Potrivit organizației care militează pentru libertatea de exprimare, acest proiect care ar urma să fie adoptat în procedură de urgență „descurajează comunicarea avertizorilor cu presa și riscă să opacizeze și mai mult regimul achizițiilor publice din domeniile apărării și securității naționale, fără a oferi minime criterii de referință asupra tipurilor de achiziții”.
O altă prevedere din proiectul de lege care este criticată de organizație este lipsa unei exonerări de răspunderea pentru defăimare, încălcarea drepturilor de autor, încălcarea secretului profesional, normelor de protecție a datelor sau pentru divulgarea secretelor comerciale, așa cum este prevăzut și într-o directivă europeană din 2019 care stă în spatele acestei actualizări a legislației.
În plus, ActiveWatch atrage atenția că proiectul nu transpune recomandările legate de asistența juridică pentru avertizori, nu protejează avertizorii de abuzurile comisiilor de disciplină și nici nu prevede sancțiuni aplicabile în mod real pentru persoanele care dispun represalii împotriva avertizorilor.
„Pentru a nu descuraja avertizorii de integritate să se adreseze direct presei, considerăm că trebuie menținută actuala reglementare din legea privind protecția avertizorilor de integritate, care le permite acestora să se adreseze direct presei, dacă doresc, fără alte condiţionări. În practică, avertizorii aleg, în majoritatea absolut covârșitoare a cazurilor, să recurgă mai întâi la mijloacele interne de raportare, înainte de a se adresa presei”, solicită ActiveWatch.
Organizația solicită decidenților să includă în lege dreptul la asistenţă juridică pentru avertizor în cadrul procedurilor penale şi la unele proceduri civile în care acesta participă în legătură cu avertizarea făcută. Pentru a descuraja abuzurile împotriva avertizorilor, trebuie introdusă o sancțiune contravențională pentru persoana care a dispus o măsură ca represalii în considerarea unei raportări sau a unei divulgări publice, încă de la prima sancțiune pe care o dispune.
18 organizații și 14 avertizori de integritate au solicitat luni, 4 aprilie, Comisiei juridice de disciplină și imunități a Senatului organizarea unei dezbateri publice pe marginea proiectului de lege inițiat de Guvern. În plus, APADOR-CH, o serie de propuneri pentru îmbunătățirea legii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro