• De ce au secretizat oamenii din Primărie numele firmei care se ocupă de iluminat? Fiindcă ea a făcut afaceri mereu cu apropiații directorului Adrian Corbu!
  • Firmele lui Mihai Horea Baba din Deva, orașul de baștină al soției directorului Companiei de Iluminat București, Paula Corbu, au prins multe contracte pe bani publici de la apropiații celui care a secretizat contractul față de public.
  • De exemplu, în 2010, Primăria Deva a cumpărat ornamente de la una dintre companiile lui Baba, Corvin Design, iar cealaltă firmă, MK Illumination, a prins contractul-mamă.
  • Apoi, în 2016 și 2017, Baba a pus instalații și beculețe la Voluntari, unde Corbu e vecin chiar cu primarul Pandele.

Nu au fost 6,1 milioane de lei, cum stipula bugetul inițial realizat de Compania Municipală de Iluminat Public pentru iluminatul festiv al orașului. Ci 9,3 milioane de lei. Cu peste 3 milioane de lei în plus.

Primăria n-a răspuns solicitării Libertatea, însă a dat cifrele către HotNews. Cărora le-a comunicat și numele firmei, SC MK Illumination SRL din Deva.

De ce să fie asta un secret pentru cititori? De ce nu a apărut contractul în SICAP, noul sistem electronic de achiziții publice? Ori măcar pe site-ul Companiei de Iluminat?

Poate pentru că numele companiei apare în mai multe contracte cu Primăria Deva. Condusă, în acei ani, de Mircia Muntean. Socrul directorului Companiei de Iluminat!

Omul care pune beculețele

Cine este MK Illumination SRL? Firmă din Deva, orașul de baștină al Paulei Corbu, soția lui Adrian Corbu, directorul Companiei de Iluminat, aceasta e fondată în 2003 pe lângă un grup austriac răspândit în toată Europa.

25% din companie e deținută însă de responsabilul pe România.

Acesta se numește Mihai Horea Baba și, pe site-ul oficial este prezentat drept „managing director”.

Abonat la primăriile prietene. Omul care a luat 2.000.000 de euro pentru a orna Capitala de Crăciun vindea direct la primăria lui Muntean, socrul directorului Corbu, și apoi la primăria lui Pandele, vecinul directorului!

Mihai Horea Baba

Legăturile dintre companie și Primăria Deva sunt vechi. Ele încep, pe SEAP, în 2007 și continuă chiar și după 2012, an în care Mircia Muntean a renunțat la scaunul de edil și a ajuns parlamentar.

Legături cu socrul

Iată contractele dintre primăria condusă, pe atunci, de socrul directorului Corbu și MK Illumination SRL.

Abonat la primăriile prietene. Omul care a luat 2.000.000 de euro pentru a orna Capitala de Crăciun vindea direct la primăria lui Muntean, socrul directorului Corbu, și apoi la primăria lui Pandele, vecinul directorului!

Poate par puține, însă surpriza vine de la Horea Baba, 39 de ani. Care apare și în acționariatul unei alte firme, cu mult mai multe contracte!

Ambele firme vindeau către Primăria Deva

E vorba de Corvin Design SRL. Conform termene.ro, fondată în 2008, compania cu un singur angajat a avut două perioade propice. În 2010, când avea contracte cu Primăria lui Muntean, și în 2017, un an plin de contracte cu Primăria Voluntari. Condusă de Florentin Pandele, nimeni altul decât vecinul lui Adrian Corbu în orașul păstorit tot de soțul Gabrielei Firea.

Baba are 5% din acțiuni și este administratorul companiei cu sediul tot în Deva.

Ce a făcut pentru cele două primării?

– Pe 8 septembrie 2010, prin mai multe cumpărări directe!, Primăria Deva achiziționa, de la compania Corvin Design, o „sanie”, trei „oameni de zăpadă+copil+sanie”, „om de zăpadă mama” și figurină 3D. Preț total, 75.000 de lei. Atenție, în același an în care, în decembrie, cealaltă firmă de pe numele lui Baba, MK Illumination, primea 345.000 de lei pentru achiziția și montajul ornamentelor!

– Pe 25 noiembrie 2016, Corvin primea 130.000 de lei din trei cumpărări directe către Primăria Voluntari. Obiectul cumpărării, „achiziție ornamente luminoase pentru Sărbătorile de Iarnă”.

– Pentru ca, pe 21 noiembrie 2017, alte 116.000 lei să ajungă de la Primăria Voluntari la Corvin Design, pentru alte ornamente de Crăciun.

Libertatea a încercat să obțină un punct de vedere de la Mihai Horea Baba, atât telefonic, cât și pe e-mail, însă acesta nu a putut fi contactat.


Citește și:

Vecinul cuplului Firea-Pandele secretizează beculețele de Crăciun. Adrian Corbu, director al companiei care se ocupă de iluminatul Bucureștiului, refuză să spună cine a câștigat contractul pentru decorațiunile de Sărbători