SUMAR AL SERIEI
Deceniul de domnie episcopală al lui Cornel Onilă, arhiereu al Hușilor între 2009 și 2017 (cu numele monahal Corneliu Bârlădeanu), a fost marcat profund de zvonul existenței unor filmări compromițătoare care îl surprindeau pe ierarhul BOR întreținând relații sexuale cu elevi dintr-un seminar teologic patronat de Biserică.
Între 2009 și 2017, conținutul filmărilor a devenit piatra de temelie a vieții bisericești din județul Vaslui, arată o amplă documentare a site-ului Să fie lumină, în cadrul căreia au strâns informații și fapte șase reporteri, vreme de aproape un an.
Seria jurnalistică rezultată continuă astăzi cu un al treilea episod, despre victimele cazurilor de abuz sexual sistematic din eparhia Hușilor.
În primele două episoade ale seriei – publicate în luna august de Libertatea – am investigat circuitul judiciar prin care au trecut casetele video până să poposească definitiv într-un fișet de procuratură, dar și contextul extrajudiciar al dosarului de șantaj instrumentat de DNA Iași în vara lui 2017.
Pentru a înțelege saga bisericească din Vaslui trebuie adus sub reflectoare un călugăr necunoscut, arhimandritul Sebastian Jitaru. Nu e clar când și de unde anume apare numele său în Episcopia Hușilor, însă intersecția Onilă-Jitaru e un punct fundamental în odiseea casetelor care îl au ca protagonist pe ierarhul BOR.
Legătura dintre Onilă și Jitaru se cimentează an după an. Cei doi devin, în perioada petrecută împreună la Huși, un veritabil binom al răului. Păcatul lor comun? Abuzul sexual asupra adolescenților de la seminar. Anii trec, iar desfrâul, combinat cu dorința de putere, îi transformă în adversari, într-un joc nebun în care se obțin și se folosesc imagini ale abuzului.
Povestea scapă de sub controlul protagoniștilor la începutul verii anului 2017, când Onilă reclamă la DNA Iași că este șantajat de Jitaru și de alți doi preoți.
Istoria șantajului exercitat în 2017 asupra lui Cornel Onilă este, în rezumat, povestea unui naufragiu judiciar de proporții. În egală măsură însă, e și povestea unui naufragiu uman de proporții.
Reporterii Să fie lumină aduc în spațiul public acte, fapte și probe judiciare menite să demonstreze ceea ce, până la urmă, pentru mulți dintre oamenii din Huși reprezintă un loc comun – abuzul sexual de la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur, din Huși a existat și pe el s-au clădit și s-au năruit cariere în lumea preoțească.
E august 2017 și doar două luni au trecut de la izbucnirea scandalului de șantaj bisericesc în care un călugăr și doi preoți din Episcopia Hușilor îl amenință pe Preasfințitul Corneliu, arhiereul BOR din județul Vaslui, cu publicarea unor filmări compromițătoare ce surprind fapte de abuz sexual ale episcopului.
În lumea elevilor de la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huși e rumoare.
Mulți au auzit de-a lungul timpului de existența imaginilor compromițătoare, dar foarte puțini le-au și văzut. Informația că astfel de secvențe video există a circulat printre seminariști din generație în generație încă din 2006, când ar fi fost realizată prima filmare.
Acesta e contextul în care, spre finalul verii anului 2017, doi seminariști – Andrei F. și Vasile T. – vorbesc la telefon. Unul dintre aparate înregistrează.
Andrei: Dar asta cu Denis și cu PS-ul (n.red. – preasfințitul) când s-a întâmplat!?
Vasile: Uăi, în ziua în care o înmormântat-o pe mă-sa, o băgat-o pe mă-sa în sicriu, seara el se f****. Mai vrei ceva?
Andrei: Să mori tu?!!!
Vasile: Păi de aia îți zic, că i-a supt p*** și l-a f**** pe Denis.
Andrei: Uăi, mamă!!!
Vasile: Când am venit noi cu cozonacii în seara aceea. Știi, am venit cu cozonacii la cămin, cu … Ei, el în seara aceea s-a f**** cu Denis! Când am venit noi la 11 în cămin. Na!! Mai vrei ceva?
Cel invocat în convorbire, Denis, este fratele lui Vasile T. Împreună studiaseră la Seminarul Teologic din Huși, pe care îl absolviseră cu doar o lună de zile înaintea izbucnirii scandalului de șantaj. Scena pe care Vasile i-o povestește telefonic colegului Andrei, despre existența unui contact sexual înregistrat video între fratele său și episcopul Hușilor, s-ar fi petrecut pe 9 mai 2017.
Andrei: Auzi, uăi, dar cine l-o filmat pe Corneliu când cu Denis?
Vasile: Denis! Cu ceasul!
Andrei: Cu ceasul?
Vasile: Da! Știi că vorbeam noi… Ai auzit vreodată că vorbeam noi prin cameră de Ometrix, de chestii-trestii, Ei, asta era! Asta era.. Ometrixul ăsta era, ca să știi și tu.
Andrei: Da, dar ăsta cu… îi acela de care o zis ăștia că ți l-o dat Sebastian?
Numele pe care îl menționează Andrei în cursul convorbirii este al călugărului arhimandrit Sebastian Jitaru, cel care-l șantaja pe episcopul BOR de la Huși cu imagini compromițătoare pe care le obținea filmând pe ascuns.
Dialogul telefonic din august 2017 dintre seminariștii Andrei și Vasile, ușurința cu care elevii introduc în discuție diverse personaje demonstrează cât de familiar devenise fenomenul în seminarul de la Huși.
Întâiul între abuzatori era chiar Preasfințitul Corneliu. Un om care profitase de poziția, puterea, influența pe care le avea pentru a ademeni sexual niște adolescenți.
Presfințitul Corneliu era un om căruia nu concepeai să-i spui nu. Un om de la care mai apoi, după ce-i deveneai victimă, puteai obține avantaje de ordin profesional.
Al doilea abuzator era călugărul Sebastian Jitaru, care convingea victimele să filmeze întâlnirile cu episcopul, pentru viitoare beneficii obținute prin șantaj. Toată traiectoria acestui monah arată că obținerea și folosirea unor imagini compromițătoare erau scopurile sale din momentul în care aflase de năravurile episcopului.
Dar Jitaru a făcut mai mult de atât, arată documentarea Să fie lumină. Aflat sub protecția imaginilor compromițătoare, simțindu-se suficient de puternic, chiar intangibil, călugărul a ajuns la rândul său să abuzeze sexual elevi seminariști.
Preferații episcopului
Dialogul telefonic dintre Andrei și Vasile este înregistrat și ajunge în presă în septembrie 2017, fiind publicat de cotidianul vasluian Vremea Nouă.
Ascultați mai jos înregistrarea dintre cei doi:
În lipsa contextului faptelor, convorbirea trece neobservată – așa cum trecuseră, de-a lungul anilor, toate zvonurile despre abuzurile sexuale la care îi supunea Preasfințitul Corneliu pe elevii de seminar.
Mai mulți seminariști susțin că înregistrarea dialogului telefonic din august 2017 a fost făcută chiar de unul dintre participanți, Andrei F. Acesta însă a avut o altă variantă în discuțiile cu Să fie lumină: alți colegi prezenți în cameră în timpul convorbirii dintre el și Vasile ar fi realizat înregistrarea.
Nimeni nu neagă totuși autenticitatea ei. Nici Andrei, nici Vasile.
Denis T., Vasile T. și Andrei F. au fost colegi la seminarul teologic de la Huși, absolvind cursurile acestuia în 2017. Despre clasa din care au făcut parte, colegii de seminar spun că era una dezorganizată și destul de slab pregătită.
Din clasa respectivă, frații T. au părut mereu să fie preferații episcopului Corneliu. Erau mereu chemați la Episcopie să ajute la tot felul de treburi – de cele mai multe ori, doar ei doi, de foarte puține ori cu clasa. Primeau bani și, din când în când, Corneliu le cumpăra și haine.
Din mărturiile colegilor, reiese că Vasile nu ar fi știut de la bun început că fratele lui e abuzat, pentru că atunci când mergeau la Episcopie cei doi aveau treabă la etaje diferite.
Vasile le-a mai povestit colegilor că fratele său a filmat secvențe intime cu Preasfințitul la presiunea călugărului Sebastian Jitaru. Un adevărat vânător de victime, arhimandritul încerca să convingă elevii abuzați să filmeze întâlnirile cu episcopul.
Deși se arăta dornic în convorbirea cu Andrei din august 2017 ca lumea să știe tot adevărul, Vasile s-a răzgândit între timp. Contactați în mai multe rânduri de reporterii Să fie lumină, nici el, nici fratele lui nu au vrut să comenteze lucrurile apărute în presă sau declarațiile colegilor și cu atât mai puțin contextul abuzului episcopal.
Orice pentru sex mai mult și mai des
Împrejurările sunt descrise însă, în detaliu, în convorbirea telefonică.
