Cel puțin 21 de români și-au făcut și doza a patra de vaccin anti-COVID, potrivit Adevărul. Această doză nu este recomandată populației generale, ci doar celor cu „o imunitate mai scăzută care nu-i oferă organismului aceeaşi agilitate în a se lupta cu virusul”, subliniază Andrei Baciu.

„Doza a patra nu o poate face oricine. Persoanele care au făcut şi cea de-a patra doză au recomandare din partea unui medic curant sau a medicului de familie. Recomandarea este urmarea unei evaluări medicale care arată o imunosupresie, adică o imunitate mai scăzută care nu-i oferă organismului aceeaşi agilitate în a se lupta cu virusul. În aceste condiţii, se consideră utilă, conform unei recomandări ştiinţifice, posibilitatea de a ajuta organismul să răspundă mai bine”, a explicat Andrei Baciu.

El a precizat că persoanele care au primit a patra doză au avut o recomandare scrisă, care este păstrată „în copie la centrul de vaccinare”.

Întrebat despre ce pacienți pot primi al doilea booster, Baciu a răspuns: „Pacienţi cu diverse afecţiuni oncologice, cu stadii avansate de boală, cu sau fără tratament activ, fie că vorbim de radioterapie sau chimioterapie, pacienţi post-transplant, cu transplant de celule stem hematopoietice, pacienţi cu HIV/SIDA sau cu diverse sindroame. Deci, pentru aceşti pacienţi se recomandă a patra doză ca urmare a unui consult. Nu este un rapel suplimentar pe care poate să-l facă oricine, ci dimpotrivă”.

Urmărește-ne pe Google News