Mergi direct la conținut »
2.500 de euro ca să vezi un film cu încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria
Ştiri Libertatea > Ştiri

2.500 de euro ca să vezi un film cu încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria

Nu mai puțin de 2.500 de euro a plătit aseară un iubitor de artă pentru un proiector Pathe Baby și 51 de role de film de epocă, printre care și o rolă cu momentul încoronării regelui Ferdinand și a reginei Maria la Alba Iulia.

De Magda Dragu,

Proiectorul Pathe Baby, străbunicul sistemelor home-cinema, a fost inventat în anii 1920 și funcționează cu un format de peliculă de 9,5 mm. Acesta a fost pus în vânzare la 1.500 de euro, iar pe lângă el, persoana care a licitat a primit și 51 de role de film de epocă, printre care și o rolă cu momentul încoronării regelui Ferdinand și a reginei Maria la Alba Iulia.

În plus, setul cuprinde și patru filme color, printre care și „Toilettes du Soir” o prezentare de modă în care criticii de peste Ocean aplaudă frumusețea româncelor. Pentru toate acestea, s-au plătit 2.500 de euro.

Încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria a avut loc pe 15 octombrie 1922, o zi ploioasă de toamnă, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, construită special pentru acest eveniment.

Regele a primit coroana de oţel a unchiului său, Carol I, cu care a fost încoronat în 1881 ca prim rege al României, şi şi-a aşezat-o singur pe cap. Regina Maria, care era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi a Ţarului Alexandru al II-lea, și-a aşteptat îngenuncheată coroana din aur. Regele Ferdinand i-a așezat-o pe cap, apoi a ridicat-o de jos şi a sărutat-o pe frunte.

Close
Închide
  Close