Vasile: Uăi, o fost fățărnicie! O fost atragere. El vara asta mi-o oferit un loc de muncă la Episcopie. Mi-o oferită loc de muncă ca… Mie mi-o oferit… o zis că… îmi plătește școala de șoferi de profesioniști și lui Denis îi plătește ca să facă școala de bucătari, ca să îl aibă aproape, acolo, ca să poată să se f*** mai repede cu el… mai mult. I-o oferit, o zis, hai să mergem să ne cumpărăm o casă în afară. Băi, îs multe de spus…
Acesta e contextul rotund și profund viciat în care am fost obligați să derulăm investigația Să fie lumină. În lunile în care ne-am străduit să ajungem la sute de elevi și fețe bisericești, au fost momente în care a părut că sfârșim mereu în aceeași fundătură a tăcerii și compromisului.
Ni s-a spus că e bine să-l lăsăm pe Dumnezeu să lucreze după planul său, să nu mai scormonim pentru a scoate la iveală lucruri care fac rău Bisericii. Ni s-a spus că munca noastră este inutilă și nocivă. Că smintește poporul. Ce a fost a fost și noi nu mai putem face nimic.
Faptele sunt încăpățânate, însă.
Misteriosul Denis T.
Discuția telefonică purtată între cei doi seminariști în august 2017 nu este singurul loc în care apare, direct sau indirect, numele lui Denis T. El este invocat de mai multe persoane implicate în dosarul de șantaj instrumentat de DNA Iași.
Denis este menționat chiar de Sebastian Jitaru într-o înregistrare ambientală realizată de PS Corneliu cu aparatură DNA pentru a demonstra șantajul. Filmarea are loc pe 14 iunie 2017, în biroul episcopului.
La discuția dintre PS Corneliu și Sebastian Jitaru participă și consilierul episcopal Paul Rariță. La un moment dat, Jitaru îi cere Preasfințitului câteva minute între patru ochi pentru o discuție privată, ferită de urechile consilierului.
“E bine să fim doar noi doi”, subliniază Jitaru.
După ieșirea lui Rariță din încăpere discuția dintre cei doi continuă: “Chiar credeți că vreau să fac lucrurile astea? (…) Și cu Denis credeți că am vrut să fac vreo istorie?“.
În acel moment, știind că discuția este înregistrată de procurori, episcopul schimbă rapid subiectul și-l întreabă pe Jitaru dacă mai dorește și altceva în afară de funcția de episcop-vicar. Nu mai dorea.
Tot despre Denis pare să vorbească, pe 15 iunie 2017, și părintele Cosmin Gubernat, profesor la seminar din 2013 și purtător de cuvânt al Episcopiei Hușilor. Într-o declarație de martor la DNA, preotul povestește că Jitaru i-a arătat două înregistrări la începutul acelei veri. Despre una dintre ele părintele spune că l-a tulburat foarte tare, pentru că a doua persoană din înregistrare ar fi fost un elev de la seminarul la care era profesor.
În instanță, la Tribunalul Vaslui, unde este reaudiat în 2018, Cosmin Gubernat spune despre a doua persoană ce apărea alături de PS Corneliu pe înregistrarea cu tentă sexuală: “Cunoșteam numele și persoana pentru că eram cadru didactic”.
L-am întâlnit pe Cosmin Gubernat în această vară, la biserica din Vaslui unde slujește. Am vrut să aflăm pe cine a remarcat pe acea înregistrare video și cum a putut, după ce a recunoscut un elev, să iasă public să spună că acele înregistrări sunt false.
A încercat să insinueze că imaginile văzute de el ar fi, de fapt, cele apărute în presă cu PS Corneliu și un alt fost seminarist, Ionuț Ursac, astăzi preot într-o parohie din satul Deleni, lângă orașul Vaslui. Gubernat, care a terminat la rândul său seminarul în 2005, nu i-a fost niciodată însă profesor lui Ursac, care a terminat în promoția 2008. Gubernat a început să predea la seminarul din Huși din 2013, anul în care a intrat la seminar generația cu Vasile, Denis și Andrei.
Când i-am spus că l-a recunoscut pe Denis pe înregistrarea care i-a fost arătată a început să se bâlbâie și a refuzat să mai comenteze subiectul.
Primul regizor: popa Ursac
Singurele imagini publice care-l surprind pe PS Corneliu în ipostaze intime cu un elev sunt cele apărute în presă în 2017, după izbucnirea scandalului de șantaj. Filmarea a fost realizată în toamna anului 2007 și este, de altfel, unica înregistrare video ridicată de procurori de la șantajiști și obținută de jurnaliști. Toate celelalte imagini au rămas ferecate într-un fișet la DNA Iași.
În secvențele făcute publice în 2017 apare alături de episcopul Corneliu un anume Ionuț Ursac, elev la seminarul din Huși între anii 2003-2008.
Ionuț Ursac provenea dintr-o familie săracă, care făcea eforturi pentru ca el să meargă la seminar. În 2005, elevul se îmbolnăvește și petrece câteva săptămâni la spital la Iași. Avea meningită. Episcopul îi ajută cu bani și pe el, dar și pe părinți. În anul trei, mai exact în februarie 2006, Ursac se mută din căminul seminarului la Episcopie. Camera pe care o primește este fix lângă cea a călugărului Jitaru.
Pentru Jitaru venirea lui Ursac și apropierea acestuia de episcop au reprezentat șansa de a-și pune planul în aplicare. Căci monahul Sebastian avea un plan.
În diferite cercuri, călugărul povestea deja că episcopul îl îmbrățișează și sărută într-un mod nu tocmai părintesc sau frățesc. Era anul 2005 când făcea astfel de mărturisiri. La vremea aceea, Sebastian era un simplu diacon. Unul care deja observase slăbiciunea ierarhului BOR față de seminariștii bine pregătiți, prezentabili, pe care-i punea să-i ducă geanta sau îi plimba pe la mănăstiri pentru a și-i apropia.
Sunt fapte pe care nu le-a observat doar Jitaru. Pentru că nu a dorit ca identitatea să-i fie cunoscută, o să-i spunem Laurențiu. E un fost elev al seminarului teologic din Huși.
Episcopul îi cumpăra cadouri lui Laurențiu. Și mamei lui i-a dăruit două blănuri. Îi recomanda acesteia călugăria pentru băiatul ei și intrarea în Episcopie, unde urma să-i fie tare bine, mai ales că femeile “sunt cum sunt”. Și nu era doar el feblețea ierarhului. Laurențiu vorbește chiar de o tipologie – elevi din familii nu foarte stabile, părinți divorțați, tatăl bețiv.
“Avea un stil de a deschide subiectele astea care te răneau. Te făcea la psihic”, spune Laurențiu.
La rândul lui venit dintr-o familie săracă, cu un tată alcoolic, episcopului nu i-a fost greu să-și abordeze preferații astfel.
“Corneliu nu te obliga, nu-ți punea mâna în gât și nici nu te șantaja. Era atent, făcea aluzii”, continuă fostul seminarist.
Eram copii și ne uitam la el cu admirație…, povestește Laurențiu, care nu a căzut totuși în plasa episcopului. Îi plăceau fetele și, cel mai important, a fost avertizat de “apucăturile” Preasfințitului de însuși Ionuț Ursac. S-a întâmplat în 2006 când Laurențiu avea ceva probleme cu spatele și Corneliu l-a chemat la el să-i facă o injecție în zona lombară. Ursac a simțit pericolul și l-a abordat.
Cum l-a avertizat Ursac? Arătându-i imagini cu el și episcopul.
Era pe o cameră micuță gri, mi-a pornit-o, a plecat din încăpere, m-am uitat vreo 30 de secunde, cât au început ei să se sărute, după treceau la lucruri mai grave, l-am chemat și i-am spus că nu pot să mă uit că e prea grețos.
Ursac i-a povestit că Jitaru îl învățase să filmeze și că tot el îi cumpărase camera.
Sebastian Jitaru începuse deja să-și pună în aplicare planul. Primele imagini cu elevul Ursac și episcopul au fost filmate în 2006, cu un aparat cumpărat de la Iași de călugăr. Pe această filmare episcopul intră în camera lui Ursac, îl îmbrățișează, se sărută, după care se așază amândoi pe pat.
Această primă filmare, dar și filmarea cu Denis au fost ridicate de DNA Iași de la Sebastian Jitaru. Sunt între probele abuzului care au rămas la sertar. Suporturile optice obținute în dosarul de șantaj sunt mai multe – dar conținutul lor n-a fost vreodată instrumentat, pentru că unitatea de Parchet a considerat probele video ale abuzului ca fiind inutile în demonstrarea șantajului.
Din actele dosarului instrumentat de DNA Iași (la care Să fie lumină a obținut acces) reiese că, la un moment dat, Ionuț Ursac este îndemnat de un alt seminarist, Iosif Flavius, să facă propria filmare cu Preasfințitul, separat de ce avea deja Jitaru. Coleg de generație cu Ursac, Iosif Flavius este în prezent preot în Pogănești, lângă orașul Huși, și finul lui Ursac. Am mers la poarta casei sale pentru a obține versiunea sa asupra faptelor – dar părintele a refuzat să facă orice declarații invocând lipsa binecuvântării Episcopiei Hușilor.
Ce am găsit, aflați în Libertatea de mâine
(Au contribuit Vlad Stoicescu, Ovidiu Vanghele, Octavian Coman și Andrei Crăciun. Seria jurnalistică despre faptele de abuz sexual petrecute în Episcopia Hușilor reunește contribuțiile documentare ale tuturor reporterilor implicați în proiectul Să fie lumină.)
În emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, jurnalista Diana Oncioiu a vorbit pe larg despre investigația jurnalistică. Urmăriți VIDEO:
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro