Purtarea măștii este obligatorie?

Masca este obligatorie atât pentru cadrele didactice și personal auxiliar, cât și pentru elevi începând cu învățământul primar, atât la ore, cât și în pauze, în spațiile închise. Este recomandat să se poarte măști de uz medical, dar se admit și cele de tip textil. Nu sunt permise altfel de dispozitive care înlocuiesc măștile, precum vizierele.

Și personalul din învățământul special este obligat să poarte mască inclusiv în timpul terapiilor, iar acolo unde nu este posibil, să aibă vizieră. 

În cazul elevilor din învățământul special, masca are caracter de recomandare și nu reprezintă o obligație.

Se pot organiza festivități de deschidere?

Da, însă doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măștii și cu condiția ca durata lor să nu depășească mai mult de o oră și jumătate.

Cum se desfășoară orele de educație fizică?

Dacă incidența îmbolnăvirilor într-o localitate este mai mică de 2 la mie, atunci orele de educație fizică se pot desfășura și în spații închise, fără mască de protecție. Dar li se recomandă profesorilor să organizeze activități care nu presupun efort intens. Dacă rata depășește 2 la mie, atunci orele de sport se fac doar în spații deschise, la fel, fără să fie nevoie de mască.

Clotilde Armand, trimisă în judecată în ziua în care și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat. De ce e acuzată și cum a reacționat
Recomandări
Clotilde Armand, trimisă în judecată în ziua în care și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat. De ce e acuzată și cum a reacționat

Indiferent de rata de infectare, copiii de grădiniță nu trebuie să poarte mască la orele de mișcare.

Cum se desfășoară examenele și simulările?

Toate examenele și simulările pentru Evaluarea Națională sau Bacalaureat se desfășoară cu prezență fizică, inclusiv în localitățile aflate în carantină.

Regulile pentru desfășurarea lor sunt distanțarea, igienizarea mâinilor și purtarea măștii.

Băncile trebuie distanțate?

21 de întrebări și răspunsuri despre deschiderea școlii. Regulile pentru începerea anului școlar față în față
Foto: INQUAM Photos/ George Calin

Distanțarea dintre bănci trebuie să fie de minimum un metru, unde este posibil. Dacă nu este suficient spațiu pentru asta, atunci se va asigura distanța maximă posibilă. 

Se fac circuite funcționale în școli și fiecare școală stabilește ce spații poate folosi în procesul de învățământ și care va fi încăperea pentru izolarea temporară a cazurilor suspecte.

Cum aflăm când se închid școlile?

Scenariul de funcționare este stabilit săptămânal, după ce sunt publicate informațiile cu privire la rata de infectare pe site-urile direcțiilor de sănătate publică.

Vinerea se întrunește consiliul de administrație al școlii și acesta transmite propunerea scenariului de funcționare către inspectorat spre aprobare. Părinții află de la școală dacă elevii trec în online.

Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”
Recomandări
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”

În ce condiții elevii încep să învețe în online?

Dacă rata de îmbolnăvire cu COVID nu este mai mare de 6 la mie pentru ultimele două săptămâni, toți copiii merg la școală, fără excepție. Când incidența depășește 6 la mie, până la instituirea carantinei, își continuă activitatea creșele, grădinițele și unitățile din învățământul special. Din acest moment trec în online toți ceilalți elevi. 

Când într-o localitate este instituită carantina, nici antepreșcolarii, nici preșcolarii nu mai participă la activități educaționale față în față. 

Se pot desfășura fizic însă terapiile pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, cu condiția strictă ca terapeuții să poarte mască de protecție în permanență.

Ce categorii de elevi pot să continue educația online, chiar și când este posibilă școala față în față?

Pot fi scutiți de prezența fizică la școală copiii de grădiniță și elevii mai mici de 12 ani care sunt diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul și recomandările medicului curant și cu acordul scris al părinților. 

Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”
Recomandări
Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”

Pot fi scutiți și elevii mai mari de 12 ani care au afecțiunile menționate, chiar dacă s-au vaccinat cu schema completă. 

Școlile se vor asigura că aceștia pot să continue școala, inclusiv în modul online, chiar dacă toți ceilalți elevi participă fizic.

Pot profesorii cu vulnerabilități să își țină orele online?

Da. „Pentru colegii cadre didactice care au vulnerabilități certificate medical – şi aici vorbim de Medicina Muncii – se pot adopta măsuri care permit colegilor cadre didactice să rămână în online”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu într-o conferință organizată de Organizația Salvați Copiii.

Ce se întâmplă când este detectat un caz pozitiv într-o clasă?

Când un elev este confirmat cu COVID într-o clasă, este suspendată activitatea educațională fizică pentru 14 zile pentru acea clasă. Se pot întoarce la cursuri fizice în ziua a opta de la detectarea cazului elevii care s-au testat și rezultatul a fost negativ. Testarea este făcută de cadrul medical din școală sau de o echipă mobilă de la direcțiile de sănătate publică. Elevii care nu vin la testare reiau cursurile după 14 zile.

Dacă învață în aceeași clasă mai multe schimburi, atunci se suspendă cursurile doar pentru clasa în care a fost identificat cazul. Celălalt schimb vine la școală după dezinfectarea sălii.

Dacă apare un caz într-o clasă de a VIII-a, a XII-a sau a XIII-a, elevii cu schema de vaccinare completă sau care au trecut prin boală în ultimele șase luni pot să continue cursurile în format fizic.

De fiecare dată, direcțiile de sănătate publică trebuie să facă o anchetă epidemiologică și să stabilească contacții direcți ai cazurilor confirmate și să decidă dacă impun carantinarea altor elevi sau a personalului.

Dacă un profesor este diagnosticat cu COVID, atunci acesta trebuie să anunțe conducerea școlii, care va informa direcțiile de sănătate publică. În urma anchetei epidemiologice, se va stabili dacă se impune suspendarea activităților didactice în persoană.

Atât părinții elevilor pozitivi, cât și profesorii care au contractat boala sunt obligați să anunțe DSP și școala despre diagnostic.

Cum se procedează când un elev prezintă simptome în timpul orelor?

Sunt anunțați imediat părinții sau reprezentanții legali și personalul medical școlar. Copilul va fi izolat de ceilalți elevi într-o încăpere stabilită în prealabil pentru astfel de cazuri și va purta în permanență mască. Dacă elevul va merge pe perioada izolării la toaletă, grupul sanitar trebuie curățat și dezinfectat. Nu va pleca din școală decât însoțit și nu va fi transportat la medic decât dacă simptomele sunt severe și atunci trebuie sunat la 112. În permanență va fi supravegheat de o persoană care poartă mască.

Dacă există un acord scris al părintelui și este un cabinet medical în școală, atunci elevul poate fi testat cu un test antigen. Dacă nu există un astfel de acord, familia se va sfătui cu medicul de familie și va decide următorii pași.

Copilul se va putea întoarce în colectiv doar cu o adeverință medicală care precizează diagnosticul și faptul că nu mai prezintă un risc epidemiologic.

Sunt contact sau suspect de COVID. Pot merge la școală?

Nu. Este menționat clar că nu vor merge la școală profesorii sau elevii care sunt confirmați cu virusul, care sunt declarați contacți direcți cu o persoană infectată sau care au fost testați și așteaptă rezultate sau care locuiesc cu o persoană testată care așteaptă rezultatele.

Elevii din învățământul tehnic pot face practică?

Stagiile de practică pentru elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal, profesional și profesional dual se desfășoară cu prezența fizică, cu respectarea regulilor impuse de entitățile unde se desfășoară practica, indiferent de scenariul epidemiologic.

Când se face aerisirea claselor?

Va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 de minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei.

Este recomandată păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil.

Pot să îmi însoțesc copilul până la ușa clasei?

21 de întrebări și răspunsuri despre deschiderea școlii. Regulile pentru începerea anului școlar față în față
Părinți nu vor putea să-și conducă copiii până la sala de clasă, din cauza restricțiilor | Foto: INQUAM Photos/ Virgil Simonescu

Nu. Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unităţii de învăţământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis, în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ. Vor putea face asta doar părinții sau însoţitorii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi dizabilităţi.

Clasele vor avea orar diferit?

Da, este recomandat ca unitățile de învățământ să organizeze orarul claselor astfel încât să fie evitate aglomerările de elevi în pauze. 

Profesorii vor trebui să-i supravegheze pe elevi și în pauze, pentru respectarea regulilor.

Se va putea mânca la cantină?

Da, cu reguli de distanțare între mese și cu un orar făcut în așa fel încât să nu se producă aglomerări. Copiii vor trebui să se spele și dezinfecteze pe mâini. Masca va fi scoasă doar când se mănâncă.

Aerisirea sălii de mese se va realiza cât de des posibil.

Internatele vor fi deschise?

Da. Regulile sunt:

– asigurarea unei distanțări de minimum un metru între paturi;
– curățenie și dezinfecție zilnică a spațiilor colective;
– unde nu pot fi asigurate camere individuale, se va încerca să fie cazați elevi din aceeași clasă sau grup de elevi;
– masca trebuie purtată în spațiile comune;
– când este detectat un caz pozitiv, elevul respectiv va fi izolat și va fi anunțată direcția de sănătate publică.

Ce reguli sunt pentru microbuzele școlare?

Acestea trebuie aerisite, igienizate, dezinfectate și nebulizate după fiecare cursă (decontaminarea aerului cu ajutorul unor substanțe biocide).

În timpul curselor trebuie asigurată distanțarea și va fi purtată masca de protecție.

Cum se va organiza vaccinarea în școli?

În primele două luni de la începerea școlii se va desfășura o campanie de vaccinare pentru copiii peste 12 ani, cu serurile Pfizer și Moderna. Vaccinarea se va face fie în cabinetele școlare, fie în centrele de vaccinare din apropierea școlilor sau prin unități mobile, la cererea școlii, după ce se fac liste cu doritorii. Copiii trebuie însoțiți de un aparținător. Este nevoie și de consimțământul scris al părintelui sau tutorelui, după un formular tip pe care îl puteți descărca de aici.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, există 476 de cabinete școlare pregătite pentru vaccinare.

Ce sfaturi au oferit Ministerele Educației și Sănătății părinților?

Printre sfaturile oferite de oficiali se numără:

– evaluaţi zilnic starea de sănătate a copilului înainte de a merge la şcoală;
– în cazul în care copilul prezintă simptome în timpul programului şcolar, părintele se va prezenta imediat la unitatea şcolară pentru preluarea copilului și va contacta telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz;
– discutaţi cu copilul despre cum acesta se poate proteja pe el, dar şi pe cei din jur împotriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2;
– acordaţi atenţie stării mentale a copilului şi discutaţi cu el despre orice modificări ale stării lui emoţionale;
– învăţaţi-vă copilul cum să se spele pe mâini corespunzător şi vorbiţi cu acesta despre cum să respecte sfaturile generale cu privire la o igienă corespunzătoare şi la păstrarea distanţei;
– învăţaţi-vă copilul cum să poarte corect masca de protecţie şi explicaţi-i importanţa şi necesitatea purtării acesteia;
– sfătuiţi-vă copilul să nu consume alimente sau băuturi de la colegi şi să nu schimbe cu alţi elevi obiectele de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.) Nu oferiţi alimente sau băuturi întregii grupe/clase la aniversări sau cu alte ocazii.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
FANATIK.RO
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Viva.ro
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
FANATIK.RO
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
Știrileprotv.ro
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Observatornews.ro
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI