De Alexandra Nistoroiu,

Săptămâna aceasta, Libertatea a venit cu dezvăluiri despre cum KRKA a mituit peste un deceniu sute de medici români, dar și despre cum statul dă milioane de euro pentru construcții mari ridicate pe expertize falsificate.

1. DOCUMENTE INTERNE. O mare companie pharma din România, KRKA, mituiește de peste 10 ani medicii și are rubrică de “Amortizare” în excel-ul șpăgii! 

Libertatea a obținut 2 gigabyte de informații (contracte, excel-uri, tabele centralizate) din interiorul companiei slovene KRKA și mărturii de la mai mulți angajați. 

De peste un deceniu, corporația pharma, una dintre cele mai mari trei pe piața de medicamente generice din România, plătește doctorii, oferindu-le bani, vacanțe sau recompense ca speakeri. 

KRKA a ajuns să creeze, în propriile fișiere excel, o rubrică intitulată “Perioadă amortizare”, unde compania pharma înregistrează, în dreptul medicilor cu nume și prenume, în câte trimestre își scoate mita plătită acestora!

Detalii, într-o anchetă de de Alexandra Nistoroiu și Cătălin Tolontan

2. Medicii care prescriau multe medicamente de inimă de la KRKA primeau “inimioare” în Excel și bani pe contracte de sponsorizare fictivă!

În cele peste 2.000 de documente interne care au intrat în posesia Libertății apar sute de medici care primeau bani din partea companiei KRKA. Sumele erau direct proporționale cu numărul de cutii prescrise din produsele firmei.

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”
Recomandări

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”

 

Detalii, în ancheta semnată de Alexandra Nistoroiu și Cătălin Tolontan

3. Reacție dură a șefei Casei de Sănătate în cazul medicilor mituiți de companiile pharma: “S-a pervertit actul medical! E timpul ca pacienții să nu fie ai medicilor, ci ai spitalelor” 

Numită de scurt timp de la Sibiu la conducerea CNAS, instituție de unde au ajuns liste secrete la compania pharma KRKA, Adela Cojan spune că “e foarte grav ce s-a întâmplat”.

Continuarea, îninterviul realizat de Alexandra Nistoroiu și Cătălin Tolontan

4. Pe mâinile cui ne dăm sănătatea: un medic din Timișoara a dat examenul de specialist, deși a fentat jumătate din rezidențiat!

Medicul ORL Alina Tischer s-a prezentat în octombrie 2019 la examenul de medic specialist, deși, din luna mai 2018, când a devenit mamă, a rămas acasă pentru a-și crește bebelușul.

Un spaniol a renunțat la bani și s-a mutat în România pentru o viață mai bună. Așa spun și românii care pleacă în Spania
Recomandări

Un spaniol a renunțat la bani și s-a mutat în România pentru o viață mai bună. Așa spun și românii care pleacă în Spania

 

Detalii, într-o investigație de Radu Roman (Timișoara) și Răzvan Luțac

5. Alba-neagra cu siguranța publică: statul dă milioane de euro pentru construcții mari ridicate pe expertize falsificate!

Libertatea a intrat în posesia unor documente care arată că cel puțin trei obiective de stat, aflate în construcție acum, sunt ridicate pe expertize falsificate, cel acuzat fiind chiar unul dintre prodecanii Universității Tehnice de Construcții București, Daniel Stoica. 

Detalii, în investigația făcută de Alina Manolache, Răzvan Luțac, Bogdan Sorocan (video), Vlad Chirea (foto)

6. Ce regie a pus la cale primarul din Târgoviște pentru Libertatea: stadionul cu expertiza falsă, umplut cu muncitori, de ochii presei 

Vinerea trecută, la ora 1000, nu era nimeni pe șantier, deși “aici se muncește 10 ore pe zi”, după spusele constructorului. O oră mai târziu, când a sosit Libertatea, arena era plină de lucrători. Toți au plecat la maximum 45 minute după interviul cu primarul Daniel Stan, la 14.00.

Andreea Berecleanu, prima reacție după ce a fost înlocuită la Observator. „Nu voi accepta situații impuse”
Recomandări

Andreea Berecleanu, prima reacție după ce a fost înlocuită la Observator. „Nu voi accepta situații impuse”

 

Mai multe, în materialul realizat de Alina Manolache, Răzvan Luțac, Bogdan Sorocan (video), Vlad Chirea (foto)

7. Creșterea alocațiilor sau bătălia pe voturile clasei de mijloc

Victoria Stoiciu, coordonatoare de programe la Fundația Friedrich Ebert România, debutează în Libertatea cu un text despre creșterea alocației pentru copii, o decizie importantă pentru populație, strategică pentru politicieni, dar “departe de a fi cea mai inspirată măsură de protecție socială”.

Continuarea, într-o opinie de Victoria Stoiciu.

Citeşte şi:

INTERVIU | Les Knight, omul care vrea dispariția voluntară a omenirii pentru salvarea planetei: „România merge în direcţia corectă – mortalitatea e peste natalitate”

Cum a explicat managerul Spitalului din Timișoara situația halucinantă în care un medic a dat examenul de specialitate, deși nu a terminat rezidențiatul

Motivul uluitor pentru care complicele lui Dincă vrea să rămână în arest. Ce le-a spus judecătorilor Ștefan Risipițeanu

După ce Libertatea a arătat cum a regizat primarul munca la stadionul din Târgoviște, porțile au fost acoperite, să nu se mai vadă șantierul

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul
GSP.RO

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie
HOROSCOP

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie