„Propunerea a fost validată în ședința de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, a subliniat ministrul.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, declara luni, la Parlament, că i-a cerut ministrului finanţelor o simulare despre ce înseamnă acciza la carburant şi cât este componentă din preţ. El arăta că „o intervenţie, pe o perioadă limitată, de înjumătăţire a accizei, ar avea şi un efect benefic asupra inflaţiei”, iar preţul ar scădea cu 1,2 lei/litru.
O altă măsură discutată marți în şedinţa coaliţiei este ca plafonarea preţului la energie să se prelungească și pentru luna aprilie, timp în care Guvernul să caute şi alte măsuri pentru a scădea impactul prețului asupra populației, potrivit news.ro.
Astfel, facturile pentru clienți vor fi plafonate încă o lună, aprilie, timp în care prețurile vor fi de maximum 0,8 lei kwh la energia electrică, 0,31 lei kwh la gazele naturale.
Potrivit surselor Hotnews, după luna aprilie, guvernul vrea să reglementeze prețul la energie, având acordul Comisiei Europene în acest sens. Astfel, se ia în calcul o reglementare a prețului la energie din trei în trei luni, în funcție de tarifele de pe piața energetică.
O altă modificare agreată în Coaliție referitoare la piața energiei prevede ca în cazul contractelor pe termen lung la energie electrică să fie plătit minimum 20% din prețul contractului în avans, astfel încât să fie eliminată posibilitatea speculei.
Măsurile urmează să fie analizate şi de ministerele de resort, pentru a se vedea impactul acestor prevederi în bugetul de stat şi vor fi anunţate la nivelul Executivului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro