MENIU CAUTĂ
26 Feb. 2016 23:30 , de Maria Apostol

EXCLUSIV / A pierdut-o pe Sophie! Decizia finală a judecătorilor plasează fiica unei românce ucise de soț în custodia părinților criminalului

Distribuie

Fiica unei românce ucise cu sânge rece în Austria a ajuns definitiv în custodia părinților criminalului, în vreme ce bunica maternă a pierdut o luptă în care avea sprijinul impresionant al unei întregi comunități.

Ruxanda Guger, director de bancă în Austria, a fost ucisă de soțul ei, Christoph Guger,  cu șase lovituri de cuțit, în 2012. Românca plecase în 2004 din România, renunțase chiar la cetățenie, pentru a întemeia o familie alături de austriac. Cei doi aveau împreună o fetiță, în vârstă de 7 ani la acea vreme, pe nume Sophie, care i-ar fi relatat mamei ei mai multe episoade traumatizante despre felul în care se comportă tatăl ei cu ea. Așa s-a ajuns de fapt la crimă. Ruxanda Guger credea că fetița ei este abuzată sexual chiar de tatăl ei – motiv pentru care se certau permanent -, iar până la crimă nu a mai fost decât un pas. Cazul a ajuns cunoscut la nivel internațional, care a culminat cu o campanie: 'Save Sophie' (Salvați-o pe Sophie).  După ce mama ei sfârșise dramatic, în timp ce tatăl ei fusese condamnat la 15 ani de închisoare, pentru custodia copilei a început o luptă crâncenă între bunici. Mama româncei ucise, Minerva Roangheși, a susținut în fața judecătorilor că inclusiv bunicul patern ar fi avut un comportament neadecvat cu micuța Sophie, iar pentru o perioadă fetița a fost scoasă de sub custodia lui, unde fusese încredințată inițial.
61543667

Fetița face performanță

Lucrurile s-au schimbat între timp și, oficial, s-a stabilit ca Sophie (în vârstă de 11 ani acum), să fie încredințată bunicilor paterni, din nou. Bunica maternă a pierdut definitiv fetița, deși a stat lângă ea de când era o mână de om și a avut sprijinul unei campanii internaționale care nu a contat în ochii judecătorilor austrieci. Și totuși, în ciuda traumelor pe care le-a suferit, Sophie a reușit să suprindă pe toată lumea cu dorința ei de a face lucrurile perfect. Așa se face că fetița a ajuns medaliată la matematică și face performanță în sport, încurajată de părinții tatălui ei, care se află acum după gratii.

Cum a început totul

Soții Ruxanda și Christoph erau despărțiți în 2012, iar românca deschisese acțiune de divorț împotriva soțului său. Prima înfățișare era programată pentru 30.11.2012, iar fapta a fost comisă cu doar șase zile înainte de termenul de înfățișare, chiar sub ochii copilei. După crimă, Christoph a luat-o pe micuță, a pus-o în mașină și a dus-o la casa părinților lui, iar ulterior a mers să se predea poliției. Ruxanda parcă și-a presimțit moartea, sau doar amenințările venite din partea soțului ei au făcut-o ca aceasta să-și scrie inclusiv un testament prin care a  precizat ca toate bunurile ei și câteva terenuri din România să intre în posesia mamei ei după ce va muri.

 

Citește mai multe despre Austria și Crima pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Liviu Dragnea, huiduit de un europarlamentar după discursul de la congresul PES
Comentarii