cadru s-au plătit patru contracte subsecvente în valoare de 204 milioane de lei.

2 aprilie 2013

Contract tot de tip acord cadru în valoare de 19,6 milioane de lei primit de la Administrația Domeniului Public Sector 1 în urma unei licitații unde au fost depusă două oferte. Triumf Gardening a participat pe cont propriu, iar banii erau destinați pentru amenajara spațiilor de joacă și celor pentru câini.
Din acest contract cadru, Triumf Gardening a primit două contracte subsecvente de aproape opt milioane de lei.

7 august 2014

Contract în valoare de 243 milioane de lei primit de la Administratia Unitatilor de Invațământ Preuniversitar și Unitătilor Sanitare Publice – Sector 1 în urma unei licitații unde au fost depusă o singură ofertă. Triumf Gardening a participat ca lider de asciere alături de Terra Gaz Construct, Tahoma Bautrupp, Conteam, Palex Construcții Instalații, Aedificia Carpați și Complet Perfect Construct.
Lucrari de intretinere si reparatii la cladiri, instalatii termice, sanitare, electrice si spatii verzi la unitatile de invatamant preuniversitar si unitatile sanitare publice aflate in

Trăgând linie, se adună 678,5 milioane de lei (150 milioane de euro) primiți de Triumf Gardening. În acest an, Natalia Petrescu și Florin Petrescu au divorțat, iar 45% din companie a ajuns în buzunarul fostei consiliere de imagine din primăria lui Chiliman.

A doua afacere, izolarea termică a blocurilor

În perioada 2009-2010 a apărut posibilitatea izolării blocurilor cu bani de la Uniunea Europeană, program care a fost aplicat și în Sectorul 1. În anul 2006, Florin Valentin Petrescu a înființat firma Ziggy Construct, SRL care s-a specializat apoi pe renovarea enrgetică a blocurilor în perioada amintită anterior. Societatea respectivă, care după plecarea Nataliei Petrescu din primăria condusă de Andrei Chiliman, a fost trecută pe numele său a primit contracte de 217 milioane de lei, așa cum reiese dintr-un document emis de Primăria Sector 1, altfel spus 48 de milioane de euro la un curs actual de 4,5 lei/euro. De precizat, că pe sistemul de achiziții publice, sunt trecute doar trei contracte ale municipalității conduse în trecut de Andrei Chiliman și firma Ziggy Construct, valoarea acestora fiind undeva la 8 milioane de lei.

Contracte Ziggy Construct cu Primăria Sector 1

Contractele primite de Ziggy Construct de izolare energetica a blocurilor din Sectorul 1

Contractele primite de Ziggy Construct de izolare energetica a blocurilor din Sectorul 1

Firma Ziggy Construct a fost înființată de Florin Petrescu în 2006, dar până în 2010 practic nu a avut activitate. După care a venit explozia. De altfel, dintr-o cifră de afaceri de aproape 60 de milioane de euro raportată în ultimii cinci ani la Ministerul de Finanțe, 48 de milioane au venit de la primăria lui Chiliman. Acum, Natalia Petrescu deține această companie. Spune că a primit-o în urma partajului de soț, cei doi divorțând relativ de curând. Susține că preluarea companiei e mai mult un chin pentru că acum se chinuie să susțină firma pe linia de plutire pentru a putea plăti salariile angajaților.

Donații și comisioane

După ce a plecat din primărie, Natalia Petrescu a preluat firma de la soțil său, aceast fiind acționar unic în acest moment. Dar Ziggy nu doar a primit bani de la primăria lui Chiliman, ci a și cotizat la partidul primarului și chiar în buzunarul fostului edil, cel puțin așa susțin procurorii Anticorupție.

Pentru început, Ziggy apare în Registrul Autorității Electorale Permanente cu donații pentru PNL, partidul din care făcea parte Andrei Chiliman. Astfel, în 2010, firma soțului Nataliei Petrescu dona 33.000 de lei către partidul liberal.

Donatie publica Ziggy

Mai mult, ajutorul dat de Ziggy către Chiliman, primarul care conducea municipalitatea Sector 1 de unde doar societatea a primit 48 de milioane de euro, nu s-a oprit aici. Conform rechizitoriul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul care îl vizează pe Andrei Chiliman, acesta și acoliții săi primeau comision de la Ziggy în contul contractelor primite de la primărie.

Ziggy Construct date financiareAstfel, la dosar există declarația unui martor cu identitate protejată care explică faptul că toate contractele de achiziție publică din Sectorul 1 sunt controlate de Vlad Moisescu – preşedinte al organizaţiei locale a PNL în perioada 2003-2013 şi Ioana Costescu – consilier personal al primarului Andrei Chiliman. În concret, această grupare, începând cu anul 2005, a impus un control absolut asupra procedurilor de achiziţie publică derulate la nivelul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti.  “Erau şi sunt vizate toate contractele privind lucrări de utilităţi publice: străzi, reabilitări blocuri, lucrări canalizare–apă, instituţii de învăţământ, spitale, etc.”, susține martorul cu identitate protejată.

Din declarațiile date de acesta reiese că membrii grupării condusă de Vlad Moisescu şi Ioana Costescu au condiţionat şi condiţionează şi în prezent, firmele câştigătoare ale licitaţiilor publice, de plata unui „comision” cuprins între 7% – 15% din sumele încasate de respectiva firmă pentru lucrările efectuate, pentru a nu crea probleme în derularea contractelor.

“În concret, până în anul 2007 comisioanele plătite au fost de 7 % din valoarea lucrărilor. Începând cu anul 2007 membrii grupării au solicitat comisioane de 10 % din valoarea lucrărilor, iar din anul 2012 comisioanele au urcat la 15 %”, explică martorul protejat. Procentele erau stabilite de Vlad Moisescu şi comunicate reprezentanţilor societăţilor care aveau încheiate contracte de lucrări sau urmau să încheie astfel de contracte cu primăria.

“Pe segmentul reabilitări de blocuri ştiu că au efectuat lucrări cu plata de comisioane Palex, Iconomic, Ziggy. În cazul acestui gen de lucrări comisionul solicitat de Vlad Moisescu şi plătit de firme era de 15 % începând de la încheierea contractului de anvelopare a blocurilor din sectorul 1, care a fost încheiat în anul 2011 sau 2012”, mai susține martorul DNA.

“Poate fi un conflict de interese”

Reprezentanții Agenției Naționale de Integritate ne-au precizat că nu au investigat afacerile firmei fostului soț al Nataliei Petrescu cu primăria în care a lucrat aceasta. Însă, un specialist în legislația privind integritatea și conflictele de interese din administrația publică ne-a precizat că în acest caz se poate aplica o incompatibilitate cu caracter penal, ceea ce ar însemna că această cauză să fie trimisă unui judecător. Cu toate acestea, Natalia Petrescu ne-a precizat că nu poate fi vorba de așa ceva, din moment ce direcția unde a lucrat în primărie nu avea nicio legătură ce departamentul care acorda contractele firmelor soțului.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cum a depistat Ion Marin cancerul: „Lumea să știe, fiindcă nicio analiză nu arăta nimic în neregulă”
GSP.RO
Cum a depistat Ion Marin cancerul: „Lumea să știe, fiindcă nicio analiză nu arăta nimic în neregulă”
ȘOC! Nicoleta Luciu a primit INTERZIS din partea soțului! Anunțul uluitor: nu are voie să...
Playtech.ro
ȘOC! Nicoleta Luciu a primit INTERZIS din partea soțului! Anunțul uluitor: nu are voie să...
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit pe scenă, chiar sub ochii soției. Ultimele lui cuvinte sunt tulburătoare
Viva.ro
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit pe scenă, chiar sub ochii soției. Ultimele lui cuvinte sunt tulburătoare
"Şi-au dat nişte pumni. Şi femeile alea s-au luat la bătaie". Conflict violent, în faţa copiilor, între două familii la Târgul de Crăciun: a intervenit Jandarmeria
Observatornews.ro
"Şi-au dat nişte pumni. Şi femeile alea s-au luat la bătaie". Conflict violent, în faţa copiilor, între două familii la Târgul de Crăciun: a intervenit Jandarmeria
A fost mâncat de porcii din gospodărie. Sfârșit dramatic pentru un bărbat din Botoșani
Știrileprotv.ro
A fost mâncat de porcii din gospodărie. Sfârșit dramatic pentru un bărbat din Botoșani
De ce e bine să pui această legumă în mai multe locuri din bucătărie. Trucul te va scăpa de o mare problemă
FANATIK.RO
De ce e bine să pui această legumă în mai multe locuri din bucătărie. Trucul te va scăpa de o mare problemă
Scandal la Cupa Mondială! SUA au modificat steagul adversarei din grupă. Cum arată acum şi care e explicaţia din spatele controversei | FOTO
Orangesport.ro
Scandal la Cupa Mondială! SUA au modificat steagul adversarei din grupă. Cum arată acum şi care e explicaţia din spatele controversei | FOTO
Horoscop 28 noiembrie 2022. Leii ar fi bine să țină în trecut toate situațiile care au lăsat urme adânci asupra lor și să le dea uitării
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2022. Leii ar fi bine să țină în trecut toate situațiile care au lăsat urme adânci asupra lor și să le dea uitării
AVON LIVE SHOPPING! Beneficiază de ultimele oferte de Black Friday
PUBLICITATE
AVON LIVE SHOPPING! Beneficiază de ultimele oferte de Black Friday